2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Diszkódroggal „kezelik” az ADHD-s gyerekeket egy alapítványi kórházban?

2018. január 05. - Városi Kurir

A kokainnal és a morfiummal azonos csoportba tartozó narkotikumot alkalmaznak olykor hatéves ADHD-vel diagnosztizált gyerekeknél is az egyik fővárosi alapítványi kórházban. Mindezt a szülők tudtával és beleegyezésével. Legalábbis látszólag. 

weheartit.jpg

Az alkalmazott központi idegrendszerre ható, serkentő szer (speed), hatása a kokainhoz hasonló. A gyártó által közzétett betegtájékoztató szerint néhány mellékhatás (szabálytalan szívverés, hangulatváltozás, személyiségváltozás, öngyilkossági késztetés, hallucináció, fokozott aktivitás, féktelenség érzése) súlyos lehet – írja a webbeteg.hu.

A gyártó szerint a készítmény függőséget okoz. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság 2005 júniusában közzétett több közegészségügyi figyelmeztetést. Ebben leírták, hogy ez a szer (amely lényegében egy diszkódrogként is használt stimuláns) és a hozzá hasonló szerek hallucinációt, öngyilkos gondolatokat és pszichotikus viselkedést okozhatnak, valamint agressziót vagy erőszakos viselkedést válthatnak ki.

A szer egy olyan gyógyszer, amelyet naponta több alkalommal is felírnak egy budapesti alapítványi kórházban. Gyerekeket kezelnek vele. Olyan gyerekeket, akiket figyelemzavarral kombinált hiperaktivitással, vagyis ADHD-vel diagnosztizálnak. Már hatéves kortól is adják a gyógyszert, ráadásul egy olyan kórforma kezelésére (pontosabban csak a tünetek enyhítésére), amelynek „betegség” mivoltát egyre többen megkérdőjelezik. Az intézmény sosem titkolta, korábban több sajtóorgánumnak is elismerte. A kis paciensekkel a szülők tudtával és beleegyezésével szedetik a káros és veszélyes narkotikumot.

Ugye, hogy önnek is örökmozgó a gyereke?

Gyermeke nehezen marad egyhelyben? Könnyen elterelődik a figyelme? Hiába szólongatja, mintha nem is hallaná, hogy hozzá beszélnek? Hamar kerül konfliktusba társaival? Nem „rossz gyerek”, lehet, hogy figyelemhiányos, hiperaktív.” Többek között ezekkel a mondatokkal hirdeti magát a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia. Sok szülő találva érzi magát e szavakat olvasva. Mi sem természetesebb, hiszen a legtöbb gyerekre bizony „ráhúzható” mindaz, amit itt leírnak. Aligha meglepő, hogy évente többezer új paciens érkezik a neves intézménybe.

Ki itt belépsz…

Egyik olvasónk osztotta meg velünk a történetét. Asztmás kisfiát nem akarta a körzeti iskolába járatni, alternatív megoldásként talált rá egy magániskolára. A költségek csökkentése érdekében az óvónő tanácsára a helyileg illetékes nevelési tanácsadóhoz (ma Pedagógiai Szakszolgálat) fordult azért, hogy megkapja az önkormányzati támogatáshoz szükséges papírokat. Onnan „utalták”  az intézménybe mondván, ők az illetékesek.

Az inézményben  többhetes „bennfekvést” javasoltak, amely a pontos diagnózis felállításához és a gyógyszeres terápia „beállításához” volt szükséges az őket fogadó pszichiáternő szerint. A diagnózis szinte sokkolta: az általa átlagosnak és normálisnak gondolt gyermekéről megállapították, hogy beteg, figyelemzavarral társult hiperaktivitásban „szenved”, vagyis ADHD-s. Az előírt „kezelés” azonban még a diagnózisnál is megdöbbentőbb volt számára: kisegítő iskola, folyamatos pszichiátriai ellátás és napi kétszer Ritalin. Levélírónk kisfia ekkor alig múlt hatéves.

