2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Gyerekeink a ketrecben

2016. december 10. - Városi Kurir

tanero11.jpg

Nem irigylem a tanári társadalom mostanra minden bizonnyal személyiségzavarral küzdő azon tagjait, akik őszintén hittek és teljes mellszélességgel támogatták, megvédték minden fórumon a számukra regnáló kormányzati oktatáspolitikát és ezzel együtt a Fidesz-kormány - nevesítve Orbán Viktor - tévedhetetlenségét.

Csalódottságuk oka nem más, mint Lázár János kancellária miniszter, aki a legutóbbi kormányinfón a nemrég napvilágot látott PISA-jelentés Magyarországra vonatkozó negatív kicsengése apropóján valami olyasmit talált mondani, hogy minden bajok okozói a büdös kölkök, és az őket elburjánzani hagyó tanáraik, de lássuk szó szerint, mert klasszikusok esetében így illik ez:

„Nem a tárca vezetője vagy az oktatási államtitkár áll a szószéken, és nem a kormány tagjainak, hanem a gyerekeknek kellett a tesztet kitölteniük.”

lazar_a_cinikus.jpg

Forgathatjuk a bájos mondatot bárhogyan, ez biz’ azt jelenti, hogy a pedagógustársadalom jelentős része, azt ne mondjam zöme, hiába biztosította lojalitásáról a regnáló kormányt, hiába hagyta önként és dalolva, hogy szólásszabadságának lehetőségét megkurtítsák, hogy beleszóljanak életvitelébe, gondolkodásába. Még e teljes szervilitással sem nyertek oltalmat az általuk felmagasztalt kormánytól, amely azonnal beáldozza, és bűnbakként állítja pellengérre még a KLIK leghűségesebb alattvalóit is.  Hiába, no,  ha mást nem is, de a történelmi leckét, hogy „a hála nem politikai kategória” jól megtanulta ez a kabinet.

A mostani pont ez az eset, hiszen miért pont most ismernék be a mindent jól, sőt, jobban tudó elöljáróink, hogy megbukott, leszerepelt a vissza a múltba-típusú tanítási metódus.

A tanárok – tisztelet a kivételnek – akiket, úgy látszik, kilóra meg lehetett venni – ahogy az elmúlt években is – rezzenéstelen tekintettel, felemelt fejjel úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna. Bemennek óráikra a harminc évvel ezelőtti felkészültségük magabiztosságával, és butítják tovább a gyorsan robogó világban lemaradó gyermekeinket.

tanero22.jpg

Pedig tudnak ők felháborodni, csak a megfelelő okot kell szolgáltatni hozzá! Ilyen volt például a Magyar Bálint nevével fémjelzett oktatáspolitika, tele az új, kitágult világ kihívásaira választ adó megoldásokkal, eszközökkel. Persze ez megkövetelte volna, hogy a tanerő is akarjon haladni, ez volt az a bizonyos ellenszenvet kiváltó ok, ami másfajta erőfeszítést követelt volna tőlük, az új befogadását, megértését, átadásának készségét. Ez annyira felháborította zömüket, hogy teljes odaadással kezdték gyűlölni a kiagyalókat, és máris a Fidesz melengető, „hátrafelé nyilazó” és révedő ölelésében találták magukat.

A szülők viselkedése azonban még ilyen fals indokkal sem magyarázható. Nekik kellene a legjobban felháborodni és az utcán tömegével követelni gyermekeik jogát a használható tudáshoz. Lehet akkora a letargia, hogy még ez sem – bocsánat a szóért- vágja pofán a társadalmat?  Ez a felelőtlenség generációkat zárhat ki a VILÁG-ból, mint lehetőségből!

tanero33.jpeg

Tényleg többet ér a vezérhez való vak lojalitás, a hit álságos követésének könnyű magyarázata, az akol meleg nyáj-szelleme, mint a küzdelem saját gyerekeink boldogságának, érvényesülésének lehetőségéért?

