2016.07.01- i bejegyzésünkre több, mint 82.000 - en kattintottak, nagy dolog ez egy alig több, mint 2 hetes blog „történetében”! Köszönjük.

Városi Kurir

Városi Kurir

Kicsi beszél angol….

Butulásra fel!

2016. október 13. - Városi Kurir

images_2_-crop_1.jpg

Azt hallani az összes Orbán-médiából, hogy Magyarország mindenben a legjobbak között van, így megengedhetjük magunknak, hogy ne fárassza magát az a gyerek, nem kell nyelvet tanulnia, ha nehezére esik. Tanuljanak meg ők magyarul, ha beszélni akarnak velünk!

Nem, nem hablatyolok össze-vissza, de nem tudok más következtetést levonni abból a hírből,  hogy az ELTE Origó Nyelvi Centrum, közismert nevén  a Rigó utcai nyelvvizsgaközpont 2016 novemberétől csökkenti a nyelvvizsgához szükséges tanulnivalót.

 „2016 novemberétől bevezetjük újfajta komplex értékelési rendszerünket. Ennek lényege, hogy ha a nyelvi írásbeli és szóbeli nyelvvizsgán is eléri a készségenként szükséges 40 százalékot, akkor a gyengébben sikerült fél vizsgát kompenzálni lehet egy erősebb másik féllel, ha a szóbelin és írásbelin mutatott teljesítmény átlaga eléri a 60 százalékot.”

 

A legutóbbi „átkos”-ban, 2008-ban végzett gyerekem példáját ismerve, náluk, aki 50% alatt teljesített bármelyik tárgyból akár szóban, akár írásban, annak volt gondja otthon aznap, mert elégtelennek minősült a tudása. Ehhez képest az új „elitképző”-szellem nevében azt mondja Magyarország, hogy nem baj, ha nem sikerül elérni még a „féltudást” sem, majd összefésüljük, és csak kijön az a feles, még jó, hogy nem fütyülős barackból!

images_10.jpg

Egészen rossz irány, hogy az amúgy is minimális használható klasszikus műveltséggel rendelkező fiataljaink még ezzel is rontsák esélyüket a nemzetközileg is elismerhető teljesítményre. Alapvető, hogy annak, aki választott szakmájában szinten akarja tartani a tudását, jártasságát, tudnia kell értőn olvasni a világ más tájairól beáramló ismeretet.

Még akkor is alapvető érdek, hogy a Magyarok ne legyenek analfabéták, ahogy átlépik az országhatárt, ha a most regnáló hatalomnak az az érdeke, hogy gondolkodás- és kérdésmentes, röghöz kötött néppé  legyünk. Ne az legyen a "hungarikum", hogy onnan ismerszik meg a magyar külföldön, hogy kézzel-lábban magyaráz, majd amikor az ostoba hazai nem érti, hogy mit szeretne, egyre "hangosabban" mutogat.

Minden normálisan gondolkodó államnak elsődleges érdeke, hogy polgárai jól prosperáló individuumként éljék az életüket, ezzel segítve nem csak saját életminőségüket, hanem emelve az ország presztízsét is.

lepeselony_hu.jpg

Nem lehet véletlen, hogy az ország jelenlegi "elitje" nem hazai iskolákba járatja gyermekeit, hanem külföldi magániskolák padjait koptatják, „mindannyiunk dicsőségére”, ahogy tette azt Sajátláb herceg kisasszony, pardon nagyasszony is.

Azt a célt látom ezzel a lépéssel könnyebben elérhetőnek, hogy a Magyar maradjon a pengés kerítéssel megerősített határon belül, ne kóricáljon világszerte.   Gondoljuk végig, kinek lehet  az a célja, hogy olyan koponyákkal legyen kibélelve a szeretett haza, akiknek megugorhatatlan akadály egy közepes szintű nyelvvizsga letétele, amit minimum 8 éven keresztül sulykol belé a magyar közoktatás? Az, amelyiknek a szintje legalábbis megkérdőjelezhető még a közoktatásban résztvevő pedagógusok jelentős hányada szerint is.

letoltes_10.jpg

Nálunk a hatalom éppen a minden porcikájából vérző oktatásból, na és persze a nem különben siralmas állapotot mutató egészségügyből, és a népjólét egyéb szegmenseiből vonja ki a pénzt az olyan iszonyatosan fontos dolgokra, mint a stadionok, a saját-szócső újságok, tévék, az MNB-alapítványok és persze a mindezeket vezénylők fenntartására.

