2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Vadászat Petőhenyére

Nem csak a puskán van ravasz

2016. október 06. - Városi Kurir

velemenyvezer_blog.jpg

Petőhenye a térképen csak egy apró kis település Zalában, de még így is pont olyan, mint maga az ország, ahol élünk, azaz ez a kis falu a cseppben a tenger. Pontosabban, most már nem az, mert vállalt jobboldalisága ellenére is rebellis polgármestere fellázadt a jobbágysors, és a ”nektek, kuss, legyen, jó úgy, ahogy van, örüljetek, hogy éltek” szemlélet ellen.  A pohárban az utolsó cseppek egyike a vadásztársaság pökhendi, visszaélés-szerű eljárása volt, amit a vadászterület földterületeinek tulajdonosi közösségét megillető vadászati jog haszonbérbe adására összehívott gyűlésen tett. Ennek jártunk utána a polgármester és ügyvédje, Dr. Váczi Árpád segítségével.

A vadászati törvény megváltoztatása után, amelyben 10 év határozott időszakra lehetett haszonbérleti szerződést kötni a vadászati jogra, most először 20 éves szerződéseket kell kötni a vadászterületre. Már maga a 20 éves elköteleződés is problémás, hiszen mi van akkor, ha a tulajdonosok előbb akarnának szabadulni a kötöttségtől, de ez a téma messze vezetne az egyébként is szövevényes történetünktől, ezért most ezt nem részletezzük.

petohenye.jpg

A vadászterületek határait a terület tulajdonosainak képviselője kérelmére a vadászati hatóság, ez esetben a Zala Megyei Kormányhivatal határozatban állapítja meg. A szóban forgó 20-201450-505 kódszámú vadászterület mintegy 5.500 hektárnyi, aminek több száz vagy akár több ezer tulajdonosa lehet, pontos szám csak a telekkönyvből lenne kimutatható, meghatározható. Ennek a vadászterület földtulajdonosi közösségének tagja Petőhenye község is. A legtöbb helyen így itt is, nagyon sok tulajdonost érint a vadászati terület hasznosítása, és ezeket haszonbérlet útján adják a vadásztársaságok kezelésébe. A tulajdonosoknak éppen azért, mert sokan vannak, közös képviseletet kell választaniuk aki az érdekeiket képviseli. A földtulajdonosi gyűlésen a tulajdonosok, vagy szabályszerű meghatalmazással képviselőjük útján dönthetnek többek között a közös képviselő személyéről és a vadászati jog hasznosításáról és feltételeiről is.

Ezzel el is érkeztünk a petőhenyei több mint föld-mutyihoz, amivel minden valószínűség szerint - de a végső szót természetesen majd a bíróság mondja ki - minden becsületes tulajdonost megkárosítottak.

A Zalavölgye Vadásztársasággal folytatott alkura 10 meghatalmazott és tulajdonos érkezett, akik együttesen is csak az összes földterület 39 százalékát képviselték.  A közgyűlést összehívók, arra hivatkozva, hogy nem lehet a meghatalmazottak és a meghatalmazó tulajdonosok területeit a helyszínen ellenőrizni kényük-kedvük szerint döntöttek arról, hogy kinek fogadják el a meghatalmazását, kinek nem, és volt, akit be sem engedtek. Az is tény, hogy a tárgyalást a vadásztársaság saját, egy erdő közepén lévő, nagyon nehezen megközelíthető vadászházába szervezte, így akik el akartak menni, azok közül is sokan visszarettenhettek az úttól, hiszen a megközelítést azon a napon, még az eső is hátráltatta.

letoltes_8.jpg

Lássunk két érdekes meghatalmazottat, és az ő viselkedésüket!

Kozma Péter Béla, a Zalavölgye Vadásztársaság elnöke, akinek nincs ott semmilyen földterülete, így a jegyzőkönyv tanúsága szerint kizárólag meghatalmazással 1.007 hektár földterületet megillető szavazati joggal rendelkezett, vagyis egyszerre volt haszonbérbeadó és haszonbérlő is.

A másik érdekes résztvevő Székely Róbert, aki állítólagosan a zalaegerszegi önkormányzat megbízását bírta, annak 442 hektáros területére bár hivatalosan senki nem látta az erre feljogosító okiratot. Székely is - akárcsak Kozma - egyszerre volt haszonbérbeadói képviselő és haszonbérlőjelölt, mert nemcsak munkaadóját a zalaegerszegi önkormányzatot képviselte, de egyben tagja is az említett vadásztársaságnak.

