2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

A kétkedés állampolgári jog!

Programjavaslat október 3-ra!

2016. szeptember 30. - Városi Kurir

mem_szavazas.jpg

Mint azt kidobolták a különféle médiák, a megcombosodott demokratikus ellenzéki pártok nem tudnak kiállítani annyi elkötelezett hívet, hogy minden szavazókörbe jusson belőlük. Sőt, az a körzet lesz a kuriózum, ahol sikerül az összefogás eredményeként egy-egy delegáltat jelölni.

De mégis, mit tehet az a hitetlen, aki úgy gondolja, hogy nem bízik százszázalékosan a regnáló számmisztikai ismereteiben, és utánajárna, hogy amennyiben úgy dönt, távolmaradásával jelzi tiltakozását az eszeveszett gyűlöletet keltő népszavazási tébolyda ellen, akkor valaki hivtlanul nem voksolt-e helyette?

ujszo_hu.jpg

Tóth Zoltán választási szakértő szerint van megoldás arra, hogy tisztán lásson a honpolgár. No, nem azt ellenőrizheti, hogy milyen szavazatot adott le, hiszen nem minden listába nézhet bele, a Kubatov-féle – ami persze nincs is – ezután is rejtve marad az arra érdemtelen előtt. Viszont annak törvényes, alanyi joga utánajárni, hogy a választói névjegyzékben szerepel-e az aláírása, avagy nem.

 oroscafe_hu-crop.jpg

Nem kicsi a procedúra, amit végig kell járnia annak, aki élni akar Isten – pardon, a Fidesz-parlament  – biztosította jogával, mert  sűrű a cölöperdő a nyilvános betekintés előtt. Ha azonban eléggé elszánt a kétkedő, akkor nem szabad húzni az időt, rögtön október 3-án vegye nyakába a várost és jelentkezzen munkaidőben – mázli, hogy ez általában a hétfői önkormányzati fogadóóra tekintetében a délutáni órákra esik – a lakóhelye szerinti jegyzőné. Miután sorra került, ragaszkodjon ahhoz, hogy szeretne belelesni a választói névjegyzékbe. Legyen az illető akadékoskodó felvértezve annak a biztos tudatával, hogy ez állampolgári jog, amit  nem tagadhatnak meg. Ne csodálkozzunk, ha ezt rossz néven veszik, de legyen nálunk papír és plajbász, hogy azon nyomban írásban adjunk nyomatékot az eljárás jogszerűtlenségének és kérjünk jogorvoslatot.

arsboni-crop.jpg

A megtagadásnak szerintük számos oka lehet, de tudnunk kell, hogy egyik sem jogszerű, így ne hagyjuk eltántorítani magunkat.

Tóth Zoltán szerint:

 „A jogorvoslati kérelemben meg kell jelölni a bizonyítási indítványt és a jogalapot. A saját aláírás megtekintésének alkotmányos adatvédelmi jogára kell hivatkozni és a választás tisztaságának az alapelvére.”

Mivel a népszavazáson nem csak ellenzéki ellenőrzés, de nemzetközi megfigyelők sem lesznek, így célszerű, ha a média nyilvánosságához fordulunk, és ha találunk még olyan orgánumot, amelyik érzékeny az alapvető jogok nyirbálására, akkor általuk tudathatjuk, hogy mi meg nem eshet a mai Magyarországon.

Tehát nincs minden veszve, október 2-a után is van élet! Irány az önkormányzat, ott is a jegyzőség! A demokrácia élt, él (?) és élni fog!

Mátrai Anna

Jakab István és a MAGOSZ is beleáll

Népszavazás erdőn, mezőn....

internetfigyelo_worldpress.jpg

Jakab Istvánról, az egykor botrányos módon túlmozgásos parasztvezérről, aki többtíz milliós értékű traktorokkal vetette be embereit anno a bűnös főváros ellen, az utóbbi időkben - értsd a Fidesz és a NER országlása óta - csak akkor hallhatunk, ha mint az országgyűlés alelnöke, valami szarvashibát vétett, vagy ha botrányos körülmények között elvált élete párjától, illetve az asszony tőle.

 

A Jakab uralta MAGOSZ, mint álmából ébredt mozgáskorlátozott óriás, most népszavazásügyben talán félt, hogy lemarad valamiről, megmozdult és szívhez szóló levélben kampányol azért, hogy minél több gazda voksoljon „erős NEM”-el.

hirextra_hu.jpg

A mai napon minden MAGOSZ-tagnak az alábbi kör-levelintet – egy borítékban rögtön kettőt is - vitt házhoz a posta.

 

„Tisztelt Címzett!

 A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége 2016. szeptember 28-án tartott országos elnökségi ülésén megtárgyalta a kötelező betelepítés várható következményeit.

Egyhangú határozatban döntött arról, hogy a kvóta-népszavazáson való részvételre és nemmel szavazásra buzdít.

Jakab István elnök úr és Süle Katalin elnök asszony erről szóló felhívását mellékelten csatoltam.

 

Üdvözlettel,

megyei elnök

megbízásából

megyei elnöki kabinetvezető” 

mandiner_blog_hu.jpg

Most pedig álljon itt néhány mondat a fentnevezett levél-mellékletből, amelyen átsüt, hogy ugyanaz a kreatív csapat készítette, mint a kormány- és Fidesz-vezetők egyen-szövegeit.

 „Örvendetes, hogy a Kormány — a gazdálkodók érdekeit is figyelembe véve — kezelte a bevándorlási kérdést. A veszély azonban nem múlt el. Minden híresztelés ellenére jelenleg is zajlik Brüsszelben a kötelező kvótára vonatkozó jogalkotási folyamat.”