Anya ösztönei azt súgták, baj van. De nem a gyerekkel, hanem a diagnózissal és az előírt kezeléssel. Nem szólt, tette a dolgát. Kiváltotta a gyógyszert amit gondosan elrejtett a fiók mélyébe és megbeszélte a gyerekkel, hogy ha a „doktor néni kérdezi, azt mondja, hogy szedi.” Megkapta a papírt, jött a rendszeres támogatás. Az olvasási és koncentrációs problémákkal küzdő, hiperaktív „beteg” gyerek sorra nyerte a tanulmányi versenyeket, most végzős egyetemista. Éli a huszonévesek kiegyensúlyozott, gondtalan mindennapjait.

A levélíró megjegyzi azt is, hogy azért osztja meg történetét, mert látja, hallja, az intézményben nem változott semmi. Figyelmeztetni akarja a szülőtársait a veszélyekre és arra buzdít mindenkit, hogy kétkedéssel fogadják az ADHD-vel kapcsolatos diagnózisokat.

Nincs titok!

„…Sokkal jobb, ha egy gyerek szed Ritalint, de tud járni egy normál többségi iskolába, mint ha nem szed, és emiatt speciális, alapítványi iskolába kell járnia, hiszen ezek az iskolák általában speciális populációt gyűjtenek össze, és esetenként kevésbé készítenek fel a későbbi szocializáció során várható kihívásokra.”

Ezt Mészáros Gergely, a Vadaskert Alapítvány részlegvezető gyermekpszichiátere nyilatkozta a divany.hu-nak korábban. Az orvos azt sem rejtette véka alá, hogy az ADHD-t nehéz pontosan megállapítani. Mint fogalmazott, „a pszichiátriai diagnózisoknál nincs olyan megfogható laborvizsgálat, mint például a cukorbetegség esetében… Ez valóban egy mesterséges kategóriarendszer, de mögötte azért elég komoly kutatások és tapasztalatok vannak…”

Mészáros doktor gyorsan előállt a farbával. Azt mondta: „sejthető, hogy ahol a gyermeknek ilyen problémája van, ott jó eséllyel valamilyen formában a szülők is érintettek lehetnek. Nagyon sokszor előfordul, hogy az ADHD-s gyerek szülője impulzívabb az átlagnál. Ezért is fontos, hogy a gyermekpszichiátria a szülőkkel is foglalkozzon: figyelembe kell venni az ő nehézségeiket is.”

És a Vadaskert nem hagyja magukra az anyukákat és az apukákat. Tréningeken tanítják, hogyan legyenek „jó” szülők. Mindenek előtt úgy, hogy betartják az előírásokat, adják rendesen a gyereknek a…”

A szülők általában jó partnernek bizonyulnak. Már csak azért is, mert azt látják, hogy az addig kezelhetetlen, izgő-mozgó csemete végre nyugton marad. Oly annyira, mintha ott sem volna. Ahogy egy szülő fogalmazott portálunknak, a szer hatására a gyerek „átlátszó” lett, csendben ül és néz, üres a tekintete.

A Városi Kurír munkatársa szerette volna megtudni, hogy vajon miért alkalmaznak súlyos mellékhatásokkal és könnyű rászokással járó gyógyszert gyerekeknél. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon a szülők megkapják-e a teljes körű tájékoztatást a kezelés megkezdése előtt. Azután is érdeklődtünk, hogy vajon hány éves kortól adják a a szert.

Több mint egy hónapja hiába várjuk a Vadaskert válaszát, levelünkre nem reagáltak. A honlapjuk viszont igencsak beszédes: kiderült, hogy végeznek gyógyszervizsgálatokat, ám a menü e pontjára kattintva csak ennyi olvasható: „Az oldal fejlesztés alatt áll! Kérjük látogasson vissza később. Köszönjük a megértést.”

Szigeti Edit

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr2013551643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2018.01.05. 14:22:56

A világon sok helyen folyik drogterápiás program.
Én személy szerint nem vagyok ellene.
Ha veszélyes lenne akkor a felügyeleti szervek leállítanák.

Az emberek tűlérzékenyek a drogtémára, na meg bedőltek a drogellenes propagandának, és hát mit tagadjuk még hülyék is a gondolkozáshoz.
süti beállítások módosítása