2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

A Black Friday fekete pénteke

2016. november 28. - Városi Kurir

bf3.jpg

Az elmúlt pénteken merő kíváncsiságból benéztem néhány boltba, hogy megy a legújabb, a nagy vízen túlról érkezett őrület: a Black Friday. Ez biz bukta.

Persze lehet, hogy idő teltével majd ráéreznek az ízére itt nálunk is, de ahhoz legalább két feltételnek teljesülnie kell, hogy mik ezek arról később.

Nézzünk a múlt kútjába, szúrós tekintetünkkel képezzünk féreglyukat a földön át – jó, jó nem lehet, de olyan jól hangzik - és bukkanjon ki tekintetünk az ámerikai kontinens Philadelphia nevű városában i.sz. 1965 hálaadási csütörtökét követő pénteken. Cövekeljünk is le, mert helyben vagyunk. A város, mint a gríz beállt, se előre, se hátra, az erek dagadnak a nyakakon, mindenki vörös a feszítő dühtől, és a rendőrség is tehetetlen, mert a közlekedési dugónak van egy pontja, amikor már kezelhetetlen, ki tudná ezt jobban nálunk, pesti polgároknál.  Egy szó, mint száz, egyesek szerint emiatt a közlekedési attak miatt kapta a nap a fekete péntek elnevezést, és hogy miért olyan fontos ez a bizonyos novemberi péntek az amcsiknak? - mert a hálaadási csütörtök utáni napon kezdődik a karácsonyi bevásárlási őrület.

bf1.jpg

Mások szerint azért lett fekete péntek a fekete péntek, mert a karácsonyi vásárlási láz miatt ezen a napon fordul át a kiskereskedők könyvelése a veszteséget jelentő pirosból a nyereség színére, feketére. Akár ezért, akár azért, de ez az akciós péntek, amelyen hihetetlen kedvezményekkel csábítják a vásárlókat a boltok 1966-tól, a nagy közlekedési mizériát követő évtől számítódik, és még abban a nagy országban is több mint harminc évbe telt, míg országosan elfogadottá vált, hát akkor mit akarunk mi itt azzal, hogy már másodszor szerveztük meg? Türelem – hoppsza, majdnem azt írtam elvtársak - nézzék el nekem, időnként körülnézek, és már azt sem tudom hol élek, és főleg mikor.

bf2.jpg

Most térek vissza dolgozatom elején leírt gondolatomhoz, miszerint két dolog mindenképpen kell az ötlet honosításához: az egyik, hogy ott, a nagy fogyasztói társadalomban a fogyasztók zömének pénze is van, nem csak álma mint errefelé. Félreértés ne essék, nem milliomosokról beszélek, azok úgyis kihagyják az ilyen vásárokat, még csak nem is a felső középosztályról, hanem azokról, akiknek szól: a tápláléklánc vége felé elhelyezkedő 10 és 10 milliókról, mert tévedés ne essék, ott még azoknak a zöme is viszonylag jól él, aki rosszul él, hiszen borzasztó körülményektől csak a mélyszegénységben élők szenvednek. A világ szebbik felén, aki munkához jut, nem kell attól félnie, - nem úgy, mint virágzóan fejlődő szép hazánkban - hogy elveszíti a fedelet a feje fölül, vagy netán megfagy a saját lakásában. Nem, ott aki dolgozik, az működőképes, még ha nem is él  fényes élete. Tehát a Black Friday sikerének egyik feltétele a valóban, és nem csak virtuálisan fizetőlépes kereslet.

bf4.jpg

A másik feltételt sem egyszerű megteremteni,  főleg a furfangos magyar mentalitás mentén, és hogy mi ez, na jó, nem csigázom tovább a figyelmet: a Black Friday hazájában a kereskedő kereskedni akar, nálunk sajnos - és ezt láttam pénteki túrám során is szinte lépten nyomon - nem a kerekedés, hanem az okosság, az ügyeskedés a fontos. Szinte mindenhol - tisztelet a maroknyi kivételnek - igyekeztek valami csavart elhelyezni a kedvezmény mellé, például az egyik helyen már nyitáskor sem volt a legnépszerűbb, legvevőcsalogatóbb áruból, de ők úgy gondolták, elég, ha bejön a kuncsaft, majd így is vesz valamit, és nagyon meg voltak sértve, amikor mégsem. Sajnos a kereskedőink java nem érti a kereskedelem egyik fontos törvényét, amit annak idején Kohn bácsi így tanított a vizesnyolcasnak: „soha ne feledd, jobb a sűrű fillér, mint a híg forint”! Jó, tudom, ma már nincs is fillér, de a lelkünk azért őrzi, mint váltópénzt. Nos, erre kellene váltani a kereskedelemben is, és minden egyszerre sínre kerülhetne. Tegyünk a két feltétel mellé még egy legalább olyan fontosat, azt, hogy a nagy fölözőgépnek - a kormánynak - is meg kellene tartóztatnia magát, és nem jó szokása szerint odalefetyelni egy órásit.