A megoldás csak a mi kezünkben, lábunkban, agyunkban van. Senkitől nem várhatjuk, hogy – akár akaratunk ellenére is - megmentsen minket a középkorba való visszacsúszástól.

Azon is érdemes lenne eltűnődnie a ma még mindenhez bólogatóknak, hogy a Fidesz-elöljárók, és mindazok zöme, akik közel lévén a bűvös körhöz, miért nem a hazai közoktatásban taníttatják gyerekeiket. Ők, vagy a külföldi iskolákat, vagy a magán-alapítványi tanodákat választják, amelyek költségeik okán el vannak zárva a többség gyermekei elől.

Tanulni, tanulni, tanulni – tartja a Leninnek tulajdonított szállóige, amit csak azért nem kellene elvetni, mert a fáma hozzá köti.

Mátrai Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr7212038467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysmás 2016.12.11. 16:25:22

Keresztényeknek adták a közoktatást és azoktól ennyi tellik.

megint 2016.12.11. 17:00:27

Hibás mindenki , szülő, politika, tanár. Ilyenkor mindenki arra mutogat aki segít a meggyőződése megerősítésében. Egyébként ez a teszt sem egyértelmű, több akadémikus( külföldi) támadta.

lavór 2016.12.11. 17:19:29

Igaza van Lázár elvtársnak.

Hol vannak a tiltakozó tanárok, tanulók, szülők az utcákról?
A nyári szünet után már nem aggódtak a gyermekek jövője miatt.

dr. mesterséges színezék 2016.12.11. 17:31:11

@egysmás: Nem. Keresztények - számtalanszor bizonyították - ennél sokkal többre képesek az oktatásban. Keresztény természettudósok nem adnak ki selejtet a kezükből csak azért, mert keresztények.
Az a baj, hogy itt olyanok kaptak terepet, akik _csak_ keresztények (nevezzük úgy a farizeust!) és azt hiszik, hogy a keresztyénnemzetinemzetikeresztyénség maga az ismeret, amit át kell adni; a szükséges és elégséges.
Kb. annyi közük van az Öveges professzor által képviselt volnalhoz, hogy hivatkoznak a kereszténységére - másra nem hivatkozhatnak, mert azt a mást régen megtagadták.

Sir Galahad 2016.12.11. 17:32:49

Ahogy már írták előttem, ez nyilván több szereplős történet, de az is biztos, hogy a pedagógusokon is múlik. Én most azonnali hatállyal visszavonnék minden eddigi béremelést és azt mondanám, majd akkor lesz, ha eredmény is lesz. Ha valaki a versenyszférában produkálna ilyen eredményeket, emelésről nem is álmodozhatna.

dr. mesterséges színezék 2016.12.11. 17:33:52

@megint: Természetesen mindig lehet problémás egy kérdéssor.
Amikor a finn, a spanyol meg a magyar teljesen máshogy (nem) érti meg a kérdéssort, akkor az mégsem a teszt hibája.

dr. mesterséges színezék 2016.12.11. 17:36:58

@Sir Galahad: " Ha valaki a versenyszférában produkálna ilyen eredményeket, emelésről nem is álmodozhatna. "

Ha a versenyszférában évtizedekkel lemaradott eszmeiséggel és eszközparkkal kellene termelni, éppen ilyen eredményeket produkálna - nem is volt régen, amikor ez napi tapasztalat volt.

Sir Galahad 2016.12.11. 17:40:30

@dr. mesterséges színezék: Szerintem a teljesítmény nem kizárólag a külső tényezőkön múlik.