Most érkeztünk el történetünkben a nehezen magyarázható – visszaélés szerű döntéshez. A Zalavölgye vadásztársaság 300.- Ft / hektár / éves haszonbérleti díjas ajánlata mellé befutott egy másik érdeklődő vadásztársaság is, akik 800.- Ft / hektár / éves ajánlatot tettek le az asztalra, és még azt is vállalták,-mintegy többletként - hogy a tulajdonosok ingyen vadászhatnak a vadászterületen, ettől a Zalavölgye elzárkózott. Láss csodát! - mindezek ellenére a jelenlévők, köztük Zalaegerszeg város megbízottja is, a lényegesen rosszabb anyagi feltételeket ajánló pályázatot fogata el.

images_1_5.jpg

Véleményem szerint, Kozma Péter Béla esetében - mondja dr. Váczi Árpád ügyvéd, Petőhenye jogi képviselője -  ebben az ügyben az etikai összeférhetetlenség mindenképpen fennáll, de a jogi is fennállhat, mert egy ember nem képviselhet egy szerződéses kapcsolatrendszerben két ellenérdekű felet. Székely Róbert esete picit bonyolultabb, mivel ő a zalaegerszegi önkormányzat földterületeinek érdek-képviseletével lehetett meghatalmazva, az viszont nem feltételezhető, hogy egy önkormányzat testülete hozzájárult előzetesen egy hátrányosabb szerződés megkötéséhez.  Az már végképp érthetetlen, hogy a helyi falugazdász, aki a tulajdonosi közösség képviselője, miért szavazott szintén az előnytelenebb ajánlatra. Az az összeférhetetlen ebben az esetben, - folytatja az ügyvéd, hogy a nyertes vadásztársaság tisztségviselői és tagjai szavaztak a földtulajdonosok érdekeivel szemben a földtulajdonosok nevében. Tovább súlyosítja a helyzetet, hogy a szerződés 20 év határozott időtartamú. Természetesen az, hogy két ajánlat közül összességében melyik a kedvezőbb, csak a fizetendő díjból nem minden esetben állapítható meg. Ebben az esetben viszont a szavazataikat leadó tulajdonosok nem kaptak tájékoztatást semmi egyéb olyan körülményről, tényről vagy szerződéses feltételről, ami alapján felelősen szavazhattak volna.

peto.png

Ez történethasonló ahhoz, mintha bérleti úton hasznosítani kívánnám a lakásomat, és önt bíznám meg, hogy járjon el helyettem, mert nem érek rá. Ön pedig miután meghirdeti a lakást, a bejövő ajánlatok közül, amelyek közt szerepel egy rokona ajánlata is, ami lényegesen rosszabb kondíciókat garantál, mint a többi, az övét választaná.

Az ilyen szerződéskötések törvényi szabályozása is vitás, többek között azért, mert az érintett tulajdonosok csak a helyi polgármesteri hivatalok hirdetőtáblájáról értesülhetnek a földtulajdonosi ülésről, és általában senki nem megy a hivatalba csak azért, hogy kifüggesztéseket szemléljen – fejezi be dr. Váczi Árpád.

images_9.jpg

A fentiekben egy kicsi falu nagy ügyébe néztünk bele, amelyben a ravaszkodástól az egymás átejtésén át egészen az esetleges komoly jogsértésekig a tragikomédiák, és hazánk jelenlegi közéletének összes jellemző kelléke megtalálható. A különbség „csak” az, hogy itt élő, hús-vér emberek sorsa, megélhetése a tét.  Deák István, Petőhenye polgármestere a bíróságtól várja a helyzet jogszerű és megnyugtató megoldását.

Pálmai Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr4811774443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na__most__akkor 2016.10.07. 08:24:18

Feudalizmus.

Eddig azt hittem, mi (magyarok) legalább a vadkapitalizmust elértük. Hát nem.

Bogas 2016.10.07. 08:50:33

"Az ilyen szerződéskötések törvényi szabályozása is vitás, többek között azért, mert az érintett tulajdonosok csak a helyi polgármesteri hivatalok hirdetőtáblájáról értesülhetnek a földtulajdonosi ülésről, és általában senki nem megy a hivatalba csak azért, hogy kifüggesztéseket szemléljen – fejezi be dr. Váczi Árpád."

