2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

„Fel a kezekkel Lukács Györgytől”

2017. február 26. - Városi Kurir

lgy2.JPG

Kardos András kezdte cikke felolvasását a Szent István parkban még álló Lukács-szobor lebontása elleni demonstráción, a címben idézett fekete bomoval. Sajnos nagyon kevesen hallgattuk a filozófia mesterére emlékező mondatokat.

Alig voltunk többen, - na jó, ez persze költői túlzás - mint azok, akik a fővárosi közgyűlésben támogatták a magát mostanság kínlódva, de eredménytelenül emberarcúra maszkírozó Jobbik képviselőjének javaslatát Varga Imre 1985-ben készült kiváló szobrának eltávolítására.

lgy6.JPG

Először a Lukács-tanítványok legismertebbje, Heller Ágnes emlékezett egykori tanárára, akinek egyetlen előadása, „A történetfilozófia lényege Kanttól Hegelig” című, olyan hatással volt rá, hogy az addig fizikusnak készülő fiatal lány azonnal átnyergelt, - teszem hozzá a világ szellemtudományának  nagy szerencséjére -  a filozófiára.

lgy7.JPG

„A szoborállítás és szoborpusztítás ennél a kormánynál tökéletesen ideológiai célokat szolgál, ami azt jelenti, hogy visszaérkeztünk a Kádár-korszakba, amikor ezt már egyszer megértük, ahogy a Rákosi időkben is. Visszaérkeztünk, déja vu-élményeim vannak, már sokszor álltam lerombolt szobrok helyszínén új szobrok felállításánál, úgyhogy azt hiszem, nagyon csúnyán ismételjük a történelmünket. (sicc) Lukács György esetében nemcsak kommunista múltja, de zsidó volta is alkalmassá tette arra, hogy példát statuáljanak vele.”

Heller Ágnes nagyon személyes, minden mondatában izzó, de tökéletesen pontos, és a tőle megszokott módon lényegre törő, rövid emlékezése után következett Kardos András, az éppen mostanság szétzúzott, megalázott Lukács-archívum – maga mondta így - egyik utolsó mohikánja. Kardos beszédének címe - „A racionális mag” - Lukács egyik kedvenc mondatának része volt.  Amikor szemináriumán valaki hozzászólt, kivétel nélkül mindig így kezdte a válaszát: 

„Abban, amit maga mond, van egy racionális mag.”

- majd persze akár egyetértett a hozzászólóval, akár nem, a maga olvasata elmondására használta fel a hozzászólást, de a mondatkezdéssel minden hozzászólót boldoggá tett, hiszen nem akárki, hanem LUKÁCS – így, csupa nagybetűvel - mondta, hogy van értelme annak, amit mond.

lgy4.JPG

Kardos többek között arról is beszélt, hogy

„Az emlékezeti evidenciák megszűnésével, az emlékezet kultúráját felváltotta az emlékezet gyűlöletpolitikája, ami megakadályozza azt a kritikai vizsgálódást, amelyet éppen javasol. Assmann (Aelida Assmann: Rossz közérzet az emlékezés kultúrában Múlt és Jövő kiadó 2016)”

Beszéde vége felé ezt ajánlotta:

„A gyűlölködés emlékezetpolitikája helyett, az olvasás és az elemzés intellektuális és etikai élvezetében részesüljenek, éppen azért, hogy valóságos és autonóm módon tudjanak visszanyúlni Lukács Györgyhöz. A fővárosi közgyűlésnek mondom, hogy vonja vissza a döntést, és ha ez megtörténik, akkor rossz közérzetünk az emlékezéskultúrában egy fokkal csökken, és nekiláthatunk, az emlékezet- és a hagyománykritikai vizsgálatának, hogy egyszer majd eljuthassunk ahhoz a bizonyos „racionális maghoz”, sőt, a racionális mag racionalitásához.”