CoolKoon 2016.12.11. 17:48:08

Nos, mivel tudjuk, hogy Lázár "oláh" János Vityacsászár zoknibábja (akinek egy önálló gondolata sincsen, vagy legalábbis nyilvánosan nincs), ezért egyértelmű, hogy a kijelentés a főnökétől származik. Ezzel pedig nemcsak mérhetetlen arroganciát sugároz, de egyfajta cinikus aljasságot is: ők nemhogy ingyen járhattak az egyetemekre, de Soros papa még a külföldi tanulmányútjaikat is fizette. Ehhez képest "hálából" gyakorlatilag mindenkibe belerúgnak, akik annak az oktatási rendszernek a részei, amely őket is kitermelte. Hánynom kell.

dr. mesterséges színezék 2016.12.11. 17:52:13

@Sir Galahad: Biztosan nem.
Viszont egy olyan mértékű eredményeltérés és -csökkenés, amit itt látunk, vagy úgy magyarázható, hogy
a) elcseszték az alapokat, és az szívja gyerek, szülő, tanár,
b) hirtelen lusta és tehetetlen lett gyerek, szülő és tanár.

Tessék választani!

CoolKoon 2016.12.11. 17:52:28

@Sir Galahad: Neked szemmel láthatóan fogalmad sincs arról, hogy miről beszélsz. Kívánom neked, hogy pár évig egy pályakezdő tanári fizetésből kelljen megélned, aztán meglátnánk, hogy még mindig ilyeneket pofáznál-e.
Ahhoz is pofa kell, hogy az oktatási rendszert a versenyszférával hasonlítsd össze. Ez utóbbiban ugyanis a munkaeszközöket minden körülmények között biztosítják, ami az iskolákról már évek óta nem mondható el. Nincs olyan cég, amely képes lenne olyan körülmények között megélni/működni, mint amilyenek között az iskoláknak kell.

Sir Galahad 2016.12.11. 17:56:22

@dr. mesterséges színezék: Félreértés ne essék, nem vitatom, hogy nyilván a háttér sincs rendben. De azért erősen irritál az, hogy ha egy pedagógus mondjuk a tanítványaival valamilyen versenysikert ér el, akkor büszkén előrelép, hogy ez az ő érdeme, ha meg a gyerekek valamiben alulteljesítenek, akkor elegánsan félreáll, hogy neki aztán ehhez a világon semmi köze.

robotika.info 2016.12.11. 17:56:57

Hosszan lehetne eszmét cserélni az oktatás jelenlegi helyzetéről, keresni a hibásokat, stb. Én mint gyakorló szülő (16 éves 10.-es fiú) nem várom a mai oktatástól azt, hogy a következő 10-15 év kihívásaira felkészítse a fiamat. Úgy gondolom, hogy a tanítók, tanárok 90%-a mindent megtesz, amit a keretek engednek. (Az érettségi követelményekre készítik fel.) Kiváló matematika, fizika tanár tanítja, preferálják a versenyeket (adott időre teljesítmény elvárás --> felkészít a "való világra"). A plusszokat mi adjuk hozzá. Nyelvet tanul és az Internetes kommunikációban (játék, filmnézés, stb) használja, gyakorolja, fejleszti. Programozásra (robotprogramozás, c++, java, javascript) én illetve megfelelő szakember tanítja. Ezeken a területeken mi keresünk versenyt és indulunk (Az iskola óra kedvezményekkel támogatja). "Röviden " ennyi! :-)

egysmás 2016.12.11. 17:57:30

@Sir Galahad: A tanárnak azt KELL tanítania, amit előírnak neki és azt, amit KELL tanítani, azt más tesztek szerint jó színvobalon meg is tanítja a gyerekeknek.
Ezen a teszten elhasalt a NAT, te meg a tanárpkat hibáztatod.

Sir Galahad 2016.12.11. 17:58:33

@CoolKoon: Képzeld el, hogy nagyon sokan a kezdő tanári fizetésnél alacsonyabb fizetésből élnek, és ezért jóval többet kell dolgozniuk, az eredményeiket meg keményen számon is kérik. Jó reggelt!

