2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Viszlát, Pozsonyi Piknik!

„A búcsú mindig fáj”

2016. szeptember 04. - Városi Kurir

images_3.jpg

Vége, ennyi, elcsendesült az Újpesti rakpart, ahol másodszor rendezték meg a Pozsonyi Pikniket, amit a megelőző hat évben kiválóan megtartottunk, mi Újlipócia falulakói a névadó Pozsonyi úton. Tudom, hogy az alábbiakkal néhány ezer embert magamra haragítok, de valakinek ki kell mondania, hogy a "király meztelen"!

Már tavaly is gyanús volt, hogy mit keres a Pozsony Piknik a Duna-parton, és egyébként is, mi ez a rengeteg lehúzos giccs-áruda, a csattogó falepkétől a gazdagon díszített bizsukig, a színházak és más, a szó legnemesebb értelmében populáris művészeti attrakciók között.

img_6989-crop.JPG

Az idei évre már megtörtént az átfordulás, és giccs-falva lett az egész, itt-ott még megspékelve ugyan némi széppel, jóval, a színházi sátrak ismét kitettek magukért, a könyvesek sem kevésbé, volt tehát embernek való dolog is, de az egész átvitt értelemben is sokkal inkább lángos-, és halszagú, mint az tetszhetne annak, aki még emlékszik milyenek voltak anno, a Piknikek.

img_6992.JPG

img_6983.JPG
A barátaink ilyenkor ellepik a lakást, mint jobb falusi búcsúkon szokás, még mindig lelkesek voltak a séta közben, de a szemük valahogy nem csillogott már olyan szépen, mint alig két éve is. Mondjuk ki: a Pozsonyi Piknik sajnos beállt abba a csili-vili sorba, amelyet Vörösmarty téri Adventi vásár vezet.

img_6982-crop.JPG
Kinek jó ez a váltás? Kit zavart, hogy néhány ezren - na jó mondjuk néhány tízezren - egy napig jól éreztük magunkat együtt, miközben megcsodáltuk a balkon-színházat, vettük az olcsó jegyeket a színházakba, jöttünk-mentünk, beszélgettünk, ja és persze politizáltunk. Sokak szerint ez utóbbit vittük túlzásba, pedig isten látja lelkemet, nem volt az politizálás, sokkal inkább közéleti fecsegés, de még ha politizálás lett volna is, kinek ártottunk vele? Minek farizeus módon kérdezősködni: „tudjuk kinek?”.

img_6984-crop.JPG
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Piknik új szervezőinek az a döntése, hogy betiltották - igen, jól látják a szót. Be-til-tot-ták a Klubrádió tervezett programját arra hivatkozva, hogy azzal Magyarország lassan egyetlen ellenzéki rádiója politizál. Igen, de mire számított a szervezőgárda, mit hoz magával ez a rádió, a „polgári ellenállás” egyik (tévesen ugyan) de vélt központjába? Magyarország, én így szeretlek-vetélkedőt, vagy 1956 új himnuszát a maga unásig ismételt „Magyarország halszagú” félreérhető felvételével, esetleg Van 1 perce? - híradót? Nem, ez a rádió azt akarta hozni, ami mindig is az erőssége volt, a rendszer bírálatát. A rádiósok licitet szerveztek volna többek között Iványi Gábor metodista lelkész, Haraszti Miklós, az ENSZ emberjogi jelentéstevője, és még sok ismert ember állami kitüntetésére, amelyektől a felajánlók azért akartak szabadulni, mert az állam legutóbb egy szélsőséges, fasiszta publicistát, akinek a nevét is snassz leírni - is kitüntetett. Az akció bevételét a földönfutóvá lett családok megsegítésére fordították volna, a szervezők kényes gyomra azonban nem bírta az akciót, ahogy az adomány  célcsoportjának gyomra is nehezen viseli nap, mint nap több más mellett a valódi  éhezést is.

img_6985-crop.JPG
Egy szó, mint száz: a Pozsonyi Piknik is belépett az ide-oda dülöngélő, ám igazából a rendszert kiszolgáló szervilis álságosok csoportjába,  akik nem vállalják fel meggyőződésüket, éppen ellenkezőleg, úgy tesznek mintha……, pedig dehogy.

