2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Indulása pillanatában a „fakocka” áldozata lett az e-recept rendszere

Ez is "magyarosra" sikerült!

2017. november 02. - Városi Kurir

Az orvosok körében fontos és jó ötlet a szerdán indult e-recept, csak nem pont így. Az egész olyan „magyarosra” sikerült. Az információáramlás nem volt egységesen elérhető, az orvosoknál eddig működő rendszer „nem szerette” az újat, ami a túlterhelés okán amúgy is csak hosszas sorbaállás után volt fogadóképes.

1_3.jpg

Vartus Gergely, az E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos – mert ilyen is van! – hét elején már belengette, hogy:

„Az induláskor lehetnek gyermekbetegségei a rendszernek"

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) közel 10.000 orvosnak, gyógyszertárnak, kórháznak és rendelőintézetnek kellett csatlakozni, vagyis a beutalókat, recepteket, a kórházi ellátások, laborvizsgálatok, egyéb leletek adatait ebben országos online hálózatban kell a jövőben rögzíteni. Ezek a betegeket kezelő minden orvos és gyógyszerész számára elérhetőek lesznek. Elvileg.

Ez mind nagyon szép és feltehetően jó is lenne nekünk betegeknek, hiszen az éppen „rajtunk dolgozó” orvos nem tőlünk kérdezgetné, hogy milyen gyógyszert szedünk – tudja aranyoskám, olyan kéket, napi kétszer – a milyen bajunkra.

A több millió adatot kezelő e-recept rendszere csütörtökön botladozza az elsőket. Az alap, hogy mindenkinek, aki hozzá akar férni, e-személyivel kell rendelkezzen, hiszen a kártyaolvasó ennek ellenőrzése után engedi be a kíváncsit. Ez azt jelenti, hogy mivel ez nem kötelező, sokan rohamozták, rohamozzák meg az igazolványkiállító helyeket, ahol a rendőrség tájékoztatása szerint gyorsított eljárásban állítják ki az igazolványokat. Szinték ők, vagyis a Készenléti Rendőrség postásnak áll és ők szállítják ki a kártyaolvasókat is.

Vartus Gergely a Weborvos.hu-nak azt nyilatkozta, hogy:

„végeztek terheléses teszteket. Ezek alapján a rendszer képes volt napi több millió adatot kezelni összeomlás nélkül. Vartus szerint amíg be nem „rázódik" a rendszer, időnként többet kell majd várniuk a betegeknek az orvosnál, a patikában, nagyobb lesz a türelmetlenség. Ha egy háziorvos vagy kórház még nem tudott csatlakozni az EESZT-hez, vagy valamiért szünetel az internetszolgáltatás, Vartus szerint az nem okozhat gondot a betegek kezelésében és gyógyításában.

Ilyen az, amikor egy jó ötlet, ami máshol működik, gagyivá válik. Abban a pillanatban, amikor egy feladatra nem az alapján választják ki a legmegfelelőbbet, hogy mit tud, hanem az a szelektálás mozgatórugója, hogy mennyire lojális a regnáló kormánnyal szemben, csak színvonal romlást okozhat. 2017 Magyarországán pedig sajnos mellékes a hozzáértés, elítélendő proletár csökevénynek számít. És mégis,a ma napvilágot látott közvéleménykutatás azt mutatja, hogy a választók hiába szembesülnek nap, mint nap azzal, hogy tolvajok irányítják az országot, a Fidesz soha nem látott szárnyalásba kezdett. Kezeket a magasba, aki érti ezt

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr4813146884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2017.11.02. 23:06:14

“Kezeket a magasba, aki érti ezt!”

- És addig is sokkal zavartalanabbul tudnak kizsebelni..!
Ismerős?
“Fel a kezekkel! “ - mert a testmozgás jó!

“Pénzt, vagy életet!” - ugyanis az egészségügy az ellenkező híresztelések ellenére sem ingyenes..!