Na, kérem tisztelettel, mindössze ezt a három apró dolgot kell megoldani ahhoz, hogy 2017 novemberében a sorrendben 3. MBF, azaz Magyar Black Friday kiválóan sikerüljön.

Pálmai Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr7412007188

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fenyőfa panasza 2016.11.29. 12:31:32

Nekünk annyira nem buli ez a karácsony dolog. Megöltök minket, aztán a hulláinkat buzinak öltöztetitek.  - Erkölcsös?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2016.11.29. 09:21:10

Komolyan nem találtatok olyan betűtípust az első képhez amiben minden ékezetes magyar karakter szerepel?

konrada 2016.11.29. 10:57:48

Ekkora fasság még az index címlapján is ritka...;)

Elsírja magát a szerző a magyar rögvalóságon, a nemzeti nyomoron, hogy nincs vevő se, aztán azon, hogy percek alatt nincs már áru sem...

... mindezekhez pedig egy olyan képet tesz be, amely a Black Friday őshazájában lőttek, és amiben egymás kezéből tépik ki az árut az emberek. ...biztosan azért, mert már csöngettek a zárórához, és nincs tovább pénztár...;)

potato9 2016.11.29. 11:09:45

tènyleg borzasztò ez a font.. amùgy meg online kell rendelni ès gond megoldva. èn màr èvek òta neten rendelem az osszes karàcsonyi ajàndèkot (jàtèkok, konyvek, elektronikai cikkek, kiegèszitok, kreativ dolgok) ès làss csodàt, nem kapok idegosszeroppanàst a karàcsonyi kèszulodèsben.

Kicknick 2016.11.29. 11:18:14

@potato9: ennek is sok köze volt a poszthoz...meg úgy mind a 4 hozzászólásnak, gratulálok.

Ja a magyar Balck Friday tényleg vicc sok helyen. De ezen ne csodálkozzunk, miért pont ez lenne más?

potato9 2016.11.29. 11:29:50

@Kicknick: te is jòl megmondtad a tutit...gratula.

Skywatcher 2016.11.29. 11:34:16

Elég tömören és érthetően összefoglaltad Tamás! Remélem sok kereskedő olvassa ezt a posztot, vagy ez olyan hiú ábránd, mint a magyar black friday-en bevásárolni? :)
Én tavaly bedőltem ennek a nagy hazugságnak. Ott lestem hajnaltól a gépet, nyomkodtam az F5-öt, bekészített kosárral, meg minden. Nem 5 db lapostévét akartam venni, nem is 200ezres mobilt, hanem a gyermekemnek a hőn áhított Xbox 360-at (ami már kifutóban volt akkoris). Gondoltam 80 helyett 40-ért jó biznisz lesz. Hát nem lett az. 7 óra után pár perccel megindult a weblap, én a reakcióidőmnek köszönhetően pár mp alatt eljutottam a rendelésig, és fogadott a szép üzenet, miszerint elfogyott. Ránéztem a komplett árukészletre is, és ahogy írod, az a 4-5 dolog, amit érdemes volt megvenni, és nem feltupírozott árról lett "akciós" árú, az mind elfogyott. A többi meg amúgy is annyiba kerül - persze máshol, rendes webshopokban.
Idén már nem estem bele ebbe a hibába, mosolyogva nézegettem délelőtt a hajnali törést zúzást, káromkodást, csalódott, dühös emberek posztjait a FB-on, fórumokban.
Sajnos nem nőttünk fel még ehhez, nagyon nem. Félreértelmezik a kereskedők az egészet. Azt hiszik, ez egy össznépi, jól beharngozott árukisöprés, ahol pár%-os kedvezménnyel be lehet etetni a népet, az meg viszi a cuccot mint a cukrot. Persze lehet, hogy még így is működik, nem látom a valós készletfogyást. Ha működik, akkor a mi sarunk is, hogy jövőre is így fogják csinálni.
Érdemes lenne összefogni, és közösen lesz..ni a "nagy akciókat", nem venni látványosan semmit, aztán majd rájönnek, hogy hogyan is kéne csinálni:
- olyan akciókkal, amik valóban jelentősek (eredeti ár 10-20-30%-áért)
- akkora árukészlettel, hogy még délelőtt, netán másnap is esély legyen vásárolni belőle
- olyan felkészültséggel, hogy az ember jövőre is jókedvvel készüljön erre a vásárlásra

