2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Budapest Felcsút státuszára tör

Szemenszedett szemét

2016. július 28. - Városi Kurir

13844053_10207087049718859_972844956_o.jpg

Az április elsejével államosított hulladékgazdálkodási rendszer következtében már szemét-fronton is tombol a fejetlenség. Az eltelt négy hónap alatt még a csekkeket sem sikerült kézbesíteni, a fővárosiak pedig azzal szembesültek, hogy más településekkel összehasonlítva, az ő kukadíjuk aránytalanul magas, nem úgy, mint például Mészáros - falván, azaz Felcsúton.

A parlament 2012-ben - 2016. április 1-i hatálybalépéssel - hozta meg az új törvényt a hulladékgazdálkodásról, ebben rögzítették, hogy életre kell hívni egy új céget, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t, amelynek azon kívül, hogy közbeiktatták a szolgáltató, azaz a helyi kommunális szemétkezelő cégek és a megrendelő háztartások közé, semmi értelme. Mondhatnánk azt is, hogy az állam - jó szokásához híven - nem tett mást, mint ismét szórt egy marék homokot az egyébként jól működő gépezet fogaskerekei közé. Amióta ez a cég létrejött, még egyetlen szolgáltató cég sem kapott egy fillért sem a munkájáért, úgyhogy várhatóan hamarosan leállnak, és elönti az országot a szemét.

Az igazi botrány viszont a díjszabás, mert éppen Budapesten, ahol a legmagasabb, vannak a legkorszerűbb szállítási eszközök a legmodernebben megszervezett logisztikai háttér, és mégis itt jóval magasabb még az átlagosnál is az ár, arról már nem is szólva, hogy itt a legrövidebb a szállítási útvonal a lerakóhoz. Lássunk néhány összehasonlító adatot: Budapesten a 120 literes háztartási kukák heti egyszeri elszállítási díjára 752.- forint, Szegeden ugyanez 635.- forint, Budaörsön 448, Felcsúton pedig (dobpergés!!) mindössze 390 magyar forint. Vagyis a kisvasutas hazájában alig több mint a felét fizetik a szemét elszállításért, mint Budapesten.

Ezt a különbséget semmi sem indokolja - mondja Szaniszló Sándor szocialista fővárosi képviselő, elmondása szerint a fővárosi díjak összevetéséből más településekével úgy tűnik, mintha Budapest, ezen a téren is kormányzati büntetésben lenne.

„A fővárosiak hátrányos megkülönböztetése sem gazdasági, sem morális értelemben nem elfogadható. Amennyiben alapvetésnek elfogadjuk el a tényt, hogy méretgazdaságossági szempontból sokkal olcsóbb a budapesti szemétszállítást megoldani, – a korszerű gépparkról nem is beszélve – akkor, hogy lehet az, hogy Felcsúton fele annyiért tudják a feladatot ellátni, legalábbis az állami holding adatai szerint? Mindezek után képviselői előterjesztést nyújtottam be a soron következő Fővárosi Közgyűlés ülésére, amelyben indítványozom, hogy kezdődjenek tárgyalások a kormánnyal annak érdekében, hogy a budapesti szemétszállítási díj a felcsútival megegyező mértékben kerüljön megállapításra. Ha a beadványom célt ér, akkor egy átlagos fővárosi háztartás éves kukadíja a jelenlegi 39 ezer forintról 21 ezer forintra csökkenhet. Ne Budapesttel fizettessék meg részben, vagy egészben azt, hogy belegabalyodva a rezsi-rizsa maguk által szőtt pókhálójába, már képtelenek helyesen kalkulálni.  Felcsútnak Mészáros Lőrinc a polgármestere, akiről most már bizton állíthatjuk, hogy a „füstös hátsószobákban” történő megegyezéssel a rezsicsökkentés olimpiai bajnoka lett”

Azt sem árt tudni, hogy mielőtt a tárgyalások megkezdődtek a Nemzeti Kukaholding felállításáról, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rendeletileg maga határozta és határozza meg a továbbiakban is a különböző településeken a szemétszállítás díját és azt ígérte, hogy a rendszerbe betesznek tizenkét-tizennégy milliárd forintot. Ebből egyetlen  forint sem teljesült. 

 

„Úgy tűnik, - folytatja, a képviselő - azt gondolják, hogy a veszteségnek, amit a működés termel, és ami azt hamarosan ellehetetleníti - körülbelül a felét Budapesttel fizettetik meg, a másik felére pedig egyelőre nincs megoldás, hiszen nem véletlen, hogy csak október-novemberre tervezi a kormány, hogy fizet a helyi cégeknek azért a szemétszállításért, amit április 1-től folyamatosan végeznek. Mindezek után nyugodt szívvel jelentem ki: attól lesz olcsóbb vidéken a szemétszállítás, hogy Budapesttel fizettetik meg. „

 

A képviselő mondandóját támasztja alá az a mai hír is, hogy megbüntették a szegedi kommunális céget, mert nem fizették be a lerakott szemét után az éves adót, ugyanis nincs bevételük, mert mint feljebb jeleztük, az állami holding nem fizette ki részarányosan, amit beszedett a lakosoktól.