Vlad Tepes a jófiú 2017.11.03. 12:18:28

A bloggert majd jól elviszi hajnalban a TEK csak írkáljon hülyeségeket! :D

n3spr3ss0 2017.11.03. 12:25:00

Egy dolog működik itt hibátlanul. Az ország kirablása, a fideszék mértéktelen gazdagodása.

Állítsuk meg a ......... 2017.11.03. 12:36:14

körülbelül ehhez hasonlóan jól működik az államkincstár bérszámfejtési rendszere, amelyen több százezer dolgozó adatai futnak
.
és hasonló a helyzet a közbeszerzési portállal ( más néven KEF)

.
mindegyik fidesz találmány

midnight coder 2017.11.03. 12:38:08

Azért egy hasonló méretű rendszer.bevzetésekor előfordulhatnak hasonló fennakadások. Ez még messze nem akkora gáz mint a BKV elektronikus jegyrendszere volt.

Állítsuk meg a ......... 2017.11.03. 12:40:54

@midnight coder:
szerinted

a legtöbb háziorvosi rendelőben sima recepteket állítanak ki a mai napon
annyira rossz a rendszer

Állítsuk meg a ......... 2017.11.03. 12:44:25

hvg.hu/itthon/20171103_szexualis_szokasok_haziorvos_kerdoiv

"a szexuális szokásokra is rákérdezhetnek majd a háziorvosok"

Mostmá' értem a házkutatást a szcientológuséknál
hasonló lesz a rendszer

röf 2017.11.03. 13:11:05

Kellenek ezek a nehezen induló projektek, hogy az ellendrukkerek tudjanak min matyizni… ennyi öröm nekik is jár.
Aztán majd persze elindul a rendszer, mint a Combino, úgy hogy verjétek ki alaposan, mert onnantól megint nem lesz élmény.....

efi 2017.11.03. 13:15:09

Ebben az országban soha, semmi nincs kész időben. Ami viszont mégis, abban nincs köszönet.
Ha 125 évig fejlesztették volna, akkor is csak az utolsó pillanatokban lett volna telepítés, oktatás, kutyafüle és nem működött volna rendesen.

sZulamith 2017.11.03. 13:19:15

Szerintem is a szakértelem ami hiányzik, mindaddig marad is, amíg az abrakadabra szöveggel jól meg lehet élni:)
Főgáz átállása sem volt mindennapi. A következő szakértés, a nyugdíjak időbeni kifizetése,

metal · http://electric.blog.hu 2017.11.03. 13:50:07

A sajtóból megtudtuk, hogy milyen hibák vannak. De ebből a posztból semmit. Ennek így mi értelme volt?

Snecike78 2017.11.03. 13:52:19

@efi: Tökéletesen egyetértek! Mondjon valaki egy sikersztorit, úgy a köznép életét érintő kérdéskörben. Na ?.......

meggyes alfonz 2017.11.03. 14:55:12

Aki látott már új számítógépes rendszert bevezetni tudja, hogy nincs olyan, hogy egyből minden tökéletesen működik.
Azt gondolom, hogy itt egy fokozatos bevezetést kellett volna csinálni, nem egyből az egész országra. El lehetett volna kerülni vele a terhelési problémákat.

Aurora86 2017.11.03. 15:10:31

Van arra a poszternek bármi adata, hogy hány százalékban fordulnak elő hibák? Mondjuk egy ilyen méretű bevezetésnél mi az elvárható hibahatár - a tökéletes működés nyilvánvalóan kizárt.

lutria 2017.11.03. 15:12:40

Kíváncsi leszek mi lesz azokkal a leolvasókkal amiket többletként szállítottak ki az orvosoknak-náluk hagyják tartaléknak,vagy beismerik hogy valamit elszámoltak és szép csendben megint kiküldik a rendőrségi futárszolgálatot hogy akkor elvinnék a felesleget mert máshol meg hiány van?