Tecciktudni, ezért van internet.

"Kozma Péter Béla, a Zalavölgye Vadásztársaság elnöke, akinek nincs ott semmilyen földterülete, így a jegyzőkönyv tanúsága szerint kizárólag meghatalmazással 1.007 hektár földterületet megillető szavazati joggal rendelkezett, vagyis egyszerre volt haszonbérbeadó és haszonbérlő is."

És az 1007 hektárnyi földterület tulajdonosaitól talán fegyverrel kényszerítette ki a meghatalmazásokat? Netán túszul ejtette a tulajdonosok családtagjait, amíg alá nem írták a meghatalmazást?

"Az is tény, hogy a tárgyalást a vadásztársaság saját, egy erdő közepén lévő, nagyon nehezen megközelíthető vadászházába szervezte, így akik el akartak menni, azok közül is sokan visszarettenhettek az úttól, hiszen a megközelítést azon a napon, még az eső is hátráltatta."

Hát eldobom az agyam...! Nehezen megközelíthető??? Kb. 10 kattintásból kiderítettem, hogy hol van:

zalavolgyevt.hu/index.php?conect=kapcsol

A Google térképén látszik, hogy egy jól járható murvás útról beszélünk:

https://www.google.hu/maps/@46.9086613,16.8588164,3a,15y,74.77h,83.68t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJiTWQ9NztN19lB5lwYDOfQ!2e0!7i13312!8i6656

Bogas 2016.10.07. 09:18:19

zalavolgyevt.hu/index.php?conect=galeri

A második fotón látszik pár parkoló autó. Egyik sem terepjáró, ennyit arról, hogy a vadászház "nagyon nehezen megközelíthető".

na__most__akkor 2016.10.07. 09:18:56

@Bogas:
"A Google térképén látszik, hogy egy jól járható murvás útról beszélünk:

https://www.google.hu/maps/@46.9086613,16.8588164,3a,15y,74.77h,83.68t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJiTWQ9NztN19lB5lwYDOfQ!2e0!7i13312!8i6656 "

Jól járható, mi? Érdekes...
A Streetview autója mégsem ment be.

Mint ahogy ide se:
- https://www.google.hu/maps/@48.0465657,20.533688,3a,75y,92.89h,84.73t/data=!3m6!1e1!3m4!1s8jIS9lOv4KBNkd18C42zWA!2e0!7i13312!8i6656?hl=en -

Ez is járható. Traktorral. Meg még egy Humwee is elmegy rajta.
Nem is murvás, aszfaltozott. (kb harminc éve csinálták)
Mostanában harminc centi mély lyukak teszik szórakoztatóvá. A Michelin útvonaltervezője egyenesen első helyen ajánlja Budapest felé. Megpróbáltam. Ott fordultam vissza, ahol a Streetview autója...

Bogas 2016.10.07. 09:34:56

@na__most__akkor: a vadászházhoz vezető út járható személyautóval, az előbbi hsz-emben van fotó, ami bizonyítja. De tegyük fel, hogy ez nem is igaz. Akkor meg az van, hogy a 74-es főúttól kb. 1 km-t gyalog kellett volna megtenni, esőben. Az mondjuk 15 perc. Akinek nem ér meg ennyit, hogy ott legyen, amikor a haszonbérletről döntenek 20 évre, annak igenis kuss a neve.

Vannak a történetnek olyan elemei, amik jogos kritikára adhatnak okot, de az, hogy a "vadászház nagyon nehezen megközelíthető" pont nem ilyen.

"A Streetview autója mégsem ment be." - Én sem tanyán élek, hanem egy kisvárosban, de mégsem jött be az utcámba a Streetview autója, pedig járható az utca, még Suzuki swift-tel is.

na__most__akkor 2016.10.07. 09:50:37

@Bogas:
A második fotón látszik pár parkoló autó. Egyik sem terepjáró, ennyit arról, hogy a vadászház "nagyon nehezen megközelíthető".

A második fotón látható autókról nem látszik, hogy terepjárók-e.
A Streetview fotón meg éppen egy olyan autó látható, amelyik nem ment be. Jobbnak látta nem bemenni.

Próbálkozz egy jobb magyarázattal...

