2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Rágalmazz merészen, valami mindig megmarad belőle!

Tusnádfürdői beszéd(ek) margójára

2016. július 25. - Városi Kurir

vitya-crop_1.jpg

Calumniare audacter, semper aliquid haeret ­ merészen kell rágalmazni, valami mindig megmarad belőle - mondta egykor Plutarkhosz, Nagy Sándor udvaronca. Úgy látszik, a mondás ökörékvényű, hiszen Orbán beszédírói a Múzeumkerttől, a Várkert Bazáron át egészen Tusványosig, 1994-től napjainkig, tehát térben és időben is korlátlanul élnek vele.

Puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán, lovasrohamot vezényeltek, kardlappal verték a békés tüntetőket”

A fenti idézet – mert örökbecsűt csak így szabad, pontosan, szépen, ahogy a csillag megy – nem 1848 márciusának idusáról való, és az sem kapiskál jó helyen, aki az 1900-as évek forradalmai egyikére asszociál. Ezt kérem 2013. október 23-án mondta a magyar miniszterelnök, megemlékezve a 2006-os TV székház-feldúlós, Országház környékét nyilvános-illemhellyé változtatós, kukagyújtogatós, Pest belvárosát rettegésben tartós „őszikaktuszos”, nem bizonyítható, hogy ki által gerjesztett förmedvényről.

Esetünkben a nemes szónoklat hátterébe professzionálisan belekomponálták a szélfútta zászlókat is, ami mind-mind nemzeti hovatartozásunkat erősítette. Így volt csak igazán hatásos az összkép! A vezír 2013-ban tehát így manipulálta hallgatóságát történelemhamisításba csúszó előadásával, hiszen akkor még az illiberalizmus dicshimnusza, és az országot „nem lehet virágokkal és plüss állatkákkal megvédeni” mocsáros-tusványosa, talán még a beszédírók rémálmaiban sem létezett, de azt azért már akkor is tudták, - ahogy Orbán környezete már évtizedek óta - hogy a shownak mindig újabb és újabb nagy dobás kell.

Bizony, elsős tananyag a „diktátorképzőben”, hogy mielőtt hozzákezd a tanonc népe leigázásához, töviről-hegyire meg kell ismerje annak köznyelvét, különös tekintettel a tömegek demagógia-felvevő és tűrő képességére, hiszen sokkal könnyebben terjesztheti ideáját, ha tisztában van ezekkel, így tudja majd népét uralni a „kiválasztott”. Ha ezt jól begyakorolta, felsőbb osztályba léphet a diktátor-csemete, és ott megtanulhatja, hogy nem elég tudni, mi hat a leendő alattvaló szívére, lelkére – nem véletlenül nincs az „értelem” szó a felsorolásban – azzal is tisztában kell lennie, hogy nem árt sebtiben megszerezni az uralmat a közmédia felett is. Így neki is állhat gondolatait- legyenek azok bármily sekélyesek, vagy elborzasztóak is - pár jól érthető és főleg visszhangozható mondatba, jelszóba foglalni és már dőlhet is a szenny, kezdődhet is a sulykolás rádióból, tv-ből, újságból, interneten, és persze az idő közben többszörösen átszitált, régi és új politikustársak összes megnyilvánulásain át.

Ez az a pillanat, amikor meg lehet picit pihenni, ezért is követ minden Tusványost parlamenti szünet és vakáció, elérkeztünk ugyanis ahhoz a ponthoz, amikor a tömeg fontosabbik része - a HALLGATÓSÁG - már sajátjának érzi a besulykolt gondolatokat és elkezdi azokat egyre lelkesebben, és főleg gondolkodás nélkül használni.

Kálmán László nyelvész szerint:

A manipuláció – jellegénél fogva – nem az intellektusra hat elsősorban, hanem az érzelmekre, főként szlogenjei, jelszavai, megfogalmazásai révén........ A haza, a család, a szeretet értékeket fogalmaz meg nyíltan és pozitív képzettársításokat kelt, de nem ilyen nyilvánvaló, és lényegében a manipuláció esete már például a „polgár” szó is, amit a Fidesz anno beemelt a szótárába: az anyagi jólét sugallásán kívül antikommunista („nem paraszt, nem munkás”) jelentéssel is bír a Kádár-rendszert követően.

 

Irodalmi életünk kifogyhatatlan intrikusokból, akik szintén élnek azzal a jól bevált taktikával, hogyan rejthető el a valós szándék a közölt tartalom mögött, gondoljunk csak a legfőbbre közülük, Lucifer több karakterére Madách: Ember tragédiájából, vagy Shakespeare: Othellojában Jago „áldásos”, irányított fülbesúgására, esetleg lll. Richardra, aki az általa megölt Vl. Henrik holtteste mellett kéri - sikeresen - feleségül Lady Annát. De, hogy ne csak a klasszikus irodalomból szemezgessünk, álljon itt mindennapi vendége az ez iránt érdeklődők otthonának, Bezerédi Szabina,a Jóban, rosszban intrikusa, vagy az ellen-csatornáról Berényi Miklós ikonilkussá vált alakja.

A lassú, apró lépésekben történő változásokat nehezebben vesszük észre, mint a hirtelent, és ez a manipuláció lényege: az észrevétlenség.”

véli a nyelvész a már fentebb is idézet, és máig érvényes sokéves cikkében, ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a sulykolás eszközei és a megfogalmazás mellett legalább ennyire a manipuláció minősített esete az elhallgatás, összefoglaló néven a hírmanipulálás.

Az azeri baltás gyilkos kiadatására való nyugati reakciók például egyáltalán nem jelentek meg a jobboldali médiában, így az emberek nem is érezték ennek súlyát. „

Mindennek fényében olvasgassuk - ha jobb dolgunk nem akad – Orbán tusványosi szómenését, amiből álljon itt pár gyöngyszem:

Ha megpróbáljuk elképzelni Európa fővárosát, akkor gyakrabban jut eszünkbe Budapest, mint Brüsszel”

Közép-Európára a gazdasági, elit-, majd demokráciaválság kevésbé jellemző, így például egy lengyel, szlovák vagy cseh fiatal ma még a törvények betartásával, a szülők tiszteletével, az iskolák elvégzésével és a szorgalmas munkával még előrébb juthat, mint szüleik.”

Az októberi népszavazásról:

Az egyetlen hely, ahol meghallgatják ma az embereket, az itthon van.”

majd a zárógondolat:

Mindaz, amit 2010-ben Magyarországon elkezdtünk, (…) egyetlen célt szolgált, amit az elmúlt események szerintem igazoltak, (...) hogy Magyarország egy biztos pont maradjon a világban”

Tessék????

jegyzi: Pálmai- Mátrai 

süti beállítások módosítása