efi 2017.11.03. 16:14:48

@Aurora86:
Az lehet. De az, hogy a police szállítja ki az eszközöket az utolsó pillanatban, meg linkeken küldik előtte 1-2 nappal, hogy mi hogyan működik, az typisch ungarisch és semmi köze a SW gyerekbetegségeihez.

infrablue 2017.11.03. 16:20:29

Semmi ellendrukkerség nincs abban, hogy a rendszer -mint sok minden más- úgy lett bevezetve, mint ahogy az a bolsevik világban szokásos volt. De konkrétan, csütörtökön, a Csengery utcai rendelő fogászatán átkozódtak az asszisztensek, nemhogy receptet nem tudtak írni, belépni sem tudtak. Az teljesen mindegy, hogy a rendszer volt túlterhelve, vagy a sw. telepítés, periféria illesztés nem ment. A lényeg, hogy aprólékos eszközállomány felmérés, előzetes felhasználói program környezet harmonizálás és kimerítő telepítési, felhasználói utasítás kellett volna már hónapokkal ezelőtt. Azt ugye senki nem gondolja, hogy egy asszisztens, aki félszavakból érti az orvost, az titokban még kissé rendszergazda is.

sas70 2017.11.03. 16:39:38

Ez csak a gépházzaj!
Majd rendben lesz itt minden, mert azt mondták!
És elvtársak miért mindig arról írnak ami nem működik, tessék azt a sok jót is megírni, amit pártunk és kormányunk nyújt a zembereknek!

logikus4 2017.11.03. 17:33:58

"2017 Magyarországán pedig sajnos mellékes a hozzáértés, elítélendő proletár csökevénynek számít."
Nemnemnem. BURZSOÁ csökevény. Tessék kicsit olvasgatni, művelődni: google.hu/search?q=burzsoá+csökevény

Úgy tűnik, hogy a Városi Kurir ezt a Fidesz bűnéül rója fel a vitatott szemléletet. Sajnos a "demokratikus" ellenzék háromszor 4 éves kormányzása idején ugyanilyen kikupálódott prolik nyomultak országszerte. Posztkommunista országok átka ez, nem a Fidesz uralma okozza. Készüljetek fel rá, hogy akárki nyer majd, itt még legalább 20-30 évig nem változnak ezek a szokások, Magyarország még ma is félfeudális.

Tessenek polgárosodni! Érdemes megbecsülni a tudást minden területen, anyagilag és erkölcsileg is. Amíg a nagyobb anyagi egyenlőséget elősegítő pontokból összeeszkábált elképzelésekkel kampányol a "baloldal", + a reménybeli képviselői helyek elosztásán és a képzeletbeli miniszterelnökük kiválasztásán huzakodnak a pártjaik, addig értelmes ember csak fogát szívva szavazhat rájuk. (Egyetlen kivétel a Momentum.)

U.i.: a kurír szót általában hosszú í-vel írják magyarul. Szerintem is nyelvtannáci szokás helyesírási hibákkal baszogatni másokat, de legalább a blogok címében jó lenne kerülni a vitatható írásmódokat. Mellesleg a kultúra művelése is polgári ("középosztálybeli") szokás, érdemes jó példát mutatni.

tavaszihóvirág 2017.11.03. 18:23:14

nem proletár csökevény, hanem POLGÁRI csökevény a kifejezés :-)

FredPiszkos 2017.11.03. 18:46:21

"Kezeket a magasba, aki érti ezt." Én értem - van szerinted valódi alternatíva. Minden ellenzéki párt migráns simogató, álbaloldali, soros-bérenc. Látom én is, hogy szarul mükődik szinte minden, a sogórok és vejek jól járnak. De szavaznék olyan pártra, akik azt sem tudják ki a miniszterelnök jelöltjük, vagy akik egyetértenek az idióta francia kereszt tilalommal, vagy akinek még mindig "23 millió román" jelenti a legnagyobb problémát. Akkor inkább maradjon ami van.