A program végső megszólalója Demszky Gábor mostanság a politikába visszarángatott volt főpolgármester arról beszélt, hogy még anno - szamizdatos korszakában - mennyit gondolkodott azon, hogy Lukács egyik, a kommunista időkben elhallgatott művét a „Bolsevizmus, mint erkölcsi probléma” címűt kiadja-e.. Előbb azonban még szólt arról a felháborító esetről is, hogy Tarlós István jelenlegi főpolgármester megtagadta Tóth József, XIII. kerületi polgármester kérését, – aki nem jelent meg az összejövetelen - hogy amennyiben lebontják a közpénzből állított szobrot, azt adják a kerületnek, hogy ismét felállíthassák egy közterületen.

lgy8.JPG

Végül Demszky idézett néhány fontos részt Lukácsa fentiekben említett  1918-ban, követlenül a világ XX. századi első összeomlását követően írt esszéjéből:

„A rosszból nem származhatik jó, mert nem szabad hazugság által utat törni az igazság felé, mert mire odajutunk, hogy végre kimondhatjuk az igazságot, magunk is hazug emberré válunk, aki hiába mond igazat, soha nem lehet tudni, hogy igazat beszél-e.”

Majd Raszkolnyikovot idézi Lukács:

„Nem hazudhatjuk keresztül magunkat mindenen, hogy eljussunk igazságig."

A demokrácia – vált vissza Lukács gondolataira az idézet - emberfeletti lemondást, és önfeláldozást követel azoktól, akik tudatosan és becsületesen végig akarják csinálni, de ha talán emberfeletti lemondást is követel, nem megoldhatatlan,”

Demszky Gábor után csendes beszélgetés következett, - idegen az idegennel, ismerős az ismerőssel - hiszen itt egy közös cél volt a hívószó.

lgy5.JPG

A rendezvényről egyetlen televízió, rádió sem tudósított, egyetlen fővárosi, vagy országos politikus sem méltatta figyelemre, nem tisztelte meg jelenlétével, csak mi, azoknak egy maroknyi csoportja voltunk ott, akiknek nemcsak a Lukács szobor, de a demokrácia is fontos.

Az elkövetkező hetekben minden szombaton délután két órakor a rendezvények lesznek a szobornál a szoborét, a demokráciáért.

Pálmai Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr6912295103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2017.02.26. 23:48:15

Lukács egy gyilkos kommunista pribék volt a Tanácsköztársaság idején, nem érdemel köztéri szobrot. Ha a szobor komoly művészi értéket képvisel, nem kell szétverni, ki kell vinni a Szoborparkba.

Veder1 2017.02.27. 01:20:37

Lelovetett artatlan embereket, vagy nem lovetett?

élveteg 2017.02.27. 03:21:19

Ohóóó nem voltak ezek ekkora nagy demokraták ám mindig Se a tolerancia ,az elfogadás ,a más vélemény tiszteletének világméretű bajnokai
Mikor mögöttük állt a hatalom másképp szólt a nóta

"Heller Ágnes 1957-ben megjelent Az erkölcsi normák felbomlása – Etikai kérdések Kosztolányi Dezső munkásságában című könyve megbélyegzett szerzővé tette a marxista ideológia számára eladhatatlan Kosztolányit. Művei évtizedekig cenzúrázva jelentek meg, zseniális életművét csak felületesen ismerhette meg a nagyközönség."

www.korkep.sk/cikkek/kultura/2015/03/29/10-dolog-amit-nem-tudtal-kosztolanyi-dezsorol

Aztán nézzük csak a dolgot magát azaz örgenyánk atyamesterét .