Én szurkolok!

u.i.: rémes ez a betűtípus, gyak. alig olvasható

cselaxi 2016.11.29. 11:36:30

Igen. A BF máshol 80-90 %-os megtakarítást jelent. Nálunk: q:-))) ?

konrada 2016.11.29. 12:12:22

...azért maradjunk annyiban, hogy a kereskedők nem mind feltétlen komplett idióták.
Így az ilyen napi akciókon nem azt az árut adják el a beszerzési ár töredékéért, amiből aztán komoly hasznuk lehetne, hanem azt a beragadt árut, mely már az elöző évben se kelt el, és így nem sok esélyt látnak arra, hogy a következő nagy szezonban haszonnal elmenne.
...viszont foglalják a helyet a kurrenstől a raktárban, a polcokon, a számlákon.

Magyarán: a Black Friday - bárki bármit is képzel róla - egy polckisöprési akció nagy médiaháttérrel, így csak azt adják abban el igazán értékelhető kedvezménnyel, amitől szabadulni akarnak.
...s hogy visszatérjek az első mondatomhoz: ha a kereskedő nem idióta, nem sok ilyen áruja van. (Erre utaltam a képnél is - abban is látható, milyen tömeg hogy rángatja a másik kezéből ki az árut az USA-ban, mert ott is jóval kisebb az ilyen készlet, mint a kereslet a beszerzési áron mélyen aluli termékre...)

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.11.29. 12:21:06

Maga a téli napfordululó körüli ünneplés nagyon régi, amit sokáig tiltott is a judeokesztény ZombiJézuska fan egyház. Aztán rájöttek, hogy ez jó üzlet. Így lett ZolbiJézuska születésének az ünnepe, az ő számukra, meg a kereskedőknek nagy zsíros falat.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.11.29. 14:32:59

A helyzet, hogy itt nyugatabbra már kezd kifutni ez a bf dolog, a boltokban. Sokkal inkább kezd átevődni online. Az amazon már bf előtt két héttel olyan árakkal dolgozott.

Márk_Márk 2016.11.29. 16:11:47

"jobb a sűrű fillér, mint a híg forint"
Vajon milyen lehet az a híg forint? Feloldják valami savban?

A mondás úgy szól:
jobb a sűrű fillér, mint a RITKA forint

Ha hülye vagy, akkor legalább ne próbálj okoskodni.

Mellesleg a kereskedő sehol a világon nem kereskedni akar, hanem megélni, netán meggazdagodni.

Fillér egyébként ma is van, csak fizikai formában nincs. De pl. banki elszámolásokban simán.

Városi Kurir · http://varosikurir.blog.hu/ 2016.11.29. 17:16:15

@Márk_Márk: Kedves Márk! Köszönöm, hogy figyel, akárcsak én, tehát, a kioktatás és és a lehülyézés minden szándéka nélkül: egy szólásnak több változata is ismert lehet. A fillérről meg csak annyit ha okos vagy, minek okoskodni?

Bobby Newmark 2016.11.29. 18:24:17

@potato9: Nekem egyszerűbb módszerem van: nem veszek senkinek semmit.

kalbász 2016.11.29. 18:51:49

1000x is:
Az usa-ban ez a készletkisöprés, mivel ott hálaadáskor ajándékoznak. Kell a hely az új termékeknek.
Nálunk ilyennek karácsony után kellene lennie.
De nincs, mert itt a kereskedők nem adhatják beszerzési ár alatt a terméket, meg nem is kell, mert a birka így is megveszi a 3 hónapja üzletről levett, majd itt megint akkori akciós áron kitett khm, terméket.
Annál olcsóbban akkor sem adják, ha senki sem veszi meg így sem, úgy látszik a gyártónak megéri inkább visszavenni, mint hogy itt a félperiférián jól járjanak az emberek.
Szóval nálunk ez sosem fog működni.

De szar ez a karaktertípus, vannak jól beváltak bazmeg, azokat használd.