Majd kisvártatva az alábbi módon fejezi be az irományt a Jakab-Süle közös produkció:

 „Nemzetünk jövőjét, a magyar gazdatársadalom sorsát alapvetően meghatározó népszavazásra kerül sor október 2-án. Egy erős NEM, az egységes magyar kiállás nagyon fontos ebben az ügyben. Ez nem pártpolitikai, hanem nemzeti kérdés. Ezért arra buzdítjuk a vidéki embereket, a gazdákat, hogy a voksoláson való 'részvételükkel és nem szavazatukkal álljanak ki gyermekeink jövője, a vidék biztonsága, a nemzet ügye mellett.”

A tökéletesen hazug tartalma után csak hab a tortán az igénytelen, rossz magyarság, amivel odavetették a papírra, vagy a képernyőre.  A levél végéről  csak a regén látott, rossz emlékű „Elvtársi üdvözlettel”  formula hiányzik.

Gratulálunk Orbán Viktor kormányának, mert aki ilyen és ehhez hasonló segédcsapatokra támaszkodhat, az nem veszíthet….. Vagy mégis?

Álljon itt a hivatalosan kiküldött levél teljes egészében:

magosz_korlevel-_oktober_2-i_szavazassal_kapcsolatban.jpg

Mátrai Anna

Új magyar start up: elhagyotthátizsák-gyártás

Hátizsák, hátizsák hátán

images_2_2.jpg

Ha ilyen iramban teremnek a gazdátlan hátizsákok, mint a semmirejó népszavazást megelőző héten, akkor érdemes lenne ezt a feltörekvő iparágunkat nem önző módon csak magunknak megtartva fejleszteni, hanem legújabb start up gyanánt nemzeti kinccsé nyilvánítani és terjeszteni.

Hálát adok a Jóteremtőnek, – ki miben hisz – hogy az új vállalkozásformát kiagyalók beérik ezzel a fékezett habzású változattal, -nem úgy, mint a Teréz körúti robbantó - így legalább többünknek nem lesz semmi baja és mégis látványos és hallványos a rettegés foka. (Itt kívánok mielőbbi gyógyulást a két sérült rendőrnek!)

Félve nézek a naptárra: még három nap! Sokkal szörnyűbb és felháborítóbb, – az én rettegésem ez esetben teljesen lényegtelen – hogy nem vagyok egyedül ezzel a sokszor ki sem mondott kérdéssel a fejemben, hogy mi jöhet még? A borzasztó az, hogy szinte bármi, hiszen az elmúlt évek bebizonyították, hogy nem érvényes az eddig örökérvényűnek hitt:

 „jó, jó, de ezt már biztosan nem merik!”

félmondat. Odáig jutott Magyarország, hogy senki nem hisz senkinek, hogy a legvadabb Falanszter-elméletek is reális valóságnak tűnnek.

Pontosan látszik, hogy a hatalom megtartása elengedhetetlen létérdeke annak, aki minden demokratikus értéket felrúgva, a teljes morális szakadékban tapicskolva dúl szét egy többre érdemes országot csak azért, hogy téves eszméi tért hódíthassanak. Számára nincs más út, csak az előre, hiszen, ha egyszer megtorpan, ne adj Isten meghátrálásra kényszerül, az neki a vég kezdete.

culturevilches.jpg

Ha észreveszi megzsarolt környezete, hogy „meztelen a király”, akkor félő, hogy ők is belenéznek a tükörbe és a látvány – tudniillik, hogy ők is pőrék – még elgondolkodtatná a társaság értelmesebbjét és rájöhetne néhányuk, hogy amivel eddig „féken tartották”, uram bocsá, zsarolták, az így is, úgy is kiderülhet, bárhogy elvtelenkedik. és ekkor, mint a ragály, terjedni kezdhet a kétség, a megválaszolatlan kérdések, a parancsba adott kinyilatkoztatások firtatásának vágya.

Belátható, hogy a diktátumokhoz szokott hősünk, aki gyermekkorát ezek elszenvedésével, a mostani korát az ellenkezőjével tölti, nem tudna mihez kezdeni.

Nem neki való a „kérdezz-felelek”, az álláspontok ütköztetése, a felfűtött viták hangulata, az ellentmondás feloldásának művészete. Kótyagosan botorkálna a demokrácia valóságában, és a számonkérések időszakában.

Lehet, hogy nem tudja, de egyszer minden demagóg zsarnok elbukik, és akkor szembesülnie kell minazzal, amit tett. Ezt tartom a kisebbik bajnak – ő csinálta, lakoljon – de akkor ocsúdik majd közel kétmillió megtévesztett hívő honfitárs, aki körülnézve csak az áthághatatlannak tűnő szakadékot látja maga előtt, - esetünkben még egy kerítéssel is elzárt kalitkában éledezve - lelkében még a beletáplált gyűlölettel, gyanakvással fogadja a felé nyújtott kezet, és nem érti, hogy hová lett a kedves vezér. Nem is olyan régen már átment ez a nemzet hasonló krízisen,  az is rengeteg áldozatot szedett.

Az élelmesebbje – ahogy azt eddig is tette – persze köpönyeget vált és rögtön osztaná majd az észt, de talán addigra lesz annyi tapasztalat a most még „hazaárulónak” bélyegzettekben és legalább azt felismerik, hogy kikben nem bízhatnak.

images_8.jpg

Messze jutottam a gyorsantermő elhagyott hátizsákoktól, elkalandozott a gondolatom. Szóval, hogy keretes legyek, remélem maradunk ennyiben, és a statáriumig nem jutunk el ez alatt a három nap alatt!

BOldiZSÁR

A hatalom slampossága

Ezen a héten, ami nem robban, az másodlagos?

images_7.jpg

Az elcsigázott ellenzék újra és újra próbálkozik, a hétfői Fővárosi Közgyűlés esedékes ülésére például beadtak egy előterjesztés, aminek az a témája, hogy Mitnyan György, volt XII. kerületi turulépítő polgármester, jelenlegi Főtáv vezérigazgató, ne tékozolhassa tovább a köz pénzét, és ha tavaly ezt tette, bűnhődjön.

