2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Egy különös naptár: 2016 októbere most 2017 márciusára esik?

jegyzi: Pálmai Tamás

2016. július 06. - Városi Kurir

kbkv_su8-crop.jpg

Hosszas huzavona után a héten megszületett az a kormányhatározat, amely nem ad kormánygaranciát a fővárosnak a metró felújítás miatt szükséges buszok vásárlására, csak - ahogy ők fogalmaznak - a szolgáltatásvásárlást, egyszerűen szólva a sokkal drágább buszbérlést támogatják. Tarlós István tehát megint hagyta magát, és ami ennél is fontosabb, a város érdekeit megsérteni, ennek következtében pedig, a tervezett 2016 októberéről akár 2017 márciusára is átcsúszhat a 3-as metró felújításának kezdete.

A kormány a vásárlás, vagy bérlés kérdéskörében a drágább, és offshore-gyanús megoldást választotta. A két lehetőség közül, hogy veszünk, vagy tíz évre bérelünk buszt az utóbbi, a kormány által most támogatott megoldás huszonhárom milliárd forinttal drágább, ebből a különbségből akár 250 vadonatúj csuklós buszt is vásárolhatna a főváros a pótláshoz szükséges 150 darabon felül.  A kormányhatározat azt meg sem említi, hogy a támogatás mennyi időre szól, pedig nem mindegy, hogy csak a felújítás három évét támogatják-e, vagy a bérlés esetén optimális 10 évet. A buszokat bérbeadó cégek 10 év alatti futamidő esetén brutális összeget számláznak, így szinte lehetetlen ennél rövidebb időre jó kondíciókat kialkudni. Amennyiben a kormány csak a metrófelújítás három évére száll be a finanszírozásba, honnan lesz pénze a fővárosnak a bérlési idő további hét évére. A következő kérdés, ami felvetődik, hogy bérlés esetén, hogy jön képbe a mostanság a kormányzati bűvészcilinderből elővarázsolt magyar buszgyártás támogatása.

„A főváros felhatalmazásával a BKV már több mint egy éve kiírta a tendert buszvásárlásra, ezt egy lengyel cég Solaris típusú buszai nyerték meg - mondja Gy. Német Erzsébet, a DK fővárosi politikusa, majd így folytatja: „Azt a kormány sem tudja kikötni, hogy magyar buszt béreljünk, mert jelen pillanatban nincs 150 darab magyar gyártású csuklós városi busz sehol a polcokon. Létezik ugyan a MABI Busz konstrukciójában olyan lehetőség, hogy külföldi és magyar alkatrészekből Magyarországon szereljenek össze buszokat, amiket később bérelni lehetne, de ezek a buszok sem állnak jelenleg rendelkezésre, nincsenek készen. Különös „véletlen”, hogy amikor még mindenki hitt abban, hogy októberben rendben elkezdődhet a felújítás, Mészáros Csaba, a MABI elnök-tulajdonosa mindenkit megelőzve már arról beszélt, hogy a határidő csúszni fog, ezért bőven lesz idő a buszok legyártására, összeszerelésére. Vajon honnan tudhatta? - kérdezem csendesen.”

Micsoda meglepetés, legutóbb már Tarlós István is arról beszélt, hogy a 3-as metró felújítása jövő év februárja-márciusa előtt nem indulhat el. Jelen pillanatban még arról sincs döntés, hogy a kormány megfinanszírozza-e a hármas metró felújítását, ha az unió nem teszi.

„Tovább megyek - folytatja a fővárosi képviselő - az unióhoz be sincs még adva a 3-as metró felújítási programja. Gyanúm szerint tehát semmi másról nem szól ez a mostani történet, mint, hogy helyzetbe akarnak hozni Fidesz-oligarchákat azzal, hogy tíz évre kiszerveznek 150 db. csuklós-autóbusznyi forgalmat a haveroknak, egy kézlegyintéssel elintézve a tényt, hogy ez a trükk huszonhárom milliárd forint többletkiadást eredményezne az országnak.”

Végezetül adódik a feszítő kérdés, miért hagyja magát és Budapestet állandóan letaposni az a főpolgármester, aki ha csak teheti, azzal páváskodik, hogy választói akaratból neki még a kormánynál is sokkal nagyobb a legitimitása.

süti beállítások módosítása