Nem tudok más következtetésre jutni: az Orbán-rezsim jelmondata: Butulj, Magyar!

 

Mátrai Anna

Legyen a külső munkatársunk!

Küldjön híreket, fotókat, videókat a legizgalmasabbakat

feldolgozzuk.

Tárgynak írja be: Témajavaslat

Köszönjük. varosikurir@gmail.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosikurir.blog.hu/api/trackback/id/tr4911803117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faszerkezet 2016.10.14. 11:41:51

@Terézágyú:

Sőt Szlovénia hivatalos nyelve is. :)

Terézágyú 2016.10.14. 11:45:20

@Faszerkezet:
Csak a határ mentén.
Ahogy a másik határ mentén meg az olasz.

Mellesleg annak idején a dualizmusban Fiume hivatalos nyelve is az olasz volt.

Kovi1970 2016.10.14. 12:02:24

@Terézágyú: szerintem a szerző arra gondolt, hogy az ecceri csóringer magyar nem beszél semmilyen nyelven és ahelyett hogy megpróbálna idegen nyelvtudást villantana, lassan és tagoltabban beszél, mintha süket lenne a közönsége.

A legtöbb külföldi turista általában beszél valamilyen nyelven, és nem a saját nyelvét erőlteti, hanem valami használhatót világnyelvet (pl angol), amivel más országokban egy BKV ablaknál vagy egy közintézmény portáján el lehet. (Igen én vettem angolul metrójegyet Párizsban),

Ráadásul, ha valami, akkor a magyar nyelv eléggé használhatatlan a lassú ismétlésre, mert annyira más a szókincsünk (ugyebár mi mindent magyarra fordítunk, nem használunk idegen szavakat, vagy ha igen akkor az írástudatlanok műveltségével (azaz ellentétesen, pl "ordenáré", "sezlon", )).

Ha az angolt használod mondjuk Németországban, reális eséllyel meg is érthetik. A magyar szavakat nem.

@seikof: egyáltalán nem kell kisebbségi komplexusodnak lenni azért sem, mert nincs diplomád vagy érettségit, simán élhetsz teljes életet. Csak ne add elő, hogy úgy általában semmi szükség rájuk.
@kommentes nikk: az olaszoknál sem jó a helyzet, de dolgoznak rajta (és igen, még a franciák is). Mondjuk Németországban 50 éves kor alatt nehezen találkozol olyan emberrel aki nem beszél angolul (tényleg nagyon képzelten emberekkel esetleg), Luxemburgban az érettségi háromnyelvű (valóban nincs is mindenkinek). Hollandoknál vagy a belgáknál az utcaseprővel is elbeszélgethetsz angolul.

flamer 2016.10.14. 12:03:57

@kommentes nikk: "Egyfelől akinek szüksége van a nyelvre, az úgyis megtanulja, hiszen szüksége van rá,"

Vagy nem tanulja meg, aztán sír, hogy nincs munkája, vagy van, csak szar.
Meg ugyanezt el lehetne mondani ugyanígy az írás-olvasásról vagy a négyműveletes számításokról is: akinek kell, az úgyis megtanulja, akkor minek tanítsuk?

Boost Boosted 2016.10.14. 12:06:07

A magyarok mindenben a legjobbak?????? Ez van amikor egy focista a diktator. Az van amit mondanak a tenyek nem szamktanak. Undorito hely lett az az orszag

Willkommenskultur 2016.10.14. 12:06:51

igazából nagy jelentősége nincs

2015ben is rekord mennyiségü turista jött Mo-ra, meg idén megint. Aki ebből él annak nem nyelvvizsga kell, hanem tudás.