 Mitynan vezér az elmúlt évben utasította az általa (félre)vezetett céget, hogy tömbösítve, egy csomagban, nagyon mélyen a valós ár alatt dobja piacra 51 darab főtávos gépkocsiparkját.

A "csomagban" elpasszolt gépjárművek között volt olyan is, amely 40 ezer forintért cserélt gazdát, majd alig néhány héttel később egymillió négyszázezres nettó áron hirdette a szerencsés autókereskedő. A Főtáv az ügyleten - szerény számítások szerint is - mintegy 25-30 millió forintot bukhatott.

panel_blog-crop.jpgAz ügyben a Fővárosi Közgyűlés által elrendelt belső ellenőrzési jelentés súlyosan elmarasztalta a vezérigazgatót, többek között megállapítva, hogy nem tartották be a társaság járművek eladására is vonatkozó szabályzatát, a könyvelésben a gépkocsikat nem üzleti értéken szerepeltették, ami tekintettel arra, hogy több tízmilliós eltérést takar, megkérdőjelezi a Főtáv beszámolóinak hitelességét is.

Mivel a közgyűlés Fideszes honatyái és honanyái ezen a héten a további - a párt vezetője által meghatározott - életpályájuk alakulása érdekében a gáton hergelik népszavazás ürügyén a népet, így nem volt idejük az ilyen apró-cseprő, a budapestiek életének megoldását kereső, piszlicsáré üggyel foglalkozni, mint a főváros gondja-baja.

 24_hu.jpg

Így eshetett meg az a csúfság, hogy többségben voltak jelen a Szaniszló Sándor fővárosi MSZP-s képviselő által vezetett Fővárosi Pénzügyi és Ellenőrző bizottság ülésén az ellenzéki képviselők, akik megszavazták a fegyelmi eljárásról szóló határozatot Mitnyan György ügyében, ehhez még csak hasonló döntésre  sem kerülhetett eddig sor, hiszen, a kormánypárti többség mindíg behúzta féket. 

vs.jpg

Kíváncsian várjuk a folytatást, amely a következő, azaz szerdai fővárosi közgyűlésen várható, hiszen azt senki sem hiheti, hogy egy ilyen fontos „elvtárs” várható meghurcolása felett szó nélkül szemet hunyjon a Tarlós István vezette, Fidesz többségű testület.

Mihály Lili

Magyarország a veszettség ellen!

Kutyát csak pórázon!

hirma.jpg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) információja szerint a járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a rókák veszettség elleni vakcinálása okán.

A veszettség vírusára a vadon és a háznál tartott állatok jelentős része fogékony. A gyógyszeres megelőzés azonban megelőzi, hogy elterjedjen a kór. A vadon élő állatok közül – önhibája kizárása mellett - a vörösróka a legfőbb ludas.

 images_6.jpg

A javarészt Európai Uniós forrásból társfinanszírozott őszi akciót október 1-én indítják és október 15-ig tart. Ez idő alatt Magyarország kétharmadán szórják szét a vakcinatartalmú csalétkeket, amit 1992 ősze óta minden évben kétszer – ősszel és tavasszal – megismételnek.

Az immunizálási kampány 67.000 négyzetkilómétert érint hazánk területéből, ami – a NÉBIH információja szerint – nem érinti a lakott- és belterületeket.

image.jpg

Az elszórt csalétket úgy kell elképzelnünk, hogy kívülről kellemetlen szagot árasztó, az állatok számára azonban kívánatos burokban van a lényeg, az oltóanyag. Annak érdekében, hogy ezek a „jutalomfalatok” valóban a betegségtől veszélyeztetett állatfajok gyomrában végezhessék – megóvva őket és mindannyiunkat a halálos betegségtől – az illetéke állatorvos a szórás megkezdésétől számított 21. napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Az ebzárlat tartama alatt:

  • A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  • Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  • A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

images_1_-crop.jpg

A KORLÁTOZÁS alól mentesülnek az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező:

  • vadászebek,
  • a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
  • a katasztrófa-mentő ebek,
  • a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére 

Azt, hogy mikor ér az Ön környékére a repülőgép, amiből a vakcina hullik, a települési önkormányzatokon kaphat pontos információt.

Megnyugtató, hogy Magyarországon utoljára 1994-ben találtak veszettség okozta megbetegedést.

bolDIzsár

Legyen a külső munkatársunk! Küldjön híreket, fotókat, videókat a legizgalmasabbakat feldolgozzuk. Tárgynak írja be: Témajavaslat

Köszönjük. varosikurir@gmail.com

Az EU elkerülhetetlenül ki fogja zárni a nem szolidáris országokat

Menekült, migráns, gazdasági bevándorló?

m2-crop.jpg

Migráció azóta van, amióta ember van. Migrációval népesítette be a Homo sapiens a Földet. Most azért került a migráció nálunk a figyelem középpontjába, mert növekedett az intenzitása és az eddigieknél jelentősebb mértékben érintette – érinti – Európát is.

A migráció rendkívül összetett jelenség és nem lehet a vele összefüggésben álló más területek – gazdaság, politika, történelem, környezet, erőforrások, demográfia, kultúra – megértése nélkül megérteni és (megpróbálni) kezelni.

Az ENSZ vezet egy olyan statisztikát, hogy hány ember kénytelen elhagyni otthonát. 2015-ben 244 millió (a világ népességének 3%-a) ember vett részt országhatár-átlépéssel járó ún. nemzetközi migrációban. Ez naponta átlagosan 34 ezer embert jelent. 2015-ben a lakóhelyét kényszer hatása alatt elhagyott emberek száma 65,3 millió volt. A legtöbb ember Szíriában, Afganisztánban és Irakban vált otthontalanná, őket különböző afrikai országok és Pakisztán követik. Sok adat megtalálható a következő címen: http://www.unhcr.org/.