Advanced Flight 2016.11.29. 19:10:33

1. A legnagyobb hiba az, hogy hónap végén van a dolog, amikor már senkinek nincs pénze.
2. Voltak normális üzletek is. Én nem tudtam, de egész hétvégére kiterjedt a dolog, és bementem egy nagyobb fast fashion boltba a gyereknek pulcsit venni. Mindenből 20 % kedvezményt adtak.

Szelid sunmalac 2016.11.29. 19:38:45

@potato9: Igy van baszki! A hulye Magyar atlagpolgar aki minimalberen el es azert varja a balck friday-t, hogy talan olcsobban jut vegre valamihez, mert minden forint szamit, az van akkora fasz, hogy nem a netrol rendel, fizetve a szallitasi koltseget, tobbsegeben mondjuk allando net hozzaferes vagy epp szamitogep nelkul...

Márk_Márk 2016.11.29. 20:37:41

@Városi Kurir:
Ja, csak a több változat mindegyike értelmes szokott lenni, amit te írtál, az meg baromság. Kár, hogy nem bírod felfogni.

@Advanced Flight:
Nem azoknak szól, akiknek hó végére nem marad pénzük.
Azoknak a Lidl meg az Aldi élelmiszer-akciói szólnak.
Ha valakinek hó végén számolgatnia kell, hogy jut-e még 31-én is parizerre, vagy csak üres zsemlére futja, az nem fog azon gondolkozni, hogy a Gagytronix-27W most 30 ezer helyett csak 27 ezer, most kéne megvenni, mert egyáltalán nem akarja megvenni (nem keverjük azzal, hogy nem szeretné), ugyanis a 27 ezerből is 1 hónapig kajál (vagy tovább).

Márk_Márk 2016.11.29. 20:42:35

@Szelid sunmalac:
Olyat hallottál már, hogy neten rendel, olcsóbban, és bemegy érte a boltba?
Vagy esetleg hogy x összeg alatt nincs szállítási költség?

Azt hiszem, az állandó netelérés ma már a nagyon-nagyon-nagyon szegényeken kívül mindenki számára elérhető, a UPC havi 3 ezerért ad 50 Mb/s-t, egy netezésre alkalmas gépet meg monitorral együtt vehetsz kb. 30 ezerért a használtgép-boltokban. Nem lesz a világ legjobb gépe, de erre a célra meg szövegszerkesztésre teljesen alkalmas. Aki meg még Windowst sem tud hozzá szerezni, meg olyan ismerőse sincs, aki tud, annak ott az ingyen Linux, ezekre a célokra az is alkalmas.

Sia 2016.11.29. 21:30:19

Vannak üzletek, ahol tényleg van kedvezmény, de nálunk még mindig a beetetés megy. És nem csak a kis boltoknál... Mostanában pályáztam új laptopra, hát előtte jól megnéztem minden üzlet kínálatát, online és offline is, és black fridaykor is újra. media Marktban konkrétan gyakorlatilag azok a modellek voltak még 5000 forinttal leárazva, amik előző napokban is már akciósak voltak (kifutó modellek), más nem is nagyon volt leárazva, maximum ilyen tényleg senkinek nem kellő apróságok, amit tök mindegy, hogy 340 forintért veszel meg vagy 300-ért. Undorító ez a gyakorlat. De volt olyan webáruház is, ahol black fridaykor többe került a termék, mint előző napokban :) De olyan is volt, ahol tényleg volt szép leárazás, itt csíptem meg a laposomat (aminek az ára BF előtt is meg után is 30%-kal volt nagyobb). Szóval el lehet csípni jó dolgokat. De én is online vásárolok inkább. Remélem azért nálunk nem lesznek olyan hacacárék, mint Amerikában, ahol képesek összetaposni egymást a népek egy leértékelt akármiért. (ott tényleg durván leáraznak, nem ilye 5%-okat, mint itthon, hanem 70-80-90%-okat, és nem csak a 10 dolláros mütyüröket. Kínában az Alibabán ilyenkor 1 dollárért is lehet laptopot venni, aki szerencsés és elég gyors [és tényleg lehet, van ismerősöm, akinek sikerült]

macskond 2016.11.29. 22:02:09

A mondás helyesen : Jobb a sűrű fillér mint a ritka forint.
Nem, nincs neki több változata.
Azért mert az általad kreált változat egy képzavar.
A sűrű jelentése itt = Gyakori.
Ezért _nem_ ellentéte az általad vélt "híg".
Nem bonyolult, egyszerűen rosszul tudod.
Az hogy meg is akarod magyarázni, már kevésbé védhető.
Az egyetlen helyes reakció a "ja téllleg! Javítom"
Az hogy erre ki milyen stilusban hívja fel a figyelmed pedig egy harmadik lapra tartozik, nyilván ez is minősít valakit.