Sir Galahad 2016.12.11. 17:59:52

@egysmás: Még egyszer mondom, nyilván nem csak a pedagógusok hibásak ebben, de azért azt erős túlzásnak érzem, hogy semmi közük hozzá.

egysmás 2016.12.11. 18:00:39

@Sir Galahad: az egyén kiemelkefő sikere a gyereké meg a felkészítő tanáré, a tömeg szeteplése viszont a rendszert minősíti.

egysmás 2016.12.11. 18:03:07

@Sir Galahad: persze, hogy hibásak! Mi az, hozy!
Ők ágyaztak meg annak, hogy a kdnp rátegye a kezét az oktatásra, ők nem tiltakoztak a szakmailag hibás döntések ellen és szépen végigasszisztálták a közoktatás lezüllesztését.

egysmás 2016.12.11. 18:05:18

@Sir Galahad: a főnök megmondja higy mit és hogyan, ők végrehajtják, majd az etedmény nem a főnökség elvárásai szerinti, akkor számon lesznek kérve és ki lesznek kiáltva bűnösnek?

Sir Galahad 2016.12.11. 18:08:28

@egysmás: Hát hogyne. A siker a pedagógusé, a kudarc meg mindenki másé, csak az övé nem. Na ezért nem érdemes erről veled vitatkozni.

egysmás 2016.12.11. 18:09:06

@dr. mesterséges színezék: nincs igazad.
A kereszténységből az következik, ami van.
A keresztény tudósok annak ellenére lettek tudósok, hogy keresztények.
Az egyházi iskolák sokkal több pénzből, minőségi gyerekanyagból sem tudnak országos színvonalat produkálni, a középiskolák rangsora alapján.

Alick 2016.12.11. 18:09:37

@egysmás: Lázár elvtárs figyelmét felhívom, hogy a másra mutogató mutatóujj mellett ilyenkor három ujj is visszamutat a kéz gazdájára. Ez nagyjából reális a hibáztatás arányait tekintve.

egysmás 2016.12.11. 18:14:11

@Sir Galahad: mé, bameg, ha nekem 200-as az IQ-m, és kibaszott tehetséges fuvolista vagyok, akkor az oktatási rendszernek köszönhető, hogy megnyerem a fuvolaversenyt és a fizika versenyt, vagy az enyém?

Az pedig, hogy ha az iskolások ÁLTALÁBAN nem tudják alkalmazni az Ohm-törvényt, és mindegy, hogy melyik iskolából jönnek, MIKÖZBEN a tantárgyi anyagot megfelelő szinten tudják, az rendszerhiba, vagy a tanároké?

moszkvicssluszkulcs 2016.12.11. 18:14:29

A gyerekek az intelligenciájuk 70 %át négyéves korukig megszerzik. Az iskolának csak a maradék 30%ra van hatása.
Az meg hogy "a Magyar Bálint nevével fémjelzett oktatáspolitika, tele az új, kitágult világ kihívásaira választ adó megoldásokkal, eszközökkel" LOL:)))

_Neville 2016.12.11. 18:28:28

@Sir Galahad: Ennél kevesebb pénzért már végképp csak a selejt maradna a tanári pályán, meg az a pár szent őrült, aki nem gondol a számlákra, de erre alapozni az oktatást azért elég necces elképzelés. Nekem nem egy tanár végzettségű ismerősöm elment 1-2 év tanítás után valami SSC-be excelhuszárnak, mert fele annyi munkával dupla annyit kereshet vele...

_Neville 2016.12.11. 18:31:17

@egysmás: "Az egyházi iskolák sokkal több pénzből, minőségi gyerekanyagból sem tudnak országos színvonalat produkálni, a középiskolák rangsora alapján." Ez egyrészről nem igaz. Másrészt művelődj egy kicsit, mondjuk az elmúlt 500 évben mi minden köthető az egyházi iskolákhoz Magyarországon, s csak utána gyalázkodj.