Az összefoglaló néven migránsnak nevezett ember lehet bevándorló, kivándorló, menekült, menedékkérő. A migráció oka szerint is megkülönböztethetők, de erről később.

A migránsok, ha lehet, saját országukban vagy egy ahhoz közeli országban igyekeznek menedéket találni, hogy a kiváltó ok megszűntével haza tudjanak menni. De egyre jelentősebb a kontinenseken belüli és közötti migráció is, amint az az alábbi térképekről is látható.

sy_mig_monde.jpg

               Migrációs mozgások a világban irány és nagyság szerint (még a szíriai háború kitörése előtt)

A nemzetközi migráció számait növeli az a tény, hogy valamikor Afrikán belül szabadon vándorolhattak az emberek a megélhetési lehetőségeket követve, míg ma 40-nél több ország határai szabdalják a kontinenst.

A migráció kiváltó okai között általában első helyen szerepelnek a háborús konfliktusok. A háborús övezetekben élő emberek azért menekülnek, hogy mentsék az életüket.

Rögtön utána következnek a környezeti katasztrófák, illetve feszültségek. Az árvizek, tájfunok, földcsuszamlások, földrengések stb. elől azonnal menekülni kell, de menekülni kell a szárazság miatt élhetetlenné vált területekről is. Ember okozta katasztrófák is kiváltanak migrációt, például az atombalesetek és a súlyos környezetszennyezések.

A háborúk mögött is sokszor a fenntarthatóság hiányával kapcsolatos okok állnak, mint az erőforrás-szűkösség, az élelmiszerhez, vízhez való hozzáférés hiánya vagy a túlnépesedés.

100790_195_3.jpg

   Migrációs mozgások a világban irány és ok szerint (zöld: munka; piros: menekültek; barna: belső menekültek)

Az előttünk álló időszak nagy kérdése, hogy milyen hatással lesz az éghajlatváltozás a migrációra. A klímaváltozás ugyanis a Föld nagy területeit teszi élhetetlenné azzal, hogy elsivatagosodást okoz, csökkenti az élelmiszertermelés lehetőségét, a vízhez való hozzáférést, vagy azzal, hogy területeket önt el vízzel. Egyes tanulmányok szerint a „klímigránsok” száma 2050-ig elérheti a 150 milliót. Az alábbi kép azt mutatja, mi maradt egy bangladesi faluból, miután elöntötte a tengervíz.

mm1.jpg

                      Ez a kép  az Alaszkában található egyik veszélyeztetett szigeten készült.

Sok országban a migrációt politikai okok váltják ki. Az országot uraló elit vagy elnyomó hatalom a rendelkezésére álló jogi és erőszakos eszközökkel üldözi az ellenzőit, ezért menekülni kell. Ilyen volt 1956 is 200 ezer magyar menekülttel.

Az ún. gazdasági migránsoknak több kategóriája van. Az enyhébb kategóriába tartoznak azok az emberek, akiknek biztosított a megélhetésük valamilyen szinten a saját országukban, de jobbra vágynak. Sajnos itt is tudunk magyar példát említeni, az utóbbi években Nyugatra eltávozott több százezer honfitársunkat. A gazdasági menekültek súlyosabb kategóriájába azok az emberek tartoznak, akiknek otthon nincs megélhetésük. Ez a helyzet a leginkább egyes afrikai országokra jellemző. Bár megindult bizonyos gazdasági fejlődés Afrikában, de ez nem csökkentette a reménytelen helyzetben lévő emberek számát – a többletjövedelmet ugyanis elviszik az elitek.

Vannak olyan afrikai társadalmak, ahol a fiatal férfiak számára kötelező az Európába történő kivándorlás. A túlnépesedés miatt ugyanis a családok jövedelme nem elég, munkalehetőség nincs, a család az Európába költözött tagok hazautalt pénzéből él. Több afrikai ország GDP-jének 15-20%-át teszik ki a hazautalt pénzek. „Barca vagy barzakh” tartja a helyi mondás, ami azt jelenti, hogy Barcelona vagy a halál. Az alábbi képen az látható, hogy még a sok méter magas kerítés sem jelent feltétlenül akadályt (a kép Marokkó és a spanyol exklávé, Melilla határán készült).

Mihály Lili

Legyen a külső munkatársunk! Küldjön híreket, fotókat, videókat a legizgalmasabbakat feldolgozzuk. Tárgynak írja be: Témajavaslat

Köszönjük. varosikurir@gmail.com

 

Gy. Németh Erzsébetnek megy a matek!

nol_hu_2.jpg

Aki a hőskorban épült budapesti 3-as metróvonalon kénytelen utazni, az nap, mint nap felszabadult sóhajt hallatva hagyja el a matuzsálemi kocsik egyikét-másikát, mivel soha nem tudható, melyik gyullad fel.

Belebegtette a kormányzat, hogy ha Budapest „jó kis főváros” lesz, akkor – no, nem vesz neki, ugyan már! - kezességet vállal, hogy hitelt vehessen fel és a gyártás helyén, a nagy orosz sztyeppén felújíttathassa a múzeumi darabokat.

