2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Vitányi: Gyurcsányban legalább megvolt a felismerés és a tűz!

Városi Kurir exkluzív!

2016. július 11. - Városi Kurir

vi.jpg

Beszélgetésünk múlt héten közzétett részében azt boncolgattuk, mi vitte a még  majdnem gyerek „úri fiút”, Vitányi Ivánt a munkásmozgalmon át Sopronkőhidáig, ahol cellájának közös fala volt Bajcsy-Zsilinszky Endréével. Most lássuk, milyen út vezetett Sopronkőhidától a Rákosi-korszakon, az MSZMP-n és az MSZP-n át a Gyurcsány-pártig!

Hogy élte meg mindazt, ami a háború után következett?

Mindig éreztem, hogy valami nem jó, de nem fordultam rögtön szembe. Hittem a kultúra szerepében, úgy gondoltam, hogy a hibák kijavíthatóak, és ebben nagy szerepet játszhat a kultúra, tudni kell a népre támaszkodni, ezt elengedhetetlennek tartottam. Amikor Rajkot kivégezték, sokan sulykolták belém, hogy „Édes fiam! Fogd be a szád, ne törődj semmivel, csak végezd a magad dolgát.” 1953. július 3-án, – a születésnapomon – nem sokkal Sztálin halála után jött Hruscsov, és Nagy Imre miniszterelnök lett, akkor úgy éreztem, hogy új út következik, mellé álltam, mert hittem, hogy felépíthető a demokratikus Magyarország.

Ez az időszak egybeesett az ellenzéki csoportok megalakulásával?

Igen és mi azt tartottuk, hogy el kell menni a falig. Munkahelyemen, a Közművelődési Intézetben – lánykori nevén Népművelési Intézetben – egy Karácsony Sándor által emlegetett, Goethenek tulajdonított idézet volt a mottónk, miszerint: „Egy csata elvesztése malőr, egy parasztház leégése tragédia”.  Tehát nekünk az volt a dolgunk akkor, hogy védjük a parasztházakat. Arra törekedtünk, hogy keressük meg és segítsük azt az embert, aki jó irányba viszi a dolgainkat. 1956 után hosszú ideig nem léptem be ismét a pártba, de igyekeztem a demokratikus vonalat képviselni.  A Népművelési Intézet hosszú-hosszú évtizedeken át, egészen a rendszerváltásig, olyan központ volt, ahol mindenki megfordult, Nyers Rezsőtől Orbán Viktorig. Nem véletlen, hogy az utolsó nagy 1989-es október 23-i ünnepség fogadásán ott  volt nálunk mindenki, akinek része lehetett rendszerváltásban, köztük a folyamatok egyik legfontosabb szereplője az azóta már elhunyt Mark Palmer, akkori amerikai nagykövet is, mi a fasiszták kivételével, mindenkit szívesen láttunk.

Ugorjunk egy nagyot az időben, hogy jutott el az MSZP-től a DK-ig?

Az MSZP-ben szinte folyamatosan azt éreztem, hogy csak tévelygünk.  Láttuk ugyan, hogy mit kellene csinálni Magyarországon, hiszen Európai léptékben is az egyik legjobb tervet Békesi László dolgozta ki, de Horn mindent elkövetett, hogy Békesit félreállítsa. Akkoriban én voltam az MSZP-választmány vezetője, Békesi elkészítette a gazdaság programot, én összehoztam az ülést.

Amikor a Parlamentben találkoztam Horn Gyulával és Lendvai Ildikóval, Horn azt mondta, bocsánat a szóért, de így esett:

Iván b..meg, hogy jössz te ahhoz, hogy kitűzd vitára a Békesi programját?  Gyula, b….meg, ez az én jogom!

 - válaszoltam hasonló stílusban. Később csendesebben agitált, hogy ne tartsuk meg a vitát, de hiába, úgyhogy eljött az ülésre, és botrányt csinált. A továbbiakban is hasonlóképpen fúrta a dolgot, még a második kormányzás idején is. Később négy Fidesz - kormányozta év után Medgyessy egy őrült programmal állt elő, de a   jóléti programjáról azonnal kiderült, hogy lehetetlen sikeresen végrehajtani, mese habbal. Meg kell magyarázni a társadalomnak, hogy nehéz feladatok várnak ránk, amiket el kell végeznünk ahhoz, hogy előrejussunk. Az nem jó út, ha azt mondjuk, hogy válasszatok meg minket és akkor, abban a pillatanban tejjel-mézzel folyó Kánaán lesz Magyarországon. Ezt azonban nem lehetett megvitatni. A tendencia sajnos folytatódott akkor is, amikor Gyurcsány követte Medgyessyt, őt is összehoztam Békesivel, aki elmondta, hogy szerinte mit kell csinálni, Gyurcsány egyetértett vele, de az volt a véleménye, hogy nem a választás előtt van ehhez az ideális időpont. Annyit mondhatok, hogy igyekszünk rendbe hozni az országot - mondta Ezt jóváhagytuk. 2006-ban Gyurcsány megnyerte a választást, lementünk Őszödre, ahol nyugodt hangon azt mondta, hogy valóban nem mondtuk el a teljes igazságot, de ezt nem lehetett a választás előtt megtenni, mert abban az esetben nem kaptunk volna lehetőséget mindennek a feltárására, javítására. Most kell ezt megtennünk, nem egyszerre, de minél hamarabb. A szocialista párt „nagyjai” – élükön Horn Gyulával és Veres János pénzügyminiszterrel – úgy reagáltak, hogy

Ferikém, nem kell ezt ilyen komolyan venni! Hirdesd meg, hogy megteremtjük a jóléti államot, és majd egyszer eljutunk oda.