"Valószínűleg a személyes sértettségnek köszönhető, hogy Lukács 1948-ban vitairatban[22] politikailag károsnak minősítette Hamvas Béla (Kemény Katalinnal közösen írt) tanulmánykötetét, a Forradalom a művészetbent, és bár Hamvas még válaszolt Lukács támadására, a további polémiára nem nyílt lehetőség. Lukács mellé felsorakozott Keszi Imre, aki a Szabad Népben Hamvas Béla sorozatszerkesztői tevékenységét kifogásolta. Hamvast elnémították, B-listázták és kényszernyugdíjazták, ami egyben publikálási és szerkesztési jogának elvesztését jelentette."

hu.wikipedia.org/wiki/Hamvas_B%C3%A9la

kheiron 2017.02.27. 04:28:22

Fel kellene kérni ezeket a kedves és okos hölgyeket és urakat, hogy támogassák Heidegger szobrának felállítását is, mivel Heidegger igen erősen antiszemita és Hitler-párti nézeteket vallott, de hát akkora filozófus volt, hogy ezen simán túl kell lépni.

S ha véletlenül nem támogatnák, akkor nyugodtan a szemétbe lehet dobni Lukács szobrát is.

Kampfer 2017.02.27. 06:43:39

"Alig voltunk többen, - na jó, ez persze költői túlzás - mint azok, akik a fővárosi közgyűlésben támogatták a magát mostanság kínlódva, de eredménytelenül emberarcúra maszkírozó Jobbik képviselőjének javaslatát..."

És milyen jól is van ez így! Már önmagában ezen illendő lenne elgondolkodni! Szép egy társaság... A heller (nóvánvósz törcsörd) múmia, a demszkáj (tudom-merem-denemteszem) gábor és néhány belpesti turbolibsi... Hogyhogy a tgm nem volt ott??? Hova lett az összetartás?

Feltétlenül össze kell gyűlni és ajvékolni, ha valami hungarofób nemzetgyalázót vagy egy szellemi fertőt kell megtámogatni, de nem ugyanezek a lények akarták eltakarítani, szétzúzni a Turul-szobrot anno a Hegyvidéken??? Ott nem számított volna az 'emlékezetpolitika', mi? Sz*rjatok sünt, mocskok!
Kamp.

Babosi György · http://nyiregyhaza2019.blog.hu 2017.02.27. 08:34:25

Baszdmeg, ez az ember egy aljas, vörös kommunista volt! Nekifutásból kellene belebaszni a szobrát a Dunába, úgyis közel van.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.27. 09:02:18

Lukács György egy kommunista gyilkos volt.

Tanítványai, a ex-kommunista szabad rablás garantálói voltak.

A Heller féle hazaárulók évek óta mérgezik a közéletet gyűlöletkeltéssel.

Pusztuljanak a szoborral együtt !

Hívő hitetlen 2017.02.27. 09:05:34

Talán nem kellett volna a tervezett Hóman-szobor miatt Amerikáig futni. Mindenkinek meglehetne a maga szobra. A toleranciabajnokok persze ezt nem tudnák elviselni. Akkor egyék meg, amit főztek.

Kelly és a szexi dög 2017.02.27. 09:20:14

"a Vörös Hadsereg tiszafüredi veresége után Poroszlón, egy katonai büntető eljárás során, tizedeléskor ( „felhívta a századparancsnokokat, jelöljenek ki nyolc embert, akiket elrettentő például agyon fognak lőni”) katonákat lövetett főbe."

ennyi...

Rwindx 2017.02.27. 09:40:30

Ezek beálltak abba a sorba akik castro életét méltatták és a fél világ rajtuk röhögött.
Mikor tűnnek már el ezek a férgek örökre?

nu pagagyí 2017.02.27. 10:04:26

@Rwindx: Ilyen alapon a kapitalizmust Pinochettel, vagy Frankóval is azonosítanád. Lukács filozófus volt, tudtommal nem követett el semmiféle embertelenséget. Gondolatai nem alapoztak meg semmiféle olyan szörnyűséget, amit általában a kommunizmus rovására szoktak írni. A kommunizmus szörnyűségeit egyébként azok az illiberális módszerek okozták - a hivatalostól eltérő vélemények elfojtása, az ember leértékelése a "közösség" érdekében - aminek most is vannak jelei. Az "illiberális demokrácia" nem más, mint bolsevizmus/fasizmus és mindegy, hogy népi demokráciának, vagy NER-nek titulálják.