img_6990-crop.JPG
Na szóval: viszlát Pozsonyi Piknik, illetve bocs, a soha viszont nem látás szomorúságával búcsúzik egy ős-piknikező.
Pálmai Tamás

Legyen a külső munkatársunk! Küldjön híreket, fotókat, videókat a legizgalmasabbakat feldolgozzuk. Tárgynak írja be: Témajavaslat
Köszönjük. varosikurir@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr3411676763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N. Barbie 2016.09.05. 14:57:51

Nem ismerem a PP eloeletet, de abbol amit a szerzo ir itt, tenyleg jol ertem?
Tehat a zsibvasarra, olcso falunapra jellemzo giccset, hasonlokat arulok miert vannak egy elvileg kulturarol szolo pikniken, nem oda valok, de amikor a szervezok nem engedik ballib politikusok meg ballib kotodesu akarkik hoborgeset a pikniken, akkor azt meg hogy kepzelik. Mert az gondolom pont egy kulturalis rendezvenyre valo.

A google szerint ez egy civul kulturalis osszejovetel Ujlipotvaros lakoinak, nem ballib partrendezveny.
Tessek rendezni ballib dzsemborit es oda mehet az osszes, klubradiostul, alszent, kettos merceju kituntetes-visszaadokostul stb. stb.

Wandál 2016.09.05. 15:54:20

Barbika, maga nem túl okos...

w

N. Barbie 2016.09.05. 16:00:21

@Wandál: Lehengerlo magyarazat...ja, nem, csak semmitmondo szemelyeskedes.
A mesterkelt magazast meg hagyjuk szerintem, nem all jol.

talpi 2016.09.05. 17:33:09

@N. Barbie: pedig igazsága vagyon.....

kvadrillio 2016.09.05. 18:50:49

Orbán a tankönyvekben - Tiltakozik az MSZP
RÁKOSI-FÉLE SZEMÉLYI KULTUSZ A KÖBÖN ??? ! :o)
Népszava|2016. szept 5. 05:06
[A+ A-]
[Nyomtatás]
[Küldés e-mailben]
0
inShare

Az MSZP az oktatási jogok biztosához fordult állásfoglalásért és egyben követeli, hogy azonnal vonják vissza azt a 8. osztályosoknak szánt történelem tankönyvet, amelyben Orbán Viktor több helyen is szerepel, sőt egy bevándorlókról szóló beszéde is bekerült a szövegbe.

Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa szerint, miután a Fidesz államosította a 17 milliárd forintos tankönyvpiacot, most saját ideológiájának terjesztéséhez és a kormány aktuálpolitikai gyűlöletkampányához használja fel az egyre alacsonyabb színvonalú tankönyveket is. Háromszor is szerepel ugyanis a miniszterelnök az egyik államilag engedélyezett nyolcadikos történelemkönyvben - szúrta ki a HVG olvasója. A szövegben olvasható Orbán Viktor 2015-ös brüsszeli beszéde a bevándorlásról, arról, hogy ahhoz az EU volt gyarmatosító országai máshogy állnak, mint mi, Kelet-Európaiak.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=5bCQIquRECA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3yDv-MfzwAS7CsmV5Msm_J6V6ieh 2016.09.06. 13:10:03

@N. Barbie: Még jó, hogy azzal kezdte, hogy nem ismeri a PP előéletét. A PP évekkel ezelőtt Új Lipótváros liberális értelmisége által létrehozott piknik volt a Pozsonyi úton. Olyan emberek csinálták, mint Farkasházy Tivadar, Váncsa István, Gálvölgyi János stb.
Mi baja van egy liberális rendezvénnyel? Ha nem tetszik nem kell eljönni és résztvenni rajta. Meg lehet szervezni jobboldali konzervatív pikniket is valahol, mondjuk az Orczy kertben, valószínűleg Kocsis Máté fővédnökséget is vállalna. De a több mint negyedszázada szocialista vezetésű XIII. kerületben mi a baj egy baloldali liberális piknikkel?