midnightcoder2 2017.11.03. 19:19:27

@Állítsuk meg a .........: Tudod, én hasonló jellegű és méretű rendszerek fejlesztésével foglalkozom főállásban egy multinál már több mint 5 éve. És több mint 30 éve foglalkozom szoftverfejlesztéssel. Láttam már egy-két dolgot, annak ellenére is, hogy nálunk aközött hogy elkészül a program egy verziója és hogy kikerül a userhez több mint egy hónap telik el, amíg a rendszer végigmegy a különféle teszteken. És itt ha jól láttam - annyira nem ástam bele magam - van egy rendszer ami egy adott interfészen keresztül kommunikál különféle külső rendszerrel amit külső fejlesztők csinálnak, Pl. háziorvosi rendszerekkel. Na most, itt kapásból működhet szarul a központi rendszer, illetve implementálhatják szarul az interfészhez való kapcsolódást a helyileg fejlesztett rendszerek. Illetve lehet olyan is, hogy mindkét fél azt hiszi hogy jól csinálta, mert a doksi nem igazán egyértelmű. Szóval, az ilyesmi azért nem olyan dolog, hogy gyere zsömle hamm bekaplak még akkor sem, ha az illető aki az egészet tervezte, implementálta és bevezette mind-mind tökéletesen tudja a dolgát. Hát még ha nem...

midnightcoder2 2017.11.03. 19:29:49

@FredPiszkos: És láttam én már szarul bevezetett és tervezett és implementált rendszert régebbről is, lásd anno NYENYI különféle verziói, illetve az APEH ANYK.

fda 2017.11.03. 19:31:41

Ebből a posztból annyi derült ki, hogy valami baj van, mert valami nem jól működik. Okos írás...

anyadmajma 2017.11.03. 19:54:35

@midnightcoder2: te miről beszélsz? amikor a fő és egyetlen állásod itt bértrollkodni?:)

karesz82153 2017.11.03. 20:09:46

@Aurora86: Nekem van bár csak érzés alapján. Gyógyszerészként dolgozom és a háziorvosunk tegnap (ellentétben sok másikkal) el is kezdte ontani az e-recepteket. Ismétlem csak érzés alapján tegnap az e-receptek kb 10% át voltam képes egyáltalán feldolgozni (hál istennek még enged a rendszer a régihez hasonló módon receptet beütni). Ma ez az arány már 60% környékén járt de lehetett az 70% is. A csütörtöki nap egy tragikomédia volt. Gyerekbetegségek azok amik ma (pénteken) jelentkeztek. Állítólag a fejlesztők "nem gondolták hogy ilyen rengeteg recept lesz" ::D Csütörtökön előbb csak azt vettem észre hogy nem jönnek a betegek akik meg jönnek nem hoznak receptet 20 percenként meg megjelent valaki receptel akik meg elmondták hogy ezzel párhuzamosan egy görög tragédia zajlik az orvosnál. Millió beteg de a dolog nem halad se előre se hátra én is láttam amikor a szerver kb 8:20 kor összeomlott és a program közölte hogy "a kapcsolatot a szerver bezárta".

2 dolgot tartanék lényegesnek:
A rendszer egyik napról a másikra is sokat javult tehát nincs itt a világvége csak pár nap türelem kell.

Az e -recept egy nagyon jó ötlet.A patikának óriási könnyítés (bár még csak zavaró és felesleges plusz adminisztráció ehhez még több idő kell) és a betegeknek is. Nincs többet "lejárt a recept" , "elhagytam/otthonhagytam a receptet" stb. Ha a balaton melett nyaralunk bemegyünk az első szembejövő patikába kirakjuk a személyit/tajkártyát vagy a jóég sem tudja mi fog kelleni és mondjuk hogy a felírt de elhagyott receptjeink közül mit szeretnénk és kész is vagyunk. Bár jelenleg még a fizikai recept nélkül nem jutunk eredményre de elvileg ezt 1 év alatt fokozatosan kivezetik és áttérünk a fent említett rendszerre.