Ma Baker 2017.02.27. 10:07:44

Lukács György szobrának mielőbbi eltávolítása egy a ballib oldal kontraproduktív tevékenysége nyomán került reflektorfénybe.
Hóman Bálint szobrát akadályozták meg minden áron, ha jól emlékszem még amerikai politikusok szájába adott szavakkal is. Pedig Hóman bűne annyi volt, hogy támogatta a numerus clausust. Nem öletett, nem kínoztatott, nem volt kommunista pribék, mégis patás ördögként támadták szoborállítását.
Namármost ugyanezek az emberek most foggal-körömmel védik egy tömeggyilkos (egyben példaképük) szobrát.
Hányinger!

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.27. 10:10:04

@nu pagagyí:
"tudtommal nem követett el semmiféle embertelenséget. "

Akkor rosszul tudod.
Lukács György egy tetves kommmunista tömeg gyilkos volt:

magyarhirlap.hu/cikk/49189/Turhetetlen_6
Lukács és Szamuely a terror két legfőbb apostola. Lukács szerint „a vörösterror a hatalomra jutott proletárosztály elszánt, erőszakra is kész akaratának intézményes formája avégből, hogy a szocializmushoz vezető út akadályait eltakarítsa a maga útjából”. Egy 1919 tavaszi cikkében pedig, amely a Népszavában jelent meg, egyebek mellett ezt olvashatjuk: „Az államhatalom birtoka azt jelenti, hogy itt a pillanat az egykor elnyomó osztályok megsemmisítésére. Itt a pillanat, de élni is kell vele!”

---

A magyar csapatok a rakamazi sikeres támadást követően megkísérelték harapófogóba zárni a románokat, ám a román 16. hadosztály és a 20. gyalogos hadosztály katonái megállították az előrenyomulást, majd Tiszafürednél szétverték a magyarok hídfőállását. A visszavonuló katonákat Lukács György Poroszlón sorba állíttatta, majd megtizedeltette őket. Így személyes parancsára nyolc embert lőttek főbe a poroszlói árokparton.

---

Te miért mentegeted a kommunista tömggyilkosokat ?

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.27. 10:11:48

Plussz adalék:

"Lukács személyesen járt el annak érdekében, hogy elhallgattassák, tönkretegyék, emigrációba kényszerítsék a magyar szellemi élet olyan nagyságait, mint a filozófus Hamvas Bélát, Kerényi Károlyt, Prohászka Lajost, az írók közül Nemes Nagy Ágnest vagy Weöres Sándort."

PomberMaci 2017.02.27. 10:15:56

@nu pagagyí: "Lukács filozófus volt, tudtommal nem követett el semmiféle embertelenséget."
Érdekes... a Hitler ilyen jellegű filozófusait felakasztgatták Nürnbergben, pedig kb. ugyanolyan tömeggyilkos eszmék mentén filozofáltak. Sőt Himmler sem csinált tevőlegesen semmi rosszat, ahogy a Lukács sem. Mégis emberek haltak meg miattuk.

Kampfer 2017.02.27. 10:18:16

@enpera: "Össezfújta a szemetet a szél."

A szobor köré a demonstráción? Egyetértek! Ott tényleg azok voltak...

@nu pagagyí: De! Elkövetett! Magyarok ellen! Közvetlenül is és közvetetten is. Nem szobor járt volna neki, hanem lámpavas és zongorahúr! Na, és akkor a heller...?
Kamp.