A multiknál szintén nem nyelvvizsga kell, hanem használható nyelvtudás.

Azaz ez max a közszférára lehet hatással, vagy arra hogy olyanok is kaphassanak diplomát, akiknek szar a nyelvérzéke/tudása. De állásuk ettől nem lesz.

kommentes nikk 2016.10.14. 12:07:15

@Kovi1970: Abban mondjuk teljesen igazad van, hogy a BKV pénztárban tudjon már az ember alapszinten angolul, ahogy legalább a belvárosi ellenőröknek is illene a "tiket-tiket"-en kívül tudni valamit, meg mondjuk a rendőrnél is jó lenne ugyanez, de úgy általában számon kérni az utca emberén az angoltudást felesleges.

kommentes nikk 2016.10.14. 12:10:30

@flamer: az írás-olvasás az anyanyelv tanulás része, teljesen más, mint egy második, idegen nyelv tanulása. Aki meg azért sír, mert a nyelvtudás hiánya miatt nem kap rendes munkát, az teljesen menthetetlen, hiszen semmi nem akadályozza, hogy megtanuljon. Az az ő felelőssége, nem pedig valami össztársadalmi feladat, hogy a biztonság kedvéért mindenkinek a fejébe töltsünk angoltudást. Aki a maga érdekében nem hajlandó nyelvet tanulni, azzal egyszerűen nem kell foglalkozni, annak a kötelező nyelvtanulás sem fog segíteni. Akinek meg nincs szüksége a nyelvtudásra, nyugodtan békén lehet hagyni, hiszen nem lesz kevesebb az idegen nyelv ismeretének hiányától.

Willkommenskultur 2016.10.14. 12:16:49

@kommentes nikk: nyugat európa 70%-ában nem tud a rendőr meg a közteres semmit angolul, azt is tegyük hozzá.

Németország, belgium, hollandia, skandinávia igen, máshol nem, csak elvétve. Persze ettől még lehetnénk mi jobbak.

Terézágyú 2016.10.14. 12:20:19

@Kovi1970:
" szerintem a szerző arra gondolt, hogy az ecceri csóringer magyar nem beszél semmilyen nyelven és ahelyett hogy megpróbálna idegen nyelvtudást villantana, lassan és tagoltabban beszél, mintha süket lenne a közönsége."

Értem mire gondolt, de ha valaki lassan és tagoltan beszél, akkor is a megértést segíti elő, mert ha a külföldi elővenne egy fordítóprogramot vagy egy szótárat, akkor könnyebben megtalálhatná a magyar szót, amit tagoltan mondtak neki.

És fordítva: ha a külföldi lassabban, tagoltan beszélne angolul, akkor jobban megérthetné az a magyar is, akinek nem olyan jó az angolja.

Csakhogy a külföldi erre sem képes. Miért is nem????

A magyar legalább próbál változtatni a beszédmódján, ha látja, hogy nem értik - a külföldi viszont meg sem próbálja...

Terézágyú 2016.10.14. 12:22:49

@Kovi1970:
" Mondjuk Németországban 50 éves kor alatt nehezen találkozol olyan emberrel aki nem beszél angolul (tényleg nagyon képzelten emberekkel esetleg)"

Nálunk is ez a helyzet. Nem tudnak a békávé ellenőrök angolul??? Ki megy el ellenőrnek, ha beszél angolul????? Vagy éppen máv-kalauznak.

flamer 2016.10.14. 12:23:58

@kommentes nikk: Nem, az írás-olvasás nem az anyanyelvtanulás része. A magyar nyelv történetének legnagyobb részében senki sem tudott se írni, se olvasni, aztán mégis volt anyanyelvük.

Itt most arról van szó, hogy kitaláltad azt a hülyeséget, hogy az angolnyelv-tudás az valamiféle teljesen opcionális és mellőzhető tudás a XXI-század Európájának közepén.
Nem az, aki bármit is akar kezdeni magával (és ez össztársadalmi érdek is, hiszen az ország nem munkanélküliektől meg szalagmunkásoktól fog felvirágozni), annak tulajdonképpen megkerülhetetlen az angol.