A fejlesztők oldalán meg nem a hozzáértést látom problémának hanem azt hogy jó magyar szokáshoz híven a fejlesztésben nem vett részt sem egy praktizáló orvos vagy gyógyszerész sem. A fejlesztők gondoltak valamit ami aztán vagy úgy volt vagy nem. ("nem gondoltuk hogy ennyi recept lesz")

Tehát bár szar volt az első nap én még bízok a legjobbakban. Csak győzzük kivárni. :)

Weißkopf 2017.11.03. 20:25:37

"2017 Magyarországán pedig sajnos mellékes a hozzáértés, elítélendő proletár csökevénynek számít." Ja, Kövér et. már vagy 10 éve megmondta, hogy "a szakértelem: bolsevista trükk".

midnightcoder2 2017.11.03. 21:04:03

@anyadmajma: Ha itt valaki főállású troll, az te vagy.

midnightcoder2 2017.11.03. 21:09:29

@karesz82153: Az ilyen jellegű problémák általában akkor szoktak jönni, amikor nincs megfelelő stressz teszt, és menet közben bukik ki, hogy egy-két lekérdezés az adatbázis felé bűn lassú. Ilyenkor aztán jön egy jó kis optimalizálás. Manapság sajna a fejlesztők egy része néha elfelejti, hogy a programja mögött egy adatbáziskezelő fut, és hogy ami megy 1000 recepttel az nem biztos hogy megy pár százezerrel is.

Krumpli Bogart 2017.11.03. 21:32:50

Ebben az országban soha semmi nem működik. De én értem a főkérdést: a Fidesznek nincs alternatívája. Mert az ellenzék sem működik. (Momentum sem ér egy kalap szart sem.)

kolompa lole 1111 2017.11.03. 22:04:38

"És mégis,a ma napvilágot látott közvéleménykutatás azt mutatja, hogy a választók hiába szembesülnek nap, mint nap azzal, hogy tolvajok irányítják az országot, a Fidesz soha nem látott szárnyalásba kezdett. Kezeket a magasba, aki érti ezt"

Van 40% (számolni nem tudóknak, alias fidesznyikeknek: 2/3) hazaáruló ebben az országban, akik az anyjukat is megbasszák 10k Böbi csekkért.

sóhegy049 2017.11.03. 22:05:56

Meg kell csak nézni a közüzemek igénytelenebbnél, igénytelenebb és használhatatlan, áttekinthetetlen honlapjait. De ez érvényes sok másra, ami nem magán kézben van. Miért nem lepődöm meg? ;-)

kolompa lole 1111 2017.11.03. 22:06:33

@Krumpli Bogart: Ott van a Jobbik. Rinyálás helyett lehet azokra is szavazni. Hogy nem tökéletesek? Naés? Akkor már nem is jó ha egy kevesebbet lopó párt kerül hatalomra?

sóhegy049 2017.11.03. 22:07:24

@fda: Ha egyszer valami szar, az nem lehet baracklekvár. :-P

Nick a banya 2017.11.03. 22:56:03

Ugyan, most szerzik a tapasztalatot a Nagy Nemzeti Adattárhoz...
Apropo kedves fityesz, a 300 Ft-os vizitdijat lesavaztattatok, de Egerben az „ingyenes“ vérvétel egy ezresbe fáj...

Rocky2 2017.11.04. 01:14:18

@Nick a banya:
Hát mert csak a vizit ingyenes, de ha már a "vérit" is venni kell valakinek... :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.04. 08:00:38

@midnightcoder2: Ja. Marha hiteles a véleményed neked, aki leírtad egyszer hogy minden nagy pénzügyi rendszer Java-ban van írva.

takineni 2017.11.04. 08:56:07

Én politikától függetlenül ahol csak jártam az IT ben mindenhol káoszt láttam.