Hogy a tartalomhoz is hozzászóljak. A "kis kínaiak" is teljesen hasonlóan csinálták, volt elő black friday, rendes friday, ma cyber monday és centre ugyanazok az árak voltak. Ugyanúgy a szuper akció 1 sec alatt fogyott el...mind az 5 db-os készleten.
A legjobb volt mikor az akció kuponkódhoz kötött, és úgy került fel az elfogyott jelzés a képre ahol a kód kellett volna hogy megjelenjen, hogy a kód még nem került ki percekkel később sem. :-) Ez már tényleg a bohózat kategória.
Szóval nem csak magyar sajátosság.
Igazi valódi engedményt magyar boltban nem láttam.
(értelmezése ami valóban vásárlásra ösztönző nagyságú, azaz valódi 30% vagy nagyobb és délelőtt 10óráig legalább kibírja a készlet. )
Ha lenne egy pöttynyi eszük és tényleg korlátos a készlete (ami azért életszerű) akkor csinálhatná azt is hogy óránként kirak 5-10 darabot. Akár véletlenszerű időpontban. Akkor is elfogyna, de sokkal igazságosabb eloszlásban.
De én nem is marketinges vagyok. :-)

Advanced Flight 2016.11.29. 23:48:36

@Márk_Márk: nem úgy értettem, hogy egy fillér sem marad, hanem ilyesmire nem marad. Mondjuk a fizu előtti uccsó hétre van neki 50 ezer, amiből még kényelmesen megkajál, a DM-be is elmegy Domestosért, és még meg is tankol, viszont ha elkölti a felét Gagyitronra, akkor már nem lesz kényelmes, és sokan ezt nem szeretik. Esetleg nem akar (megint) mínuszba menni a folyószámláján. Más kérdés, ha eleve készült a vásárlásra és tett félre hó elején, mert tönkrement a mosógép vagy mittudomén.

cardiobascuralis 2016.11.30. 03:03:04

@Advanced Flight:
Nem tudom, te mennyit eszel, miért hektószámra veszed a Domestost, és mekkora repülőgépet szoktál tankolni, de 50 ezer forintnak ha a felét elköltöd, a maradék még egy kisebb családnak is kényelmesen elég egy hétre, ha a számlákat nem azon a héten akarod befizetni.

cardiobascuralis 2016.11.30. 03:13:24

@Sia:
Én azért nem a leértékelés mértékét nézném elsősorban, hanem a nettó árat.
Szóval inkább veszem meg csontra ugyanazt a gépet 120-ért ott, ahol csak 3% kedvezményt adnak rá, mint 130-ért ott, ahol 30%-ot.
(Mármint ha a 120 meg a 130 a kedvezményes ár.)

Ha már laptop, kurvára nem értem, Magyarországon miért csak a (talán az Y kivételével) legszarabb, U végű Intel-procis gépeket forgalmazzák, semmi tisztességes M-es, X-es vagy legalább H-s vagy Q-s.
(Ahogy mondjuk azt sem, hogy hogy a faszba tehet a gyár bele egy egészen jó videokártyát, ami le van tiltva, és az alaplapi inteles fost engedi csak használni alapjáraton, csak ha valami kurvára nagy videóigényű program vagy játék megy, akkor enged a tisztességes videokártyához nyúlni, bár ez már a gyártó - pl. Acer - faszsága.)

Sia 2016.11.30. 09:23:33

@cardiobascuralis: Magyarországon azt forgalmazzák, amire igény meg pénztárca van. Mobilokból sem forgalmaznak mindent (sajnos..). És amíg a külföldről rendelésekre ott a kva áfa + vám kombináció, nem is nagyon éri meg EU-n kívülről rendelni drágább cuccokat.

Városi Kurir · http://varosikurir.blog.hu/ 2016.11.30. 09:55:11

@Márk_Márk: Én csak azt nem bírom felfogni, mire ez a hév? Szépen csendben ücsörögjön picit egy sarokban, és meglátja megnyugszik. Nem venném a szívemre, ha agyvérzést okozna magának.