Én akkor egy nagyon politikus beszédemben kifejtettem, hogy nem értek egyet ezzel, mert nem a hatalom mindenáron történő birtoklása a fontos.

Ez Őszödön történt?

Igen, de nem sokkal később a dolog bedöglött. Éreztem és láttam, hogy ez a Szocialista Párt ilyen szempontból tehetetlen és képtelen egységes módon megnyilvánulni ebben a végtelenül fontos dologban, hogy Gyurcsány képes lesz-e minderre, azt nem tudom, de mindenesetre kimondta, elmondta. Sajnos azt kihagyták a Népszabadságnak erről írott cikkemből, hogy Szabó Dezső – kiskorom olvasmányában – azt mondja, hogy ha

az ember felébred a házában és azt látja, hogy ég a szoba, akkor mi a helyes, a racionális cselekvés? Felülök az ágyban és azt mondom, hogy: Ejha! – a jelenlegi körülmények arra mutatnak, hogy tíz percen belül iszonyatos kínok között fogok meghalni, vagy kiugrom az ágyból, majd az ablakon és azt kiabálom eszeveszett hangon, hogy: Segítség?

Szerintem az utóbbi a racionális. Gyurcsány ezt a racionális megoldást választotta, így híve lettem., azt nem tudom, hogy ebben a nehezülő helyzetben képes lesz-e továbbvinni, amit elkezdett. Valószínűleg igazi nagy összefogásra van szükség, hogy ez sikerül-e, nagy kérdés, de Gyurcsányban legalább megvolt nemcsak a felismerés, de a megértés és a tűz is, az MSZP-ben pedig nem.

Pálmai Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr718880398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2016.07.11. 23:08:11

akkor most mi értelme ezzel az MSZP-vel összefogni? :(

DFK 2016.07.12. 11:50:33

Milyen egyszerűen siklik el afelett , hogy "2006-ban Gyurcsány megnyerte a választást, lementünk Őszödre, ahol nyugodt hangon azt mondta, hogy valóban nem mondtuk el a teljes igazságot, de ezt nem lehetett a választás előtt megtenni, mert abban az esetben nem kaptunk volna lehetőséget mindennek a feltárására, javítására". Vagyis csupán a hatalom megtartása érdekében hazudoztak (ebben akkor VI is tettestárs). És mi Vitányi elvtike véleménye a leesett rendőri azonosító számokról? Gondolom az tök demokratikus volt, mi? Vagy szép emlékeket idézett fel az ötvenes évekből? Szóval aki GyF mellé áll, annak nem sok erkölcsi alapja van megszólalni.

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.07.12. 12:21:58

Egy apró kérdés azért lenne ezzel kapcsolatban.

Ha Gyurcsány ezt így frankón felismerte 2006-ban, és el is mondta ezt szűk körben (bár emlékeim szerint nem pont ez hangzott el), akkor mi a szart csinált 2010-ig, miért folytatta 2006 után ugyanott az elkúrást, ahol elötte abbahagyta ???

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.12. 12:54:58

Én tulajdonképpen hálás vagyok a csótánynak. Nélküle nem sikerült volna elhajtani a baloldalt a bús egyharmados picsába 2010-ben.
Azért persze mégiscsak valahogy börtönbe kéne dugni ezt az alakot, mert oda való. De csak '18 után, addig szükség van rá..:)

Kivlov 2016.07.12. 13:03:43

gyurcsány :D :D :D

ZOKA 2016.07.12. 21:20:41

"akkor mi a szart csinált 2010-ig, miért folytatta 2006 után ugyanott az elkúrást,"
Szerinted hagyták azt csinálni,amit akart?Volt talán 2/3-a?
Az MSZP-nek azért volt rá szüksége,hogy elvigye a balhét.
Arra nem gondoltak,hogy Gyurcsány komolyan gondolta a dolgot! Gáncsoskodásukkal, - akár az SZDSZ - akaratlanul is a Fidesz gyalázkodó hanta-bandázását segítették! A tróger Fidesz-horda mindent gáncsolt ha jó volt,ha rossz! Ezért nem tudott sok mindent megtenni és most ilyen"amerikai ólom" nevű hatökrökkel egyetemben,még ezért is Őt teszik felelőssé - a Fidesz seggéből nyöszörögve!

n3spr3ss0 2016.07.14. 05:52:16

@Ballib cenzúrázók réme 14: gyenge a memóriád,közben volt egy gazdasági világválság.

n3spr3ss0 2016.07.14. 05:53:50

@DFK: oszt ti mit csináltok a hatalom megtartása érdekében?Lassan minden fasiszta szájtátva bámul benneteket.

peterfix 2016.07.14. 12:52:44

@Ballib cenzúrázók réme 14: Ha nem vagy elég tájékozott, akkor tartsd a lepcsest más célokra. Megmondom, hogy mit csinált Gyurcsány az időben. Levitte az államháztartási hiányt a csaknem 10 %-ról 4 %-ra.
süti beállítások módosítása