Terézágyú 2016.10.14. 12:29:12

@flamer:
"angolnyelv-tudás az valamiféle teljesen opcionális és mellőzhető tudás a XXI-század Európájának közepén.
Nem az, aki bármit is akar kezdeni magával"

Márpedig az. A magyarok többségének van munkája. Idegennyelv-tudás nélkül is...
Tehát mellőzhető.

Pont úgy, ahogy te az írás-olvasást nem tartod fontosnak az anyanyelv szempontjából.

Willkommenskultur 2016.10.14. 12:31:50

@flamer: 'Nem az, aki bármit is akar kezdeni magával (és ez össztársadalmi érdek is, hiszen az ország nem munkanélküliektől meg szalagmunkásoktól fog felvirágozni), annak tulajdonképpen megkerülhetetlen az angol.'

Hááát. Hasznos az angol és minden más nyelv is, de azért az olasz, spanyol, francia átlagember elég jól elvan nélküle. Multis melóhoz kell, a közszférában és a kisválallkozásokban (ezek adják a melósok 70-80%át) meg nem kell, csak elvétve.

Muad\\\'Dib 2016.10.14. 12:33:23

A cikk komplett baromság, lévén pont ez az értékelési mód visz közelebb az európai módszerhez (lásd: ECL).

Terézágyú 2016.10.14. 12:36:26

@kommentes nikk:
"a BKV pénztárban tudjon már az ember alapszinten angolul, ahogy legalább a belvárosi ellenőröknek is illene a "tiket-tiket"-en kívül tudni valamit"

az a vicc, hogy tapasztaltam azt, hogy a külföldi sem tudta ezt, hogy "tiket-tiket"... Beszélt angolul, nyomatta a pénztárosnőnek az angol mondatokat, de azt a szót nem mondta ki, vagy csak elhadarta, hogy "tiket" ... pedig EZT megértette volna a pénztárosnő. Elég lett volna csak ennyit mondania - de nem, ő f*sta a mondatokat.

Arról már nem is beszélek, hogy nem esne le a gyűrű egy külföldi ujjáról se, ha megtanulna annyit magyarul, hogy "két buszjegy"... Erről valahogy nem születnek blogbejegyzések, hogy hogyan vezethetnénk be az idelátogató külföldit a magyar nyelvbe... csak egy picit.

kommentes nikk 2016.10.14. 12:42:56

@flamer: neked van a fejedben egy jó nagy tévhit, miszerint mindenkinek tudnia kell angolul, ami rohadtul nem igaz, ma sem tud a többség angolul, és nem omlott össze a gazdaság, valójában az egyszerű emberek döntő többségének nem kell nyelvtudás, a péknek, asztalosnak, kőművesnek, kisvárosi bolti eladónak, hivatalnokok nagy részének, sofőröknek, takarítóknak, ésatöbbi rohadtul nem kell nyelvtudás, persze előnyükre válna, de nem kevesebbek a nyelvtudás hiánya miatt. A te elméleted a fiatal, értelmiségi, karriert építeni vágyó emberekre igaz legfeljebb, nekik kell a nyelv, de őket meg nem kell noszogatni, hiszen tudják, hogy kell, tanulják is. Gondolom fővárosi értelmiségi szempontból ez nehezen érthető, de az ország 80%-a vidék, ahol a többségnek egyszerűen nincs szüksége angol nyelvtudásra, és remekül elboldogulnak így is. persze nyelveket ismerni jó és hasznos, feltétlen szükséges annak, aki magasabb pozíciókra vágyik, de egyáltalán nem kötelező, és felesleges mindenkin számon kérni. mellesleg ahogy más is írja, az egyszeri francia, spanyol, olasz, görög sem tud jobban angolul nálunk, és mégis életben vannak, működik az országuk.

