2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Rágalmazz merészen, valami mindig megmarad belőle!

Tusnádfürdői beszéd(ek) margójára

2016. július 25. - Városi Kurir

vitya-crop_1.jpg

Calumniare audacter, semper aliquid haeret ­ merészen kell rágalmazni, valami mindig megmarad belőle - mondta egykor Plutarkhosz, Nagy Sándor udvaronca. Úgy látszik, a mondás ökörékvényű, hiszen Orbán beszédírói a Múzeumkerttől, a Várkert Bazáron át egészen Tusványosig, 1994-től napjainkig, tehát térben és időben is korlátlanul élnek vele.

Puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán, lovasrohamot vezényeltek, kardlappal verték a békés tüntetőket”

A fenti idézet – mert örökbecsűt csak így szabad, pontosan, szépen, ahogy a csillag megy – nem 1848 márciusának idusáról való, és az sem kapiskál jó helyen, aki az 1900-as évek forradalmai egyikére asszociál. Ezt kérem 2013. október 23-án mondta a magyar miniszterelnök, megemlékezve a 2006-os TV székház-feldúlós, Országház környékét nyilvános-illemhellyé változtatós, kukagyújtogatós, Pest belvárosát rettegésben tartós „őszikaktuszos”, nem bizonyítható, hogy ki által gerjesztett förmedvényről.

Esetünkben a nemes szónoklat hátterébe professzionálisan belekomponálták a szélfútta zászlókat is, ami mind-mind nemzeti hovatartozásunkat erősítette. Így volt csak igazán hatásos az összkép! A vezír 2013-ban tehát így manipulálta hallgatóságát történelemhamisításba csúszó előadásával, hiszen akkor még az illiberalizmus dicshimnusza, és az országot „nem lehet virágokkal és plüss állatkákkal megvédeni” mocsáros-tusványosa, talán még a beszédírók rémálmaiban sem létezett, de azt azért már akkor is tudták, - ahogy Orbán környezete már évtizedek óta - hogy a shownak mindig újabb és újabb nagy dobás kell.

Bizony, elsős tananyag a „diktátorképzőben”, hogy mielőtt hozzákezd a tanonc népe leigázásához, töviről-hegyire meg kell ismerje annak köznyelvét, különös tekintettel a tömegek demagógia-felvevő és tűrő képességére, hiszen sokkal könnyebben terjesztheti ideáját, ha tisztában van ezekkel, így tudja majd népét uralni a „kiválasztott”. Ha ezt jól begyakorolta, felsőbb osztályba léphet a diktátor-csemete, és ott megtanulhatja, hogy nem elég tudni, mi hat a leendő alattvaló szívére, lelkére – nem véletlenül nincs az „értelem” szó a felsorolásban – azzal is tisztában kell lennie, hogy nem árt sebtiben megszerezni az uralmat a közmédia felett is. Így neki is állhat gondolatait- legyenek azok bármily sekélyesek, vagy elborzasztóak is - pár jól érthető és főleg visszhangozható mondatba, jelszóba foglalni és már dőlhet is a szenny, kezdődhet is a sulykolás rádióból, tv-ből, újságból, interneten, és persze az idő közben többszörösen átszitált, régi és új politikustársak összes megnyilvánulásain át.

Ez az a pillanat, amikor meg lehet picit pihenni, ezért is követ minden Tusványost parlamenti szünet és vakáció, elérkeztünk ugyanis ahhoz a ponthoz, amikor a tömeg fontosabbik része - a HALLGATÓSÁG - már sajátjának érzi a besulykolt gondolatokat és elkezdi azokat egyre lelkesebben, és főleg gondolkodás nélkül használni.

Kálmán László nyelvész szerint:

A manipuláció – jellegénél fogva – nem az intellektusra hat elsősorban, hanem az érzelmekre, főként szlogenjei, jelszavai, megfogalmazásai révén........ A haza, a család, a szeretet értékeket fogalmaz meg nyíltan és pozitív képzettársításokat kelt, de nem ilyen nyilvánvaló, és lényegében a manipuláció esete már például a „polgár” szó is, amit a Fidesz anno beemelt a szótárába: az anyagi jólét sugallásán kívül antikommunista („nem paraszt, nem munkás”) jelentéssel is bír a Kádár-rendszert követően.

 

Irodalmi életünk kifogyhatatlan intrikusokból, akik szintén élnek azzal a jól bevált taktikával, hogyan rejthető el a valós szándék a közölt tartalom mögött, gondoljunk csak a legfőbbre közülük, Lucifer több karakterére Madách: Ember tragédiájából, vagy Shakespeare: Othellojában Jago „áldásos”, irányított fülbesúgására, esetleg lll. Richardra, aki az általa megölt Vl. Henrik holtteste mellett kéri - sikeresen - feleségül Lady Annát. De, hogy ne csak a klasszikus irodalomból szemezgessünk, álljon itt mindennapi vendége az ez iránt érdeklődők otthonának, Bezerédi Szabina,a Jóban, rosszban intrikusa, vagy az ellen-csatornáról Berényi Miklós ikonilkussá vált alakja.

A lassú, apró lépésekben történő változásokat nehezebben vesszük észre, mint a hirtelent, és ez a manipuláció lényege: az észrevétlenség.”

véli a nyelvész a már fentebb is idézet, és máig érvényes sokéves cikkében, ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a sulykolás eszközei és a megfogalmazás mellett legalább ennyire a manipuláció minősített esete az elhallgatás, összefoglaló néven a hírmanipulálás.