A Tarlós-vezette fővárosi közgyűlés fideszes többsége behúzta fülét-farkát, összecsapta az összes bokáját, így a kedves vezető, amikor 2014 januárjában megállapodott Putyinnal Moszkvában Paks II. építéséről, csak úgy foghegyről, mintegy mellékesen vethette oda, hogy a 3-as metró jármű-tenderén indulnia kellene Oroszországnak, mert nagy lenne az esély rá (!), hogy nyerjen. Persze ehhez szükség volt arra, hogy Tarlós „átgondolja” a kiírás feltételeit és letegyen arról a botorságról, hogy új szerelvényekkel lepje meg Budapest lakosait, kicsit több közpénzből ugyan – mi az nekik? - inkább ráncfelvarrásra írjon ki pályázatot. Tarlós belátta, hogy – mint mindig – a főnöknek ebben az esetben is teljesen igaza van.

budapestbacon.jpg

A tenderen az oroszok 69 milliárdos ajánlattal győztek, a másik, 9 milliárddal olcsóbb ajánlatot tevő pályázót kizárták. 

A főváros által felveendő 60 milliárd forint hitelt az OTP vezette konzorcium 15 milliárd forint kamat, bankköltség és ki tudja, hogy még mi minden ellenében  vállalta finanszírozni.

„Ez – akár hogy is számolom – 25% THM.”

- mondja Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője, a metró-téma egyik legavatottabb politikus-szakértője, aki évek óta figyelemmel kíséri az eseményeket.

Az oroszokkal való szerződéskötés után néhány hónappal – orosz kérésre - módosította a közgyűlés a már megkötött szerződést: az eredeti ütemezésnél gyorsabban hozhatják a „felújított” kocsikat, és természetesen hamarabb is fizet a főváros.

Gy. Németh ekkor már nem rejthette véka alá nemtetszését, kérdőre vonta a városvezetőt, aki azzal nyugtatgatta, hogy gyorsabban tudják felújítani a kocsikat, mint gondolták. A képviselőnő nem hagyta annyiban, és amikor idén nyáron megérkezett az első 6 kocsi és kiderül, hogy ezek nem a kivitt régi „kriptaszökevények”, hanem 2 elemet leszámítva (vezetőfülke ajtaja, légtartály), újak, akkor a Metróért Egyesület megállapítása lapján a nyilvánossághoz fordult.

hirpress_hu.jpg

A fővárosi képviselőasszony elmondta portálunknak azt is, hogy a napokban kapott hírt arról, hogy a Metrovagonmash közleményben tudatta országgal-világgal, hogy két újabb, 6 kocsiból álló szerelvényt indítanak a napokban Magyarországra. Ezzel elérték a 18 db-ot, amit eddig kivittek. A tájékoztató azt is tartalmazza, hogy novembertől havi 2 szerelvényt – ez 12 db kocsit jelent – küldenek Magyarországra. Ez lesz az igazán érdekes, hiszen amennyiben ez a mostani 12 beérkezik, nem marad több Oroszországban. A képviselőnő azt is nyilvánosságra hozta, hogy egy magát megnevezni nem akaró informátora saját szemével látta, hogy 30 db. metrókocsi áll menetkészen Moszkva Mityiscsini városrészében arra várva, hogy Magyarországra szállítsák.

A várakozás oka, hogy kis szervezési malőr történt, ugyanis itt Budapesten nem kezdődött el a metró pályafelújítása, ezért muszáj a néha életveszélyes kocsikat futtatni, így nem lehet azokat  kiszállítani, hogy ripsz-ropsz, varázsütésre újjávarázsolódjanak.

 „Úgy tervezték, hogy idén novemberben indul a metró pályafelújítása, s akkor nem derült volna ki a csalás, csak ezt is elszúrták. Nem kicsit, nagyon!"

 – vonta le a konzekvenciát a tények alapján Gy. Németh Erzsébet.

Végezetül rögzítsük: nem az a baj, hogy új metrókocsik érkeznek, éppen ellenkezőleg, de az mindenképpen elvárható lenne a főváros vezetésétől, hogy még a szeretett vezető jóindulatának elnyerése érdekében se hazudozzon csak azért, hogy az Európai Unió Oroszországot agresszív terjeszkedési politikájáért sújtó embargóját kijátszva, onnan rendel új metrószerelvényeket, ahonnan nemcsak drágábban, de kicsit elavultabb is, ami érkezik.

Pálmai Tamás

Legyen a külső munkatársunk! Küldjön híreket, fotókat, videókat a legizgalmasabbakat feldolgozzuk. Tárgynak írja be: témajavaslat.

Köszönjük. varosikurir@gmail.com

Horváth Csaba kitálal

Horváth vs. Tarlós

8_dugo-crop.jpg

Soha nem csendes igazán a fővárosi közgyűlés épülete, szinte mindig megy az adok-kapok a főpolgármester és az ellenzékiek - különösen Horváth Csaba, az MSZP képviselője - között, de az elmúlt hét különösen hangos volt. A heti oda –visszamondogatás témáiról  adott exkluzív interjút a Városi Kurírnak a képviselő.

Az első téma, aminek okán egymásnak feszültek, az a Robert Károly körút felújítása volt. Mi ezzel a gondjuk?

Tisztázzuk: a felújtás már nagyon is időszerű és tervezett is volt, csak azt nem értjük, miért nem kezdtek hozzá körülbelül két éve, amikor az 1-es villamospálya-szakaszt újították fel. Az akkori útfelbontásokhoz kötve a munkát sokkal jobban lehetett volna ütemezni.  A csúszás két éve okoz most kapkodást, - amúgy Tarlós módra - hiszen ennek az útszakasznak készen kell állnia a vizes világbajnokság kezdetére, ám azt, hogy a VB mikor lesz, tudták már két éve is

nol_hu-crop.jpg

Mit jelent a kapkodás? Ha két éve estek volna neki a felújításnak, mi történt  volna másként?

Két év alatt hét szakaszban lehetett volna a felújítást elvégezni, ami lényegesen kevesebb gondot, kellemetlenséget, kényelmetlenséget okozott volna a budapestieknek. Most az egész munkát igyekezenek egy évbe beleszuszakolni, ami persze jó eséllyel csúszni is fog.