Szaniszló Sándor előterjesztésében felszólítja Tarlós Istvánt, hogy 2016. október 30-i oldja meg a problémát a gazdasági miniszterrel, hiszen a Budapestiek azért tartják főpolgármesterüket, hogy az ő érdekeit tartsa szem előtt, és harcoljon is értük, ha kell.

Az utóbbi hat évben, mióta Tarlós István a főpolgármester, százmilliárd forintnyi veszteség érte a fővárost a vagyonvesztések miatt, és azzal, hogy most államosították a hulladékkezelést, újabb milliárdokat vettek el Budapesttől, a budapestiektől.  

Pálmai Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr88920364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2016.07.30. 23:12:16

A világ minden nagyvárosában drága a szemétdíj, és a világ minden falujában olcsó.

Ásít

Willkommenskultur 2016.07.30. 23:31:55

Ez nem lesz jó. Én inkább felkutatnám a poszt-tolóhoz hasonló vörös prolikat, és külön velük fizettetném ki az egész ország szemétszállítását.

$pi$ 2016.07.31. 07:04:02

"úgyhogy várhatóan hamarosan leállnak, és elönti az országot a szemét."

2011 az éhséglázadások éve lesz! Éhséglázadások!

Etniez 2016.07.31. 07:47:29

@Willkommenskultur: Ideértek a fideszprolik, szevasz

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.07.31. 08:27:38

@Willkommenskultur: a saját szállításodat nem lenne szép dolog másokkal fizettetni, kicsi, fideSSes takonygerincű köcsögöm.

$pi$ 2016.07.31. 11:22:55

@stoic79: Nos igen, megy a hörgés, hogy az állam nem jó gazda. Ez azt jelenti, hogy ha nem az állam a tulajdonos, akkor jobban megy a cégnek, több lesz a nyeresége, alacsonyabb béreket tud kiharcolni, magasabb árakat tud kiharcolni, keményebben tudja érvényesíteni a tulajdonosak érdekeit.

De persze a közművekkel nem igazán ez a célunk. Nem azt akarjuk, hogy a tulajdonosnak minél jobb legyen, hogy a nyereség minél nagyobb legyen, hanem az, hogy a lakosság olcsón és megbízhatóan jusson vízhez, villanyhoz, gázhoz...

Willkommenskultur 2016.07.31. 11:34:37

@$pi$: De igen a szadeszmaszopnak az v olt a célja a közmücégekkel h a tulajokat kitömje.

Hol is vannak most? Ki sírja őket vissza?

$pi$ 2016.07.31. 11:39:53

@Willkommenskultur: "Ki sírja őket vissza? "

Rengeteg az elmebeteg. Visszasírják a negyedévenkénti gázáremelést, mert "az állam rossz gazda".

Nagyorrú Barbi 2016.07.31. 11:41:37

Érdekes. Rákosi óta az ún. közös kalapba megy a pénz. Mindig BP.kapta a legtöbbet. Soha nem volt akkor nyafi...

Larry Silverstein 2016.07.31. 12:00:41

@$pi$: Lárifári. A ballib blokk még a 2012es, katasztrofális ciklus-közepi népszerüségéhez képest is bajban van. Nem fogják tudni hozni a 2014es mélypontukat a köv. választáson.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.07.31. 12:24:06

@$pi$: "... hanem az, hogy a lakosság olcsón és megbízhatóan jusson vízhez, villanyhoz, gázhoz... "

De a központosítás következménye pont az, hogy drágább és/vagy rosszabb minőségű lesz a szolgáltatás.

Willkommenskultur 2016.07.31. 12:28:44

@stoic79: 'De a központosítás következménye pont az, hogy drágább és/vagy rosszabb minőségű lesz a szolgáltatás.'

márm int a ballib szerint ami kb. mind1

Ejkekjetter 2016.07.31. 12:39:01

Kibaszott röhelyesnek gondolom, hogy 2016ban még valakiben felemrül, hogy egy halom kontraszelektált fasz, vagyis tetszőleges politikusok halmaza lehet jó gazda. Időszámításunk előtt volt a dolognak némi létjogosultsága, de mára az értelemesebbje tovább tanul és nem lesz politikus, így csak hatalommániás és paranoiás faszok döntik romba a világot. Ebben mondjuk a FIDESZ zseniális, kár, hogy ez rajtuk kívül az égvilágon senkinek sem jó, és nekik is csak ideig óráig, de ezt persze sosem fogják megérteni, mert folyamatosan "jógazdulnak". Azért hajrá, Nápoly is gyönyörű és illatos volt, remélem nekünk egy teljes országgal sikerül ezt összehozni, csak parlagfű ne nőjön, szemét virágozzék!
süti beállítások módosítása