apro_marosan_petergabor 2017.02.27. 10:52:32

A bolsevizmus védi utolsó hadállásait, ehhez mindig talál alkalmas önkéntes vagy fizetett csinovnyikokat. Lukács Göyrgy egy egyszerű kommunista gyilkos volt, aki a rosszemlékű - s Magyarországnak nagyon sokba kerülő - Tanácsköztársaság alatt, mint bolsevik aparatcsik személyes lőtt agyon embereket.
Később agresszív filozófussá szelidült, ebben viszont eléggé felejhető volt. Önkéntes védői most az antiszemitizmus elcsépelt fegyverével probálják menteni védhetetlen figuráját - ebben Heller Ágnes nem meglepően élen jár, ő a gyurcsányi lövetést is képes volt hazugságokkal védeni, nem kis elfogultságról téve bizonyságot.... Az antiszemitizmus fegyvere Heller kisstílü számlacsalásainak elleplezésére is alakalmas volt anno, most miért ne szedte volna ismét elő?
Reméljük Lukács bekerül elvtársai közés a szoborparkba- elrettentő példaként, Lenin, Marx, Engels közés kiknek annyi ártatlan hullát köszönhet a XIX, XX század...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 10:55:48

Lukács mint filozófus értékes ember. Érdemel szobrot. Ettől független politikusi tevékenysége.

Kampfer 2017.02.27. 11:09:15

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Erich von Mannstein, Karl-Heinz Guderian és Joachim Peiper is zseniális stratégák voltak, katonákként, tábornokokként rendkívül értékes emberek! Kivételes tehetséggel és katonai múlttal. Szerintem ők is érdemelnének szobrokat! Bármely ettől független körülményre tekintet nélkül!

Mellesleg Hóman Bálint is szoborra érdemes történészként és az MTA tagjaként is.
Üdv!
Kamp.

nu pagagyí 2017.02.27. 11:24:29

@Ballib cenzúrázók réme 24: Egy háborúban más szabályok vannak. Nem tudom igaz-e, amit állítasz, de nem kirívó a tizedelés, ha gyávaság okozta a vereséget. Ilyen alapon szinte minden hadsereg tábornokát vérengző fenevadnak nevezhetnéd. A Vörös hadsereg egyébként honvédő háborút vívott külső támadók ellen és hadd jegyezzem meg, hogy amikor veszélyben volt az ország, az idolotok Horthy, éppen szabotázsokat szervezett a hátországban.

nu pagagyí 2017.02.27. 11:34:40

@PomberMaci: Himmler nem filozófus volt, hanem kormánytagként például hozzá tartoztak a megsemmisítő táborok. Náci filozófusnak talán Rosenberg nevezhető. Nincs egyébként semmiféle párhuzam a náci filozófusok és Lukács közt. Utóbbi filozófiája ugyanis nem tartalmazott semmiféle jogalapot emberek megsemmisítésére.

nu pagagyí 2017.02.27. 11:41:15

@apro_marosan_petergabor: A te filozófiád valószínűleg Finkelstein munkásságán alapulhat. Bár szerintem azt sem ismered, ahogy a többit sem. Kérdezd meg talán apádat hogyan építgette a cucilizmust a "szörnyű" időkben.

Komodoi101 2017.02.27. 11:46:38

A kommunista gyilkos zsidó filozófusnak (Lukács) jár szobor,
a nemkommunista nemgyilkos nemzsidó történésznek (Hóman) viszont nem.
Ez olyan faji diszkrimináció-szerű.

patkányarcúáginéni 2017.02.27. 11:46:56

Itt már elhangzott minden, ami érdemes, nem ragoznám.

De akkor mégis ki ez az ember ez a bizonyos Pálmai Tamás aki képes volt elkövetni ezt a bejegyzést? Vele mi legyen eztán?

==T== 2017.02.27. 11:53:16

Erkölcsi értelemben árulkodó, hogy kb. ugyanazok tiltakoznak habzó szájjal Lukács szobrának eltávolítása miatt, akik ugyanilyen habzó szájjal szoktak tiltakozni egy Prohászka/Hóman/Wass Albert szobor miatt.

apro_marosan_petergabor 2017.02.27. 12:03:26

@nu pagagyí:
Ez egy mezei ballib sablon szöveg volt, elég agyatlan. Apám nem építette a szocializmust, mert elmenekült belőle... (itthon bebörtönözék volna, mint osztályidegent). Miért te építetted?
Finkelsteinhez nincsen közöm, én a saját agyammal dolgozom - kétségtelen, ez a ballib táborban eléggé szokatlan lehet. Szeretem, tanulom mai napig a történelmet - a mai napig, ezért a ballib felszinességgel, sablonokkal, haugságokkal nem lehet falhoz állítani...
Ez nálad 100x felkészültebbeknek sem sikerült még soha...:))/inkább fordítva/
Kétségtelen a ballib csapat mindent elkövet a népbutításra, de erre az emberek jó része már nem vevő, én pedig sohasem voltam az...