24_hu-crop.jpg

Újabb kérdés, hogy miért csúsztak plusz két hónapot? Ugyanis ennek a munkálatnak júniusban kellett volna elkezdődnie, az iskola végeztével. Minden ésszerűen gondolkodó nagyváros a nyári szünidőre időzíti a legfontosabb. legnagyobb beruházásokat. Ilyenkor kevesebb lakos tartózkodik a városban, kevesebbet mozog az utazóközönség.

Erre a kritikára - gondolom - a főpolgármester azt válaszolná, hogy rengeteg felújítás zajlott, nem akarták még ezzel is tovább rontani Budapest közlekedési helyzetét.

Mire gondol? - mert például a Bartók Béla úti felújítás, ami - csak halkan jegyzem meg - botrányosan sikerült, nem befolyásolta volna érdemben ennek az útvonalnak a munkálatait. A Róbert Károly krt. és az Árpád híd egy szakasza nincs forgalmi viszonyban a Bartók Béla úttal. Nyáron különben is mérhetően könnyebben viseli a lakosság a forgalmi káoszt, mert - mint már mondtam - kevesebben vagyunk, sokan szabadságukat töltik, könnyeb megszervezni, hogy kevesebb fájdalommal járjon. Fájdalom ugyan mindig van, de nem mindegy, hogy mekkora. A legrosszabb választás az iskolaidőszak alatti feltúrása egy ennyire frekventált szakasznak.

 nlcafe.jpg

Ön mit tenne ebben a helyzetben?

Válasz helyett, ami nem más, mint a szakértő tervezés, inkább a kérdésemet mondom el: a városvezetés most már évről-évre, miért időzíti a legnagyobb beruházások kezdetét a nyár eleje helyett az iskolaév kezdésére, amikor a legnagyobb káoszt okozhatja? Lassan nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy szándékosan bántják a Pestieket, csak azért, hogy minél többen lássák, mennyit dolgoznak. Lehet, hogy az emlékek olykor megcsalják az embert, de úgy rémlik, hogy még az Erzsébet-, Teréz- és Szent István körút, ennél sokkal nagyobb volumenű felújítása is kisebb rumlival és dugókkal járt, mint ami most van.

Ön a napokban nyílt levelet tett közzé, melyben vitát szorgalmaz a közgyűlésben az eltelt tíz év teljesítményeiről.

A közgyűlésen többször kezdeményeztük, hogy ha a főpolgármester annyira magabiztos abban, hogy neki – és csak neki! – és  professzionális szakembereinek van igaza, akkor álljon elő az érveivel és vitassuk meg az előtte lévő időszak általa problémásnak vélt beruházásait csakúgy, mint az ő időszakának vitatható munkálatait. Így tiszta képet kaphatna a tisztelt választó, és mi is. Ennek a fóruma nyilvánvalóan nem egy titokszoba, hanem a közgyűlés nyilvánossága. Tarlós, aki mindig kihangsúlyozza, hogy övé a bölcsek köve, konkrét érvekkel soha nem áll elő, ezek híján ilyen esetben a közgyűlésben is inkább kiabálni kezd, mert azt hiszi, – gondolom - hogy minél hangosabb, annál nagyobb az igazsága.

 hvg_hu.jpg

Mondjon konkrét ügyeket, amikről vitatkozna a főpolgármesterrel?

Kezdjük a legfrissebbel: a MAHIR-oszlopbontással. Az azonnali eltávolításuk melletti döntése előtt felhívtuk a figyelmét, hogy először a jogi utat járja végig, forduljon a bírósághoz, és csak az ítélet birtokában bontasson. Ennek ellenében a fideszes többségű városvezetés döntött, és ezzel - az első fokú ítélet után kimondhatjuk - minden erre szavazó képviselőjük - Kocsis Mátétól Tarlós Istvánig - harmincmillió forinttal rövidítette meg fejenként a budapestieket. Ez a megalapozott véleményünk szerint az ő saruk, fizessenek a városnak saját zsebből a közös kasszába! Számtalan közbeszerzés ügyében történik hasonló, ilyen a Rácz fürdő ügye. Ebben az esetben szintén jeleztük, hogy először a jogi oldalt kell legalizálni, ne bontsanak azonnal szerződést, válasszák a tárgyalásos utat. Nem, ők erőt mutatnak, ha kell, ha nem. Gyakorlatilag hat éve - amikor megnyithatott volna a fürdő - jogilag ellehetetlenítették, felbontották a finanszírozóval a szerződést, és gyakorlatilag azóta gazdátlanul pusztul a létesítmény anélkül, hogy egy percet is működhetett volna. Az ötcsillagos szállodaépület mára felújításra szorul csak azért, mert gondatlanul kiebrudalták a szerződött partnert. De példa erre a CET épületegyüttese is, amely eredetileg kulturális intézménynek épült. Ott is ez volt a forgatókönyv, nem volt sem ötlet, sem elképzelés üzemeltetésre, sem arra vonatkozóan, hogyan töltsék meg élettel, csak egy volt a fontos, a birtoklási akarat. A saját fideszes csókosokkal nem sikerült megtölteni tartalommal a megszerzett épületet, így azóta is üresen, kihasználatlanul tátong, és viszi a fővárosiak pénzét ahelyett, hogy használhatnák a polgárok és hozná a tőle elvárt bevételt.

 nolhirdetoo_-crop.jpg

Mennyivel vádolja önöket Tarlós?