Nme mondom, hogy Kozma Péter Béla csicskája vagy. Mivel egy földesúrról beszélünk (ezer hektár, vagy mi?) a JOBBÁGY szó inkább helyénvaló.

Bogas 2016.10.07. 09:51:56

@na__most__akkor: Ohhhhh, kezdjünk személyeskedni?

Bogas 2016.10.07. 09:55:43

@na__most__akkor: "A második fotón látható autókról nem látszik, hogy terepjárók-e."

Ha nem látod, akkor vak vagy.

"Jobbnak látta nem bemenni." - Vagy pisilni állt meg.

"Próbálkozz egy jobb magyarázattal..." - Minek, ha ezt sem fogtad fel?

Bogas 2016.10.07. 09:57:52

@na__most__akkor: "Mivel egy földesúrról beszélünk (ezer hektár, vagy mi?) "

Tudsz te olvasni? Egy hektár sem az övé, csak meghatalmazása volt rá, hogy a vadászati jog haszonbérletéről szóló földtulajdonosi gyűlésen a tulajdonosok nevében szavazzon.

Bogas 2016.10.07. 10:22:43

@na__most__akkor: Valaki van itt, akivel érdemben lehet vitatkozni?

Szelid sunmalac 2016.10.07. 10:30:33

@Bogas: Jol sejtem hogy te a vadasztarsasag mutyifelelose vagy? Esetleg rokon? Vagy csak egy trollkodo faszkalap?

Bogas 2016.10.07. 10:40:02

@Szelid sunmalac: a személyeskedésen kívül van valami hozzáfűznivalód?

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.10.07. 12:30:09

@Bogas:
"- De Mr. Dent, a tervek az elmúlt kilenc hónapban rendelkezésére álltak a helyi tervezőirodában!
- Ó, hogyne! Én is egyenesen odamentem, hogy megnézzem őket, mihelyst hallottam a dologról, tehát tegnap délután. Maguk aztán nem erőlködtek valami nagyon, hogy felhívják rájuk a figyelmet, ugye? Úgy értem, hogy például szóltak volna valakinek, vagy ilyesmi.
- De hiszen a tervek ki voltak állítva.
- Ki voltak állítva? Éppenséggel a pincébe kellett lemennem, hogy megtaláljam őket.
- Ott van a kiállítási részleg.
- Zseblámpával.
- Talán leszakadt a villanyvezeték.
- Meg a lépcső.
- Nézze, végül is megtalálta a feljegyzést, nem?
- Ó, hogyne - felelte Arthur -, megtaláltam. Egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén volt kiállítva, az ajtón a következő felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!"

Bogas 2016.10.07. 12:50:29

@vacsad: Értem a viccet, de: 2007 óta lehet tudni, hogy az idei év lesz a bérleti ciklus utolsó éve, és 2017-től új bérleti ciklus kezdődik. Az OMVK és a NAK is tett közé (még februárban!) tájékoztatót a vadászterületek kialakításának menetéről:

omvk.hu/hirek/a-vadaszteruletek-kialakitasanak-rendje.html

Ezek nem csak a világhálón jelentek meg, hanem a vadászsajtóban és a NAKlapban is. A Vadászati hatóság ajánlásai a területekre nézve meg elérhetőek voltak az interneten:

www.pethohenye.hu/2015_06_27/2016_06_19.pdf

Tehát idő és lehetőség is lett volna a felkészülésre az érdekelteknek. Nagyon fura olyan dolgokkal jönni, hogy sokan azért nem mentek el, mert esett az eső...

De ismétlem: a leírás alapján valóban gyanakodhatunk, hogy nem volt minden jogszerű, de ezeket a dolgokat kellene kritizálni, nem álérvekkel jönni.

Azt meg megtehette volna a poszt írója, hogy a Zalavölgye vt-t is megkérdezi a történtekről. Fent van a neten minden elérhetőségük.

miért 2016.10.07. 14:35:10

Mint a "boldog kádári békeidőben"! Tömjénzsóti meg polpotpeti nem itt vadászik?

Bogas 2016.10.07. 14:55:51

@miért: Ismét egy lényeglátó hozzászólás...

2016.10.07. 16:12:36

Ha igazak az itt leírtak, remélem, a tisztelt bíróság legalább képletesen feldugja a vadászok ánuszába a puskájukat. Nem kell feltétlen elsütni.
süti beállítások módosítása