Komodoi101 2017.02.27. 12:07:43

@==T==:

Kirekesztő rasszista zsidók nem bírják elviselni a gójok szobrait.

==T== 2017.02.27. 12:11:11

@nu pagagyí: Az összes tetű komcsi azzal szokott védekezni, hogy ők csak jót akartak. Csak ebbe a nagy jóakarásba belepusztult vagy 120-150 millió ember.

Attilajukkaja 2017.02.27. 12:20:01

Látszik, hogy az itt kommentelők közül kevesen ismerték Lukács Gy. életét és tevékenységét. De azért megragadják az alkalmat, hogy egy jót zsidózhassanak.

DFK 2017.02.27. 12:36:45

@Attilajukkaja: Az nem elég információ Lukácsról, hogy katonákat tizedeltetett? Az nem elég, hogy véres szájú kommunista volt?

Muad\\\'Dib 2017.02.27. 12:38:57

Egyszerű kérdések ezek. Konszenzusra kellene jutni abban, hogy Magyarországon azt az elvet valljuk, hogy teljesen különválasztjuk a szakmai nagyságot az erkölcsi nagyságtól, vagy ezt kizárólag együtt akarjuk értelmezni. Amíg azonban mind bal- mind jobboldalon a gyomorforgató kettősmérce uralkodik ebben a kérdésben, addig csak a kölcsönös anyázás marad...

Komodoi101 2017.02.27. 12:51:39

@Attilajukkaja:

Sőt, Mengele doktor is szerette a klasszikus zenét, tehát nem lehet csakegyoldaalúan megítélni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.02.27. 12:52:54

örüljetek, h eddig ott lehetett ez a komcsi szarházi....
köpni kell.
amúgy jó látni a műmiatalálkozót.

segítek
ki fogtok halni...
oszt jónapot

Rozs Döme 2017.02.27. 12:56:48

@Kelly és a szexi dög: Az azért érdekes, hogy az általad hivatkozott forrás forrása is csak arról ír, hogy "állítólag".

Attilajukkaja 2017.02.27. 13:07:00

@Komodoi101:
"Mengele doktor is szerette a klasszikus zenét"
És ez hogy jön ide?

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.27. 13:45:56

@FILTOL:

Azt is érdemes megnézni, hogy a közismert indexes Gyurcsány seggnyalók jönnek ide elsőként a Lukács nevű kommunista tömeggyilkost megvédeni.

Összenő ami összetartozik.. ;)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.02.27. 14:01:51

@Attilajukkaja: és ilyenkor FONTOS h zsidó volt, amikor a komcsi bűnök kerülnek szóba akkor ezt jelezni antiszemitizmus.

Attilajukkaja 2017.02.27. 14:06:25

@FILTOL:
Van, akinek CSAK az a fontos, hogy zsidó volt-e. Bármit is tett az illető.

konrada 2017.02.27. 14:14:49

@Attilajukkaja:
Ez igaz.
...volt is erről egy blog, melyben valamely ismertebb nyugati lapot idéztek, melyben a felhang a Lukács szobor elbontásáról az volt, hogy Magyarországon nő az antiszemitizmus...;)

nu pagagyí 2017.02.27. 16:07:29

@==T==: A kínai és szovjet áldozatokat nem kéne a magyar áldozatokhoz hozzászámítani. A késői Kádár-rendszerről vannak emlékeim, szerintem jobb volt, mint amilyet Orbán fabrikál mostanában. Te, vagy a szüleid milyen sérelmeket szenvedtek? Nem kaptatok hobbitelket a közelben?