Minden konkrétumot mellőzve ötvenhét milliárd forintról beszélt. Erről is lehetne beszélni, hisz csak találgatok, amikor arra gondolok, – a számok ez esetben sem stimmelnek – hogy azt árazta be, hogy nem kaptunk meg minden uniós pénzt, amit igényeltünk. Ez egyébként lehet, de egy támogatás esetleges elmaradása, nem ugyan az a kategória, mint a konkrét birság megfizetésének kötelezettsége, ami  egy felelőtlenül, előre láthatóan általuk meghozott döntés eredménye. Értelmezhetetlen az ötvenhét milliárd forint, amiről Tarlós István beszélt általában rótta fel nekünk az említett összeget Én viszont  Tarlós Istvánt ezerkétszáz milliárd forinttal vádolom, mert ennyi kár érte Budapestet, amióta ő a főpolgármester, és itt konkrétumok következnek:  az iskolák, a gyermekjóléti intézmények,  a kórházak államosítása és a városligeti gigaberuházás révén és készpénzben ennyi veszteséget termelt a főváros a lakóival szemben.

 szabadibela-crop.jpg

A készpénzt hogy érti?

Ennyivel romlott Budapest pénzügyi pozíciója a költségvetéssel szemben. Konkrétan évi százmilliárd nettó forint hiányzik az oktatáson, az egészségügyön túl a fővárosi költségvetésből. A költségvetés vitáiban a kormánnyal szemben Tarlós nagyvonalúan - a színfalak mögött – lemondott az Orbán kormány javára mindenről, amit azok követeltek, ezért Budapest nemcsak  a legnagyobb adóbefizető, de a leginkább „palira vett” város is lett Magyarországon.

Kifejtené ezt bővebben?

A fővárosiak több mint húszmilliárd forint adót fizetnek a központi költségvetésbe naponta, amiből a kerületekkel együtt összesen kevesebb,mint egymilliárdot kapnak vissza.

 nepszava-crop.jpeg

Ön szerint mennyit kellene visszakapnia a napi adóbefizetés és egyéb járulékai után Budapestnek, hogy szabályosan, és kiegyensúlyozottan működhessen?

A befizetett adó nem több mint tíz százaléka lenne a reális, tehát a mostani dupláját. Ebben az esetben nem kellene folyamatosan a kormányoknak gazsulálni felújítási, beszerzési beruházáshoz kormányzati, vagy uniós pénzért. Saját forrásból képesek lennénk, a befizetett adónk - ismét mondom - tíz százalékából minden, a budapestieknek fontos feladatot ellátni.

Pálmai Tamás

Legyen a külső munkatársunk! Küldjön híreket, fotókat, videókat a legizgalmasabbakat feldolgozzuk. Tárgynak írja be: témajavaslat.

Köszönjük. varosikurir@gmail.com

Orbán, a migránsbarát

A nagy kormányzati bukta

11.jpeg

Főnök! Használjuk ki még jobban, hogy sikerült mélypontjára csökkentenünk a közoktatás színvonalát! Ha angol nyelven hirdetjük, hogy jöhet mindenki Magyarországra, aki meg tudja fizetni a kötvény árát és persze a sápot, - a tudja kinek? – akkor úgy sem érti a népszavazásra behergelt sokaság!

Úgy tűnik, nemzetünk feje megértette a hívószót, és kétoldalas fizetett – hogy ki? – hát persze, hogy a fent említett, általuk lenézett mindannyiunk – felületen hívja Magyarországra a „felsőbb kategória” migránsait.

 "Magyar kötvény lehetőséget nyújt az Európai Unióban a külföldi befektetők számára.”

A NewAfrican magazinban megjelentetett meghívó magyarázószövegében megszólal Garamvölgyi Balázs bahreini konzul, ő az aki  gardedámként kísérgette a Magyarország nevében a bahreini energiaminiszterrel „kávézgató, csokizgató”, -jaj csak be ne csokizzanak!- saját lábunkon álldogáló Orbán-lányt és az őt oldalkocsiként követő férjét  Tiborczot a panasz nélkülit.

6ukzl1r4u35sbcfus.jpeg

A magyar tiszteletbeli pontosított picit a cikkben:

 „Ez a lehetőség különösen vonzó lehet azoknak a közepes és magas jövedelmű családoknak, akik szeretnék az uniós állampolgárság előnyeit élvezni."

Figyelemreméltó, hogy nem arról ömleng  a hirdetés, hogy Magyarországon a "van-e folyó", és, hogy „földje jó, legelőin fű kövér” és az „isten adta nép oly boldog rajta”, meg, hogy ez egész földrészünk legbiztonságosabb helye, hiszen ide csak azt engedjük be, aki leperkálja nekünk – nem az embercsempészeknek, NEKÜNK – a járandóságot a betelepítésért, mely természetesen csak virtuális, és ahogy megtörtént, mehet mindenki Isten hírével, és jószerencsével, na meg a mi paszportunkkal amerre csak akar, Unió-szerte . Meg is mondják a tutit: hogy azért gyere Magyarországra, mert innen szabad az út az általad vágyott – általunk lesajnált és vádolt - Európa felé. Ha tovább visszük a gondolatmenetet, akkor az derül ki, hogy a jelenleg regnáló kormányzat szerint hazánk, legvonzóbb tulajdonsága,hogy éppen  ott van, ahol.

6ukzhcx5l8zobcfus-crop-crop.jpeg

Az a szomorú, hogy a kormányzat és főleg az első számú közszolgája: a miniszterelnök jól számolt. Elérte, hogy a mélységesen hazug és gonosz propaganda annyira szemellenzőssé tette a haza lakosságának döntő többségét,- lassan pártállástól függetlenül -  hogy azt ad be nekik, amit akar. Hazudhat, ha közben azt mozogja a szája, hogy soha nem tett, és tesz ilyet. És láss csudát! – a nagy többség  bárgyún bekajál mindent.