Az azeri baltás gyilkos kiadatására való nyugati reakciók például egyáltalán nem jelentek meg a jobboldali médiában, így az emberek nem is érezték ennek súlyát. „

Mindennek fényében olvasgassuk - ha jobb dolgunk nem akad – Orbán tusványosi szómenését, amiből álljon itt pár gyöngyszem:

Ha megpróbáljuk elképzelni Európa fővárosát, akkor gyakrabban jut eszünkbe Budapest, mint Brüsszel”

Közép-Európára a gazdasági, elit-, majd demokráciaválság kevésbé jellemző, így például egy lengyel, szlovák vagy cseh fiatal ma még a törvények betartásával, a szülők tiszteletével, az iskolák elvégzésével és a szorgalmas munkával még előrébb juthat, mint szüleik.”

Az októberi népszavazásról:

Az egyetlen hely, ahol meghallgatják ma az embereket, az itthon van.”

majd a zárógondolat:

Mindaz, amit 2010-ben Magyarországon elkezdtünk, (…) egyetlen célt szolgált, amit az elmúlt események szerintem igazoltak, (...) hogy Magyarország egy biztos pont maradjon a világban”

Tessék????

jegyzi: Pálmai- Mátrai 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr588913382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.26. 13:14:59

Azért jó az ilyen önleleplező ballib marhaságokat olvasni, mert lejön a stratégiájuk:

"Rágalmazz merészen, valami mindig megmarad belőle!"

És akkor meg is van, hogy m iért Orbánoznak vég nélkül a ballibek.

Mondjuk szerintem a folyamatos nácizás, mikor nem az MSZP van kormányon, inkább ront a hatásfokon, hisz a ballibek kritikáját már minddenki leszarja.

Bafana 2016.07.26. 13:36:11

Tipikus balliba összemosás. Ha már az erőszakkal iderángatott irodalmi hasonlatodat folytassam, akkor olyan, mintha Arany Ágnes asszonyát összemosnád a klottgatyával. Nagyon fiatal gágogó kisliba lehetsz, ezért emlékeztatlek, hogy a TV székház "ostroma" az szeptemberben volt. 2006. pktóberében viszont „Puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán, lovasrohamot vezényeltek, kardlappal verték a békés tüntetőket”. Nem szeretem Orbánt, de ez tényleg megtörtént.
A hazugságokról csak annyit, hogy - NEM AKAROM ELKIABÁLNI, ÉS EZERSZER LEKOPOGOM!!!!! - Magyarország és ez a régió jelenleg a béke és a nyugalom szigete!!!!! Maradjon így, bármi áron!!!
De ha már hazugság és gigavád, akkor megemlíthetted volna a jobbikos Kovács Bélát. Aki ellen nemhogy még vádemelés sincs, de még a munkahelyéről sincs kitiltva, vagyis kémkedhet, konspilálhat, hazát árulhat (a megfelelő rész aláhúzandó) tovább.
Egy jótanács! Ha bármely balfasz társaság le akarja váltani Orbánékat, akkor valódiak legyenek a vádjaitok, ami áll, mint Katiban a f ..... Ilyen himi-humi álbaromságokon nemhogy röhögnek a fiatal demokraták, de még erősíti is őket és pont az ellenkező lesz a hatás, mint amit szerettetek volna!

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.26. 13:45:20

Minden demokratikus politika alapeleme a manipuláció.

igazi hős 2016.07.26. 13:50:52

@Bafana: És nem is fizetett csőcselék gyújtogatott, hanem békés járókelők voltak, akiket a gaz karhatalom megfélemlített. Persze.
Érdekes, hogy amikor a karhatalom gumilövedéket használ agresszív garázdák, címeres gazemberek ellen, akkor az skandalum, de a menekültek ellen éles használnátok. Teljesen keresztényi gondolat, semmi ellentmondás, hiszen a gazember magyar (a francot az, de hagyjuk), míg a migráns nem az.

Conchobar 2016.07.26. 14:01:51

"megemlékezve a 2006-os TV székház-feldúlós, Országház környékét nyilvános-illemhellyé változtatós, kukagyújtogatós, Pest belvárosát rettegésben tartós 'őszikaktuszos', nem bizonyítható, hogy ki által gerjesztett förmedvényről" - Valahogy mindig sikerül összemosni a 2006.szept.18-án történteket az okt.23-án történtekkel. Nyilvánvalóan avval a szándékkal, hogy az indokolatlanul brutális rendőri fellépést (és annak elrendelését) indokolást nyerjen a szept.18-i székház ostrom, kukagyújtogatás által. Ami meg a rettegést illeti, a tüntetőknek a rendőrök általi szervezett tömeges megfélemlítése sokkal ijesztőbb jelenség, mint pár suhanc kukagyújtogatása

Conchobar 2016.07.26. 14:07:05

"Pest belvárosát rettegésben tartós" - '56 októberében is mekkora rettegés volt Pest belvárosában?! Már ami az piroskönyvecskéseket illeti

Bafana 2016.07.26. 14:07:54

@igazi hős: Volt köztük csőcselék is, nem vitatom, de ott lőttek és gumibotoztak mindenkit. Még a békés járókelőket is, volt akiknek még köze sem volt egyik eseményhez sem, vagy turistákat. Miért nem atomot dobtak közéjük? Amúgy kire gondolsz, amikor azt írod, hogy "a karhatalom"? Az azonosítószám nélküli, jelmezbe bújt, nem rendszeresített fegyverrel dühöngő akákkikre? Akik közt, a szóbeszéd szerint más ország rendfenntartói is voltak?
"menekültek ellen éles használnátok" éééénnn?????? Én használtam bárki ellen? Na dőlj le, ne igyál ma már többet!

rfbzs 2016.07.26. 14:08:37

Jellemző, hogy ki reagál azonnal és ballibázik nagy bölcsen.
Visítozz csak, annál nevetségesebb leszel, minél jobban véded OV-t és társait.
süti beállítások módosítása