Advanced Flight 2016.11.30. 10:56:47

@cardiobascuralis: a te párhuzamos valóságodban biztosan (vagy esetleg fideszes politikusnak teccik lenni?), de mondjuk nálunk a kocsi munkaeszköz és nem keveset megy városi forgalomban, innentől a tankolás egy hétre 8000, a DM-ből a Domestoson kívül pelenka, mosószer (tudod, 4 emberre!), tusfürdő, popsitörlő kendő, WC-papír, zsepi (hadd ne soroljam a teljes listát), ami megint csak egy tizeske minimum, és hát két bevásárlás egy hétre általában kell, ami egy huszas, a maradék meg a váratlan kiadásra, illetve az egyéb, napi szintű apróságokra.
Persze megtehetnénk, hogy egy hétig mindenki zsíros deszkát eszik és csapvizet iszik, újságpapírral töröljük a seggünket, a gyereket meg benne hagyjuk a szaros pelusban egész nap, és akkor könnyedén kijön a Gagyitron, de erre meg nem vagyunk hajlandók és más sem. Erről szólt amúgy az eredeti kommentem is.

cardiobascuralis 2016.11.30. 14:48:01

@Sia:
A különbség kb. 10 ezer Ft lenne, és igény is lenne rá, szóval hagyjuk a hülyeséget.
Egyébként meg rendelj EU-raktárral rendelkező cégtől, és akkor kis szerencsével se áfa, se vám.

@Városi Kurir:
Mint itt már többen rámutattak, ha seggfej vagy, akkor legalább kérnél elnézést, ne nagy pofával próbálj cinkelni másokat.
És seggfej vagy.

@Advanced Flight:
Nem tudtam, hogy nálatok 4 embert kell pelenkázni, normális családra gondoltam.
Mellesleg mosószert, WC-papírt, tusfürdőt nem kell hetente venni, legalábbis annak, aki megtanulta a használatukat, és nem a teljes doboz mosószert önti a gépbe, nem az egész tubus tusfürdőt locsolja magára, meg nem egész tekercs budipapírt használ minden alkalommal.
Autó munkaeszköz, ja, gondolom, azzal jársz munkába, mert a plebsszel keveredni a tömegközlekedésen nagyon lealacsonyító. Mellesleg a 8 ezres tankolás után még mindig marad 17 ezer. (Akinek az autó munkaeszköz, az hetente nem 8 ezerért tankol, hanem 20-30 ezerért, mert naponta megy 200-300 km-t. Másrészt vegyél kisfogyasztású autót, ha nincs pénzed benzinre, van egy csomó, ami bőven 5 liter alatt elmegy 100-at városban is, persze ha a vezető tud vezetni, és ismeri a padlógáz meg a nulla gáz közötti többi állását is a gázpedálnak.)
Szóval baromságokat írtál, bocs.
Ahogy a heti 20 ezres kajapénzzel is. Persze, lehet venni mindennapra kaviárt, lazacot meg francia pezsgőt, akkor még kevés is.
Én viszont normális emberekről beszéltem.

cardiobascuralis 2016.11.30. 17:34:42

@Advanced Flight:
Magyarul totál alaptalan faszságokat írtál, és igyekszel foggal-körömmel ragaszkodni hozzá.
Pont ugyanolyan, mint amikor a gyorshajtást azzal próbálja védeni a hozzád hasonló agyatlan segg, hogy de hát a szülő asszonyt a kórházba kell vinni, akkor bizony indokolt a 200-zal száguldás a Belvárosban.
(Pedig lófaszt, arra van a mentő, és az száguldhat annyival is, ha tud. Meg ha bekapcsolja a megkülönböztető jelzéseit ÉS meggyőződött arról, hogy megkapta az elsőbbséget.)

Egyébként az ország legalább 90%-ának bizony heti 50 rongy egy vagyon, mivel a többség bizony nem költhet havi 230 rongyot csak benzinre, kajára meg tisztálkodószerekre, ugyanis nem mindenkinek az apja lopja szét az országot, kedves Orbán Ráhel.

Matekból már általános iskola alsó tagozatban buktál, vagy csak felsőben, de akkor többször?

cardiobascuralis 2016.11.30. 21:49:48

Ja igen, másrészt aki hetente elszór 50 rugót a fent leírt szarságokra, annak általában nem szokott gondja lenni hó végén, meg van némi megtakarítása is, hacsak nem sík hülye.
süti beállítások módosítása