Az írás olvasás meg igenis az anyanyelv tanulás része, hogy a jó istenbe ne lenne az, persze 200 éve esetleg nem volt az, de várjunk csak, most nem kétszáz évvel ezelőtt van. Az anyanyelv ismerete magában foglalja az anyanyelvi írás-olvasás ismeretét, és kész, ez tény.

kommentes nikk 2016.10.14. 12:46:10

@Terézágyú: jogos, amikor Szicílában nyaraltunk, az első nap megtanultuk, hogy una grande birra :))))

Bambano 2016.10.14. 12:56:58

a rigó utcai vizsga hírhedten elszakadt a valóságtól. teljesen rendben van, ha változtatni próbálnak rajta.

Marie Antoinette 2016.10.14. 13:04:43

"Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz" Mindenkinek szíve joga eldönteni, akar-e nyelvet tanulni, és hány myelvet. Csak aztan nem kell picsogni és irigykedni,ha szomszéd fia Ödönke ötször annyit keres a nyelvtudásainak köszönhetően,mint Gyuluska, aki tinédzserkorában péntek esténként a diszkoban itta a vbk-t, magán nyelvórára járás helyett, es Görögbe annyit se tud kinyögni,hogy kérek egy sört- angolul. Mindenki döntse el, mi a jó neki, és aztan fogadja el a döntésének eredményét.

tomfree 2016.10.14. 13:07:16

@kommentes nikk: "az egyszeri francia, spanyol, olasz, görög sem tud jobban angolul nálunk, és mégis életben vannak, működik az országuk. "

A francia, spanyol, de még az olasz is minimum regionális nagy nyelv (az első kettő világnyelv) nagy belső piaccal. A görög gazdaság meg nem igazán működik.

Terézágyú 2016.10.14. 13:11:05

@tomfree:
"A francia, spanyol, de még az olasz is minimum regionális nagy nyelv (az első kettő világnyelv)"

Tehát én beszélhetek franciául, vagy spanyolul Angliában????? Hiszen világnyelvek...

Willkommenskultur 2016.10.14. 13:16:41

@Terézágyú: Még Németországban sem beszélhetsz angolul.

Ha turista vagy akkor igen, ha melózni akarsz akkor csakis multinál, és csakis olyan munkakörben jó nekik az angol ahol nagyon kell az ember (informatika). Ha orvos, nővér, festő-mázoló, fodrász vagy akármi akarsz lenni akkor németül kell beszélned.

Terézágyú 2016.10.14. 13:18:10

@Willkommenskultur:
Úgy értettem, mint turista beszélhetek-e egy világnyelven egy angol nyelvű országban...

kommentes nikk 2016.10.14. 13:19:40

@tomfree: nem értem a belső piacnak mi szerepe a sztoriban. Az export-import folyamatokban a lakosság kevesebb, mint egy százaléka vesz részt olyan szinten, hogy tudnia kell a másik ország nyelvén, a többinek ilyen formában mi köze a nyelvtudás mértékéhez? A spanyol falusi péknek, meg a magyar falusi péknek sem kell tudnia angolul, hogy boldoguljon.

Willkommenskultur 2016.10.14. 13:25:33

@Terézágyú: az angolok semmilyen nyelven nem tudnak, meg az amerikaiak se (kivéve a latinók)

persze a helyükben én is leszarnám

múltkor olvastam, az USAban a 3. legnagyobb idegen nyelv a német, majd 50 millió amerikai tartja magát német eredetünek....1 millióan beszélik, a 300 milliós országban

+amerikában soxor ha el tudod mondani hogy mi a neved meg honnan jöttél az már nyelvtudásnak számít

Terézágyú 2016.10.14. 13:29:51

@Willkommenskultur:
Arra próbáltam célozni, hogy milyen jó érv a franciák/spanyolok gyenge angoltudására rávágni, hogy "az övéké az világnyelv".... De ha én mondanám, hogy, bocs, angolul nem tudok, de spanyolul/franciául igen, akkor is az lenne a válasz, hogy najó, de ángolul tudnod kell, mert EZ a világnyelv....!"

Willkommenskultur 2016.10.14. 13:33:55

@Terézágyú: Nézd, felül én is hasonlóan vélekedtem a posztról.