Zombi-módra áhítjuk a hülyitést, és még nem született meg – vagy csak nem aktivizálódott – az az ember, aki ilyenkor oldalba tudná lökni a nemzetet, mondván „Hé, ébredj! Gyengeelméjűnek néznek,és nem csak kifosztanak,  kihasználnak, de ki is röhögnek!”

Az ördögien zseniálisan, és egyben a nép elleni bűntett kereteit feszegetően  csak a hatalmuk bebetonozását szolgáló, álkérdést feltevő népszavazás ráhangoló kampányának  költségét is mindannyiunk adójából fedezik.  

Teszik, ameddig hagyjuk. Uralják a kapcsolatainkat a legkisebb egységtől, a családtól, emelve a tétet: a környező országokon át egészen a kontinensig, majd  az ideológia szintjére emelve a demokratikus értékekig mindenhol. 

De mint minden, egyszer ez is véget ér. Mi marad utána? Szóba áll-e majd akkor szomszéd a szomszéddal? Emberöltők kellenek  ahhoz, hogy kiheverjük ezt a történelmi távlatból zsákutcának ható korcsökevényt.

 Boldizsár Viktória

Legyen a külső munkatársunk! Küldjön híreket, fotókat, videókat a legizgalmasabbakat feldolgozzuk. Tárgynak írja be: Témajavaslat

Köszönjük. varosikurir@gmail.com

Vona mimóza Gábor

Az ATV fellebbenti a fátylat

vona_a_celeb.jpg

Első hallásra kissé bizarrnak tűnhet, hogy az eddig nézhetőnek gondolt ATV vadiúj műsor-sorozatát pont Vona Gábor felléptetésével harangozta be. De aztán jött a mindent más színben bemutató magyarázat a Blikk online oldalán! Ha nem akarjuk, hogy a Betyársereg masírozgasson, elég a főnökre sandán nézni! Ki hitte volna, hogy Vona ilyen nőies?

Be kell látni, eddig rosszul kezeltük a Vona-jelenséget. Voltak, akik különböző izmusok követőjeként bélyegezték, mások kirekesztő politikáját vetették a szemére, egészen mások orosz-, majd iszlám-közelinek mondták. Nem ez a célravezető megoldás! A gordiuszi csomót ezúttal is nagy formátumú emberek: egy névtelenségét őrző színész-óriás és egy úgyszintén anonimitásához ragaszkodó pincér-óriás vágta ketté.

Találmányuk lényege, hogy úgy kell ránézni a szélsőjobb vezérére, hogy abból egyértelműen levehető legyen, hogy nem nagyon örülünk a jelenlétének, vagy ha ez nem megy, akkor sandán kell méregetni.

images_3_1.jpg

Minderről a „Magánszféra” című, szerdán frissen induló ATV-műsorban vall Vona, ugyanis kikotyogja, hogy azért nem megy többet színházba, (mily meglepő!) mert egy alkalommal a szerinte baloldali nézeteket valló színész felismerte őt, és kicsit sem  repesett az örömtől, és hogy mi a bizonyíték? - hát mi más, mint Vona szava, aki kezdetben még gárdamellényben járt az országházba, majd a mellényt és a gárdát is egyetlen mozdulattal cserélte néppárti álmokra. Az nem derül ki, hogy milyen előadást látott, ugyanis, ha dráma volt az illető produkció, vagy dokumentumjáték, esetleg opera, vagy teszem fel vers-est, akkor lehet, hogy nem miatta volt fagyos a hangulat.  Feltehetően a történet sodra ragadta magával az  aktort, aki a mű fordulataira ugyan fel volt készülve, ám arra a megtiszteltetésre, hogy maga Vona vezér 2.0 is ott lesz,  na arra nem.

Az éttermi étkezést is törölte a programlehetőségei közül a celebbé avatott, mert egy pincér ferde szemmel nézett rá. Ha „helytelenkedni” akarnánk, most szép magyarsággal azt is kérdezhetnénk: nem-e lehet-e, hogy egy kínai vendéglőben járt az érzékeny lelkületi szélsőjobbos vezető?

images_2_-crop.jpg

A két eset következtetése: megvan a megoldás, ami nem más, mint a "csúnyanézés". Ajánlom tehát, minél gyorsabban szervezzünk zordul-néző tanfolyamokat demokratáknak. A végzettek pedig már felgyűrt ingújjal, és félreérthetetlenül felhúzott szemöldökkel sorakozhatnak is a Jobbik fellelhetőségi helyein. A csúnyán néző szakemberek, csak teszik a dolgukat és a Jobbikosok be sem teszik többé a lábukat a környékre. Magyarország demokratái, nézésre fel!

Visszatérve a műsorra:amely szándéka szerint - „emberarcúként” próbál bemutatni mindenféle celebet a politikai palettáról, így ebben az indító  nagyszerűnek ígérkező részből  a fentiek mellett más érdekességek is kiderülnek az aktuális Vonáról. Megtudhatjuk, hogy ő igaziból egy céltábla, és mint ilyenre, testőrök vigyáznak – Ha Orbánnak jár, akkor ő sem akar kimaradni a jóból. Ha már Orbán, akkor azt is megtudhatjuk,  hogy mennyire zseniális vezetőnek is tartja riválisát. Mesél továbbá arról, hogy mit tesz isten! - nőügyei is voltak, de a nagyságos asszony megbocsátó, hogy jobb felső karján egyre több a tetoválás , és így tovább, és így tovább, tehát az ATV szerda este ismét - most már sokadszor - látványosan alámegy a Jobbiknak.

Hajrá ATV, hajrá Fidesz, hajrá Jobbik!  Mi lesz veled így Magyarország?

bolDIzsár

Legyen a külső munkatársunk! Küldjön híreket, fotókat, videókat a legizgalmasabbakat feldolgozzuk. Tárgynak írja be: Témajavaslat

Köszönjük. varosikurir@gmail.com

süti beállítások módosítása