2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Az EU elkerülhetetlenül ki fogja zárni a nem szolidáris országokat

Menekült, migráns, gazdasági bevándorló?

2016. szeptember 25. - Városi Kurir

m2-crop.jpg

Migráció azóta van, amióta ember van. Migrációval népesítette be a Homo sapiens a Földet. Most azért került a migráció nálunk a figyelem középpontjába, mert növekedett az intenzitása és az eddigieknél jelentősebb mértékben érintette – érinti – Európát is.

A migráció rendkívül összetett jelenség és nem lehet a vele összefüggésben álló más területek – gazdaság, politika, történelem, környezet, erőforrások, demográfia, kultúra – megértése nélkül megérteni és (megpróbálni) kezelni.

Az ENSZ vezet egy olyan statisztikát, hogy hány ember kénytelen elhagyni otthonát. 2015-ben 244 millió (a világ népességének 3%-a) ember vett részt országhatár-átlépéssel járó ún. nemzetközi migrációban. Ez naponta átlagosan 34 ezer embert jelent. 2015-ben a lakóhelyét kényszer hatása alatt elhagyott emberek száma 65,3 millió volt. A legtöbb ember Szíriában, Afganisztánban és Irakban vált otthontalanná, őket különböző afrikai országok és Pakisztán követik. Sok adat megtalálható a következő címen: http://www.unhcr.org/.

Az összefoglaló néven migránsnak nevezett ember lehet bevándorló, kivándorló, menekült, menedékkérő. A migráció oka szerint is megkülönböztethetők, de erről később.

A migránsok, ha lehet, saját országukban vagy egy ahhoz közeli országban igyekeznek menedéket találni, hogy a kiváltó ok megszűntével haza tudjanak menni. De egyre jelentősebb a kontinenseken belüli és közötti migráció is, amint az az alábbi térképekről is látható.

sy_mig_monde.jpg

               Migrációs mozgások a világban irány és nagyság szerint (még a szíriai háború kitörése előtt)

A nemzetközi migráció számait növeli az a tény, hogy valamikor Afrikán belül szabadon vándorolhattak az emberek a megélhetési lehetőségeket követve, míg ma 40-nél több ország határai szabdalják a kontinenst.

A migráció kiváltó okai között általában első helyen szerepelnek a háborús konfliktusok. A háborús övezetekben élő emberek azért menekülnek, hogy mentsék az életüket.

Rögtön utána következnek a környezeti katasztrófák, illetve feszültségek. Az árvizek, tájfunok, földcsuszamlások, földrengések stb. elől azonnal menekülni kell, de menekülni kell a szárazság miatt élhetetlenné vált területekről is. Ember okozta katasztrófák is kiváltanak migrációt, például az atombalesetek és a súlyos környezetszennyezések.

A háborúk mögött is sokszor a fenntarthatóság hiányával kapcsolatos okok állnak, mint az erőforrás-szűkösség, az élelmiszerhez, vízhez való hozzáférés hiánya vagy a túlnépesedés.

100790_195_3.jpg

   Migrációs mozgások a világban irány és ok szerint (zöld: munka; piros: menekültek; barna: belső menekültek)

Az előttünk álló időszak nagy kérdése, hogy milyen hatással lesz az éghajlatváltozás a migrációra. A klímaváltozás ugyanis a Föld nagy területeit teszi élhetetlenné azzal, hogy elsivatagosodást okoz, csökkenti az élelmiszertermelés lehetőségét, a vízhez való hozzáférést, vagy azzal, hogy területeket önt el vízzel. Egyes tanulmányok szerint a „klímigránsok” száma 2050-ig elérheti a 150 milliót. Az alábbi kép azt mutatja, mi maradt egy bangladesi faluból, miután elöntötte a tengervíz.

mm1.jpg

                      Ez a kép  az Alaszkában található egyik veszélyeztetett szigeten készült.

Sok országban a migrációt politikai okok váltják ki. Az országot uraló elit vagy elnyomó hatalom a rendelkezésére álló jogi és erőszakos eszközökkel üldözi az ellenzőit, ezért menekülni kell. Ilyen volt 1956 is 200 ezer magyar menekülttel.

Az ún. gazdasági migránsoknak több kategóriája van. Az enyhébb kategóriába tartoznak azok az emberek, akiknek biztosított a megélhetésük valamilyen szinten a saját országukban, de jobbra vágynak. Sajnos itt is tudunk magyar példát említeni, az utóbbi években Nyugatra eltávozott több százezer honfitársunkat. A gazdasági menekültek súlyosabb kategóriájába azok az emberek tartoznak, akiknek otthon nincs megélhetésük. Ez a helyzet a leginkább egyes afrikai országokra jellemző. Bár megindult bizonyos gazdasági fejlődés Afrikában, de ez nem csökkentette a reménytelen helyzetben lévő emberek számát – a többletjövedelmet ugyanis elviszik az elitek.