A zemberek döntő többsége belföldön akar élni, ott ahol született, minden országban.

Aki világgá akar menni, annak nyelveket KELL tanulnia. Aki nem megy világgá, annak nem kell. De ez utóbbinak is hasznos.

Ez sommás véleményem. Azzal egy francia/spanyol sem megy semmire, hogy a nyelve világnyelv, mert karrier szempontból nyilván nem fognak se közép afrikába, se közép amerikába kimigrálni.

Terézágyú 2016.10.14. 13:35:30

@Willkommenskultur:
" Nézd, felül én is hasonlóan vélekedtem a posztról."

Tudom, én tomfree-től vártam választ :)

Bobby Newmark 2016.10.14. 14:08:01

@élhetetlen: Szép óhaj, de az olyan sebészek már rég elhúztak a picsába nyugatra. Örülj, ha az orvosod előző páciense nem egy sertéskaraj volt!

5perc 2016.10.14. 14:08:28

"aki 50% alatt teljesített bármelyik tárgyból akár szóban, akár írásban, annak volt gondja otthon aznap, mert elégtelennek minősült a tudása"
Hú, a magyartanárok is szégyelhetik ilyenkor magukat. Kevés ilyen mesterkélten értelmetlen mondatot olvasni a poszton kívül.

"kinek lehet az a célja, hogy olyan koponyákkal legyen kibélelve a szeretett haza,... "
Ezek a koponyák itt vannak, nem kell velük bélelni. Ki hiszi, hogy jobb lenne a világ azok nélkül a nagyszerű szakemberek és kutatók nélkül, akik mellesleg nem jók idegen nyelven? Akkor gyengébbek lennének helyettük. Szakmánként eltérő, hogy az írásbeliség vagy a szóbeliség a fontosabb.

És melyik angolt kell tanulni? Én egy sor ország gyermekével kényelmesen elbeszélgetek angolul, csak az anyanyelvűeket nem értem. De a légiirányításban is műangolt használnak a félreértések ellen. Akkor tuti egészen bizonyosan velem van a probléma?

2016.10.14. 14:13:06

Döbbenet, hogy fiatal diplomások tömegei nem képesek megcsinálni egy vacak középfokú nyelvvizsgát, mikor lassan már elkerülni lesz nehezebb az angol nyelvet, mint gyakorolni...
Egy átlagoa telefon úgy jön ki a gyárból, hogy nemcsak a könyvolvasó van gyárilag belerakva, hanem az angol szótár is: elég, ha a telefonnal letöltesz egy akármilyen írást angolul, és ha nem értesz egy szót, csak megpöckölöd a képernyőt és a telefonod feldobja a szótárból a szócikket.
Mozifilmet annyit torrentelsz magadnak amennyit nem szégyellsz, rádió-tévé adásból évente annyit tölthetsz le hogy életed végéig nem jutsz a végére, angol újságok ingyen olvashatók a neten.
Komplett nyelvtanuló kurzusokat lehet letölteni teljesen ingyen!
Ha az iskolában egy napot nem tanulta, akkor is fel lehet szedni, nem is túl nehezen, egy középfokra való tudást.
Ki az az idióta, aki ezek után egy semmi középfokú nyelvvizsgát nem képes megcsinálni???Még a diplomája érdekében sem?
Hol siklik ki a folyamat ennyire?

Willkommenskultur 2016.10.14. 14:22:59

@croc: ha mindenki tudna angolul, akkor 3x ennyien mennének külföldre dolgozni

szoval abban is van kaka

5perc 2016.10.14. 14:40:10

@croc:
"Ha az iskolában egy napot nem tanulta, akkor is fel lehet szedni, nem is túl nehezen, egy középfokra való tudást."
Úgy érted vannak ilyen speciális kivételek.

2016.10.14. 14:40:58

Persze, ezt értem, azt nem értem, hogy átlagosan 8 év iskolai nyelvtanulás és lényegében korlátlan hozzáférés mellett miért olyan nehéz olyan sok magyarnak kicot beszélni egy darab idegen nyelv.