Mindezek ellenére a szocializmus megbukott. Ugyanazért, amiért az Orbán-rendszer is meg fog. Nem ösztönözte eléggé a teljesítményt, így Magyarország is lemaradt az országok versenyében. A "jól" viselkedés sajnos nem pótolja a kreativitást és a tehetséget. Ha lojalitási (vagy mostanában sógor-koma, rokon) alapon emelnek pozícióba embereket, vagy juttatják indokolatlan versenyelőnyhöz az káros az ország jövőjének, pazarlást és lemaradást okoz, az igazságtalanságról már nem is szólva.

nu pagagyí 2017.02.27. 16:17:13

@apro_marosan_petergabor: Nem ismerlek, de biztos vagyok benne, hogy hazudozol. Manapság csak az kommunistázik, aki maga, vagy fiatalabb kiadásban a családja is az volt, méghozzá a kártékonyabb fajtából. Mindig az ember számít, nem az eszme. Mindegy hogy nacionalista, vagy kommunista alapon fröcsög valaki, ugyanolyan tetű emberként. Elég Pozsgait, Boros Pétert ismerni és az ember az összes ilyet felismeri.

Attilajukkaja 2017.02.27. 16:26:20

@konrada:
Die Welt :
"Magyarországon egyre jobban terjed az antiszemitizmus – írja a konzervatív lap annak kapcsán, hogy a Szent István parkban az országalapító szobrát akarják Lukács György emlékművének a helyére állítani. Mint rámutat, látszólag marginális kérdésről van szó, ám az ügy jól mutatja, milyen szellem terméke is az Orbán-rezsim. A nacionalista jelképpolitika nem is választhatott volna jobb helyszínt. A park ugyanis a Dunaparton van, ahogy a nyilasok annak idején tömegesen lőtték a zsidókat a folyóba. Ott van annak a filózófusnak is a szobra, aki nagy hatást gyakorolt az elmúlt évszázadban Európa szellemi életére. Hogy ne maradhasson ott, arról a magyar jobboldal daliái gondoskodnak. A javaslatot a Jobbik nyújtotta be a fővárosi közgyűlésben és mindössze 3 ellenszavazattal el is fogadták. Ily módon a hivatalos szellemi irányzat még inkább hazához hű, antiszemita erők javára tolódik el. Mintha nem lenne elég kőbe vésett István király az országban, és nem lehetne elviselni azt az egy Lukács-emlékművet. De hát a nemzetközi tekintélynek örvendő tudós még mindig nem halt meg eléggé a magyar politika számára. Az archívumát már tavaly bezárták. "
(Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. február 22.)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 16:29:32

@Kampfer:

Így igaz, Hómannak jár a szobor.

A katonák már más eset, ez erősen politikafüggő.

Kampfer 2017.02.27. 17:05:33

@Attilajukkaja: "(Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. február 22.)"

De akkor ugye a 888, a Pestisrácok és a Kuruc is ugyanilyen értékű hírforrásnak tekinthető?

"Ott van annak a filózófusnak is a szobra, aki nagy hatást gyakorolt az elmúlt évszázadban Európa szellemi életére."

Ha följebb lapozol, több dolgot is olvashatsz a 'munkásságáról' és az életéről!
Kamp.

Attilajukkaja 2017.02.27. 17:36:19

@Kampfer:
"De akkor ugye a 888, a Pestisrácok és a Kuruc is ugyanilyen értékű hírforrásnak tekinthető?"
Mint a Die Welt?
Nem hiszem. Szelestey csak lefordítja azt, amit a Die Welt ír. Ennyi.

Kampfer 2017.02.27. 18:28:40

@Attilajukkaja: Ezért kérdeztem... A német sajtó elég erősen degradálódott hitelesség szempontjából. Nem gondolod? Irányított kérdések, képek és videók manipulálása (bicskei sztori pl., migránsoknak ételt dobáló rendőrök), elkövetők származásának elhallgatása, stb... Hasonlóan persze a svéd sajtóhoz!
Kamp.
süti beállítások módosítása