Egyáltalán nem csodálkozom BKK online jegyvétel ügyön sem, meg ezen sem.
Tele van IT hozzá nem értő, az informatikában jogosan pénzt látó de kókler emberekkel, akik ígérnek mindent tegnapra szarból aranyat.
(Én csak buzi menedzsereknek hívom őket)

A fejlesztő meg csak egy rabszolga, hiába mondja, hogy arra a határidőre nem lehet normálisan megcsinálni, a menedzserek ezt nem értik.
Mert hazugságra építik az egész életüket, és a mi kis országunk jó talaj a hülyék eltartására, mert csak a kapcsolat számít, semmit más.

Projektek buknak meg hónapról hónapra, csak ez előtérben van, azért csattan olyan hangosat.
Másik kormány lenne, annak is behazudnák, hogy persze meglesz minden. tsystems nem egy kezdő cég, mégis kiröhögtette magát, mert ugyanaz jellemző rá általánosan mint amit fentebb írtam.

gigabursch 2017.11.04. 09:13:55

Szerdán nem m unkaszüneti nap volt?
Még szép hogy nem indult.
Meg a blogger idióta...

László Lázár 2017.11.04. 09:42:07

A szerda nem munkaszüneti nap volt ! /a Munka Törvénykönyv szabályai szerint/

Senki A. 2017.11.04. 10:23:01

A helyzet az, hogy pl. a választásokra kifejlesztett számítógépes rendszer rögtön, egyből jól működött. S akkoriban ezzel messze megelőztük az európai országok többségét. Nagyon büszke voltam amikor 1994-ben este 10-re megvolt az eredmény!
Tehát nem a magyar fejlesztőkön múlik a dolog!

Más. Blogger ezt írja: "aki hozzá akar férni, e-személyivel kell rendelkezzen,"

Akkor most már nem érvényes az az alkotmánybírósági döntés, hogy a különböző adatbázisokat nem szabad összekapcsolni (ami amúgy egy baromság volt az alkotmánybíróságtól)? Mert érteném, ha e-TB kártya lenne. De e-személyi???

zizi77 2017.11.04. 10:50:53

@Senki A.: az e-személyi, ha jól tudom, tartalmazza a TAJ kártya adatait is.

Senki A. 2017.11.04. 10:54:14

Annál rosszabb, akkor eleve össze van kötve. S mi van az alkotmánybírósági állásfoglalással?

Billy Hill 2017.11.04. 11:21:42

@Senki A.: A személyi szám is alkotmányellenes, aztán ott virít a lakcímkártyámon...

Elek Heck 2017.11.04. 11:54:12

@midnightcoder2: Egyetertek (re:APEH ANYK-nagyon el kene gondolkodnom, lattam-e ennel szarabb cuccot...esetleg a korai Neptun?).

Nem ertem, miert irodott ez a cikk. Nincs benne semmi konkretum azon kivul, hogy vannak problemak, de ezt mar elotte is tudtuk. Kulonosen erthetetlen az utolso bekezdes -- biztos en vagyok funkcionalis analfabeta?

Senki A. 2017.11.04. 12:05:52

@Billy Hill: Ez tévedés. A személyi szám nem alkotmányellenes, csak az összekapcsolása más adatbázisokkal. Aztán most a személyi meg a TB össze van kapcsolva.

zizi77 2017.11.04. 15:27:47

@Senki A.: mondjuk logikus, mert fényképes igazolványra adhatják ki a gyógyszert recept hiányában, ezért kell a TAJ számot us tartalmaznia. A TAJ nem olvasható a kártyán, csak a gép látja.