Vannak olyan afrikai társadalmak, ahol a fiatal férfiak számára kötelező az Európába történő kivándorlás. A túlnépesedés miatt ugyanis a családok jövedelme nem elég, munkalehetőség nincs, a család az Európába költözött tagok hazautalt pénzéből él. Több afrikai ország GDP-jének 15-20%-át teszik ki a hazautalt pénzek. „Barca vagy barzakh” tartja a helyi mondás, ami azt jelenti, hogy Barcelona vagy a halál. Az alábbi képen az látható, hogy még a sok méter magas kerítés sem jelent feltétlenül akadályt (a kép Marokkó és a spanyol exklávé, Melilla határán készült).

Mihály Lili

Legyen a külső munkatársunk! Küldjön híreket, fotókat, videókat a legizgalmasabbakat feldolgozzuk. Tárgynak írja be: Témajavaslat

Köszönjük. varosikurir@gmail.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr5011743217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.26. 05:34:00

Kizárni azt, akitől pénzt lehet szívni? Hát, nagyon nem valószínű-

Chayenne 2016.09.26. 11:14:38

Butaságokat írkálsz! Srmmiféle kizárogatás nem lesz, maximum kilépegetés......mert azt a szart amit az Eu és azon belül a németek kavartak, egyék meg ők! A szavazás arról szól, hogy ne lapátolják át a mi asztalunkra is.....

Leylandi 2016.09.26. 11:50:33

Én csak azt a kategóriát nem találom, amikor egy világhódító agresszor lebombázza az évezredek alatt a sivatagok nehéz élettereiben nagynehezen kialakult, törékeny társadalmi rendszereket, hogy ezzel a közel-keleti migránsokat világpiaci vetélytársára - Európára - öntse.
Vagy inkább ne is keressem?:-o

Kivlov 2016.09.26. 11:51:10

Jöjjenek a "migránsok."
Legálisan, papírokkal, mint minden más ember a Földön!!!
Aki így nem tud, vagy valami miatt nem engedhető be, az marad otthon. Ennyi.

Leylandi 2016.09.26. 12:00:47

@Kivlov: "Legálisan, papírokkal"

Ugye tudod, hogy ezzel a véleményeddel nem lennél szimpatikus egy egész sereg (amerikabérenc) nyugat-európai államfő és uniós elnök számára?

Namir 2016.09.26. 12:01:42

poszt címe: Az EU elkerülhetetlenül ki fogja zárni a nem szolidáris országokat

poszt tartalma: Menekült, migráns, gazdasági bevándorló, és az is kb. iskolai dolgozat szintjén megírva.

Lehetne valami értelmeset/tartalmasat írni és a címhez igazodni esetleg?

BiG74 Bodri 2016.09.26. 12:19:03

Most akkor ki legyen és mihez szolidáris?

Leylandi 2016.09.26. 12:25:17

@Namir: "Lehetne valami értelmeset/tartalmasat írni és a címhez igazodni esetleg?"

Szerinted???

DFK 2016.09.26. 12:27:18

na és akkor mi legyen. mert Afrikában az a szokás, hogy ütre szaporodank, akkor én köteles legyek őket eltartani?

we dont want arabs here..So what 2016.09.26. 12:34:45

Vannak olyan európai országok ahol kötelező sőt társadalmi elvárás más országok és népek leigázása..

Ki nem szarja le hogy valami kakambuki afrikai törzsnek mik az elvárásai és szokásai??

Társadalmi elvárás lenne atommal kezelni a problémákat Afrikában és a közel keleten.. Van rá igény..

Advanced Flight 2016.09.26. 13:06:26

"barzakh”

Ez mordori nyelven van? :-)

Kivlov 2016.09.26. 15:54:45

@Leylandi:
És kit érdekel? A racionalizmus ezt diktálná.
Persze a lelküket eladott, álszent, zs-bérencek másképp csinálják. Ezért is érett meg a világ a pusztulásra.

anonymand 2016.09.27. 04:15:09

@Namir:
"Menekült, migráns, gazdasági bevándorló, és az is kb. iskolai dolgozat szintjén megírva." - véleményed szerint, akár az itt kommentelők között, mindeki képes küólönbséget tenni a kategóriák között?
És akkor szó ne essék azokról, akik számára mind, egytől egyig potenciális terrorista.

Neo07 2016.09.28. 21:52:16

Lehet simogatni a migránsokat, de azt is be kell látni, hogy sok esetben azért maguk a migránsok tehetnek arról, hogy élhetetlenné tették földjüket... Túlszaporodás, az élőhelyük pusztítása, stb, stb. Persze, a jelen esetben a fegyvereladás és az izgatás is sokat nyom a latban, ami a nagyhatalmak számlájára írandó...

De, akarunk mi Amerika őslakosainak, az indiánok sorsára jutni?
süti beállítások módosítása