_Neville 2016.12.11. 18:33:14

@Sir Galahad: "Képzeld el, hogy nagyon sokan a kezdő tanári fizetésnél alacsonyabb fizetésből élnek, és ezért jóval többet kell dolgozniuk, az eredményeiket meg keményen számon is kérik. " Nosza, akkor nem irigykedni kell. Mindenkinek megvan a lehetősége, be lehet iratkozni egyetemre, elvégezni a tanárképzést, aztán havaj-dizsi-léözön. Ha ez ekkora sikerágazat, miért nem tolonganak a népek?

kvadrillio 2016.12.11. 18:37:41

ROTHADT KIZSÁKMÁNYOLÓ ORBÁN !!!
NyugdíjA lengyel nyugdíjast valóban megbecsüli a kormány
MNO, 2016. december 9., péntek 15:01, frissítve: péntek 17:53

Miközben a magyar nyugdíjasok szemét 1,6 százalékos nyugdíjemeléssel és tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal szúrják ki, addig Lengyelországban valóban komoly emelésről döntött a parlament – idézi a Gazeta.pl honlapot a Napi.hu. A törvénymódosítás értelmében jövő januárjától a lengyel minimálnyugdíj ezer złoty, azaz hetvenötezer forint lesz. Ezzel szemben nálunk már kilenc éve 28 500 forintból kell megélniük a legszegényebb nyugdíjasoknak. Lényeges része a törvénynek, hogy a legnagyobb emelést a legszegényebbek kapják. Nem egyedi esetről van szó, hiszen a lengyel nyugdíjasokat már eddig is sokkal jobban, és anyagilag is megbecsülték, hiszen mostanáig 883 złoty, azaz 66 200 forint volt a legalacsonyabb nyugellátás összege.
hirdetés

A megemelt minimálnyugdíjat az állami nyugdíjfolyósító hozzávetőlegesen 800 ezer öregségi és rokkantnyugdíjasnak utalja ki jövő évtől, de rajuk kívül 285 ezer szociális ellátásban részesülő, és 350 ezer mezőgazdasági dolgozó nyugdíját is megemelik, de nekik egy külön szervezet utalja a pénzt.

A lengyeleknél a minimálnyugdíj eléréséhez közel sem kell annyit dolgozni mint nálunk, hiszen a nők 22, a férfiak 25 év munkaviszony után jogosultak arra. Ezzel szemben nálunk a nyugdíjjogosultsághoz a nőknél negyven munkában töltött évre van szükség, a férfiaknál pedig el kell érni a 65 éves kort.
hirdetés

Eközben Dragos Pisleru román munkaügyi miniszter bejelentette, keleti szomszédunknál jövőre 5,2-5,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Romániában a nyugdíjemelés mértéke fele részben az inflációhoz igazodik, felerészben viszont a bruttó átlagbérek emelkedéséhez. Az előbbi negatív számot mutatott idén, az utóbbi viszont dinamikusan növekedett, októberben 13,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Kétségtelen ugyanakkor, hogy Romániában a 2009. és 2012. közötti években nem változott a nyugdíjak értéke, az azt követő időszakban azonban évi átlagban öt százalékkal emelkedtek.

Jazo 2016.12.11. 19:01:43

Az iskolázott, értelmes "paraszt" nem jó paraszt, mert túl sokat gondolkodik, kérdez, és a propagandát sem nyeli be...

2016.12.11. 19:07:15

@Sir Galahad:

" Képzeld el, hogy nagyon sokan a kezdő tanári fizetésnél alacsonyabb fizetésből élnek, és ezért jóval többet kell dolgozniuk, az eredményeiket meg keményen számon is kérik. Jó reggelt! "

Lássunk konkrét adatokat és ne csak szöveget!
Jó reggelt! :)

nem várt fordulat 2016.12.11. 19:16:41

@egysmás: a fuvolazasnak es az IQnak vajmi keves koze van egymashoz. Ezen kivul fuvolazni meg kell tanulni. Ha szar volt a tanarod, baszhatod.

egysmás 2016.12.11. 19:34:10

@_Neville: m.eduline.hu/kozoktatas/2016/10/7/HVG_kozepiskolai_rangsor_2017_legjobbak_top_TU24UB

Ezek közül melyikek is az egyházi iskolák?