Senki A. 2017.11.04. 15:40:56

@zizi77: Egyáltalán nem logikus. Ugyanis az alkotmánybírósági határozat nem amiatt tiltja az összekapcsolást, hogy te ne ismerd meg az enyémet, hanem, hogy az állam ne tudja összekapcsolni a két adatbázist. Ha a személyi tartalmazza a TAJ számot, akkor ez rögvest össze van kapcsolva!

zizi77 2017.11.04. 22:29:41

@Senki A.: ezt tudnád idézni valahonnan? kötve hiszem, hogy a BM-nél nem lehet meg minden adat az emberről. Viszont nincs mindenkinek kompetenciája mindent látni, és nyilván harmadik félnek sem adhatják ki.
Mellesleg egy patikában elkérhetik a TAJ kártyát, és kérhetik, hogy igazold magad, hogy a TAJ kártya a tiéd. Innen meg már tök mindegy, hogy egy kártyán van-e az a több adat vagy sem. A patikus a TAJ számodat látja majd, a NAV meg az adószámod. Csak beállítás kérdése. Nem új találmány több ország használja már évek óta.

Senki A. 2017.11.04. 22:41:13

@zizi77: Parancsolj:

"Más nyilvántartásból származó adat csakis akkor
lenne alkotmányosan beszerezhető, illetve továbbadható,
ha ez a felhasználás az eredeti nyilvántartás céljának
körén belül maradna, és nem válna szélesebb kör számára
hozzáférhetővé, mint amellyel az érintettnek az eredeti
nyilvántartással kapcsolatban számolnia kellett. "

Egyébként itt elolvashatod az egészet (csak egy sima guglizás kellett hozzá):

public.mkab.hu/dev/dontesek.nsf/0/DD1D6974489E3975C1257ADA00529D49?OpenDocument

zizi77 2017.11.06. 15:23:15

@Senki A.: csakhogy ez egyes hivatalokra vagy cégekre vonatkozik. Maga a BM tarthatja egy helyen az adataidat, csak nem láthatja mindenki azt. Az egyes szervek saját jogkörükben meghatározott adatokat láthatnak. Szép is lenne, ha ez nem lenne így. Akkor lenne ám fejetlenség.

Senki A. 2017.11.06. 15:26:13

Mert a BM nem hivatal? Ember, gondolkozzál már és értsél szöveget!

Mert ha szerinted is igen, akkor ő sem tarthat minden adatot, s nem is kapcsolhat össze.

zizi77 2017.11.06. 15:26:29

@zizi77: mellesleg, ha ez nem így lenne, akkor már rég szólnának a vészharangok, hiszen az e-személyi már hónapok óta működik. Nyáron már a két kisebbik gyerekem is azt kapott.
Nézz utána, volt-e ebből adatvédelmi gond! De megsúgom, nem volt.

zizi77 2017.11.06. 15:30:06

@Senki A.: A BM központi adatbázisából dolgoznak. Az adatvédelmi problematika nem az, hogy helyileg hol tárolják, hanem, hogy ki mihez fér hozzá. Ez pedig megoldott. Ezen kár vitatkozni, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy ennek semmilyen adatvédelmi hibája nincsen. Ha találsz ilyen felvetést/magadon kívül/, akkor légyszi linkeld!

Senki A. 2017.11.06. 15:31:27

No, jó, nem nyitok vitát, ahogy Virág elvtárs mondaná. Ha nem tudsz valamit, akkor nem tudsz valamit. Ennyi.

zizi77 2017.11.06. 15:34:49

@Senki A.: akkor tessék botrányt csinálni belőle, mert ezek szerint törvénytelen az egész, és ezt rajtad kívül senki más nem vette észre! Hajrá!

Senki A. 2017.11.06. 15:36:35

Nem én vettem észre, hanem a blogger állította. Valószínűleg rosszul. De nekem nem éri meg utánajárni, mert - mint írtam - már az alkotmánybírósági döntés is marhaság volt szerintem.

zizi77 2017.11.06. 15:46:26

Bár nem tudom, a blogger melyik mondatára utalsz adatvédelmi kérdésben, de ennek az új rendszerben is le van korlátozva, ki mit láthat. Pont ezért lehet csak e-személyivel belépni, hogy minimálisra szoríthassák az indokolatlan kutakodást.
Jó lesz ez, csak szokás szerint kevés időt hagytak a tesztelésre.
süti beállítások módosítása