Persze, ha csak az egyház tart fenn iskolát, akkor a legjobb is az lesz.

@nem várt fordulat: A szövegértés, az smafu?

martineden 2016.12.11. 20:31:43

@_Neville: ,, Ez egyrészről nem igaz. Másrészt művelődj egy kicsit, mondjuk az elmúlt 500 évben mi minden köthető az egyházi iskolákhoz Magyarországon,"......melyik resze nem igaz?Ird a tenyeket legyszi, kivancsian varom..Ja es ne az elmult 500 evrol vartyogj, hanem az elmult 5 evrol, jo?

Habony Árpád. 2016.12.11. 20:36:30

A tanulmanyi atlaghoz kell kotni a tanarok beret.
Az osztaly atlag szorozva netto 50 ezerrel.
Es ujra be kell vezetni a diakok testi fenyiteset.

egysmás 2016.12.11. 20:42:26

@Habony Árpád.: és attól menni fog a kompetenciateszt?

Gallardo 2016.12.11. 20:50:02

Habony Árpád.
Lehet jelentkezni tanárnak és ha nincs eredmény, magát fogjuk deresre húzni és alkalmazzuk a testi fenyítést....

dr. mesterséges színezék 2016.12.11. 23:58:48

@Habony Árpád.: "A tanulmanyi atlaghoz kell kotni a tanarok beret. "

Hasonló hülyeséget már kitaláltak. Itt a közvetlen szomszédomban álló kéttannyelvű iskola az iskolai átlaga miatt tarthatta meg a kéttannyelvű jelleget.
Gyerek nincs 4-es átlag alatt, és amelyik osztály 4.5 alá kerül, már szégyenkezik.
Csak az egész nem több, mint kényszerű önhazugság.

dr. mesterséges színezék 2016.12.12. 00:06:03

@moszkvicssluszkulcs: "A gyerekek az intelligenciájuk 70 %át négyéves korukig megszerzik. Az iskolának csak a maradék 30%ra van hatása."

Szóval te is azt sugallod, hogy féltucat év alatt lusta és felelőtlen lett a szülőhad, tönkretéve a jól átgondolt oktatási reformot?

'Az meg hogy "a Magyar Bálint nevével fémjelzett oktatáspolitika, tele az új, kitágult világ kihívásaira választ adó megoldásokkal, eszközökkel" '

Magyar Bálint majdnem szétcseszte a természettudományos oktatás. Viktor és az elmebeteg helyettesének pártja ezzel a jelek szerint nem ért egyet. Mármint a "majdnem" az, amit helytelenítenek.

dr. mesterséges színezék 2016.12.12. 00:11:56

Egyébként ha más nem, az mutatja a lóláb helyét, hogy a szakminisztérium kussol, mint szar a gazban; legfeljebb "magyarázatként" megismétli magyarra lefordítva a számszerű eredményt.
Csak ez a sunyi, viktoros-habonyos agitprop próbálkozik a maga cinikus, pökhendi módján.

CoolKoon 2016.12.18. 09:42:17

@Sir Galahad: Ja. Csak az illetők általában nem járnak kemény 5 évet egyetemre, hanem úgy gondolják, hogy nekik elég, ha az inasiskolát végigszlopálják (azokról a putris cigányokról nem is beszélve, akiknek megvan a 8 általános: 3x első, 5x második). Aztán csodálkoznak, hogy miért olyan gyalázatosan kevés a fizetésük....
Vagy te az egészségügyi dolgozókra gondolsz, akiknek a helyzete még felháborítóbb és kétségbeejtőbb?
süti beállítások módosítása