Ott vqn mondjuk a Kunhalmi Ágnes, aki, (akármit is gondol valaki a politikai nézeteitől, most nem az a téma) biztosan nem buta és/vagy műveletlen, valószínűleg a korosztálya legtehetségesebb tagjai közé tartozik, és nem is tudom hány évig nem volt diplomája mert a nyelvvizsgával "küzdött" - ezeket én komolyan nem értem.
És minden második friss diplomás így járt vagy még rosszabbul.
Pedig nyilván nem mind hülyék, műveletlenek vagy lusták.
Akkor mi a baj?

Kovi1970 2016.10.14. 14:44:04

@Willkommenskultur: "az angolok semmilyen nyelven nem tudnak, meg az amerikaiak se" ez így marhaság.

@Terézágyú: "ha a külföldi lassabban, tagoltan beszélne angolul, akkor jobban megérthetné az a magyar is": ez nem így működik. A magyar egy lassú nyelv, sokaknak nem lesz érthetőbb azzal, ha még lassabban mondják.
Amúgy azért nyilván színvonalasabb lenne ha menne egy idegennyelv nem?

"én beszélhetek franciául, vagy spanyolul Angliában"
Azért mi nem a 60 milliós Franciaország vagy Olaszország vagyunk. Egyébként a Franciáknál is jobb az angol tudás, a városban azért mert város, a vidéken meg azért mert turisztikailag felkapott. De egy Franciának a saját nyelvi régiójában is van elég turisztikai lehetősége, mégis nekiálltak idegennyelvet tanulni.

" 50 éves kor alatt nehezen találkozol olyan emberrel aki nem beszél angolul- Nálunk is ez a helyzet. "
Nem ez a helyzet. 50 felett szinte senki, 40 felett alig. 35 felett csak az egyetemi diploma miatt makog egy nagy része.

Ha ezt a diplomakövetelményt visszavonták, megint zuhannánk mint az ejtőernyő helyére kötött üllű...

Kovi1970 2016.10.14. 14:54:36

@Willkommenskultur: és mégis mi? Megtapasztal normális dolgokat, kikerül az otthoni viszonyokból, szerintem sok rossz dolgot nem fog ott fölszedni...

Rendes fizetést kap, amiből csak a hazautalás több, mint amit keresne., nem kell itthon eltartania a szociális rendszernek.

Csak pár apróság ami elsőre eszembe jut...

2016.10.14. 14:59:10

@5perc: úgy értem, hogy nem olyan nehéz mint amennyire tömeges a kudarc.
És mivel sokszor a diploma múlik rajta, biztosan nem a motiváció hiányzik, egy komplett generáció fele meg nem lehet túl buta egy ilyen, -nem alapvetően teljesíthetetlen- feladathoz.

5perc 2016.10.14. 15:26:16

@Kovi1970:
"50 felett szinte senki, 40 felett alig. 35 felett csak az egyetemi diploma miatt makog egy nagy része. Ha ezt a diplomakövetelményt visszavonták, megint zuhannánk mint az ejtőernyő helyére kötött üllű... "
Itt azért van egy mellényúlás, mert 50 felett a többség oroszul tanult és sokan tudtak is, pláne, hogy az okosabbak orosz és ukrán egyetemekre jártak vörösdiplomázni (summacumlaude). A 40 és 50 köztieket meg jól megszívatták, mert 4-5 év általános iskolai Kalabók után a legtöbb középsuliban kezdő és nevetségesen alulmotivált nyelvtanároktól kaptak 2-4 évre angolt vagy franciát esetleg még mindig oroszt vagy 2 évente felváltva.
Aztán egyetemen nálunk például kötezően választani kellett sorrendben először 3 félévre egy nyelvet, utána 5 félévre egy másikat, amiből az következett, hogy mivel az angolra hirtelen szükség lett, kényszerűségből kevesebb időre felvette az ember, aztán jött még egy valszeg német. Ettől a sok értelmetlen energiabefektetéstől persze a f-uk tele lett. Emellet persze sokan drága nyelctanfolyamra jártak. Lehet ítéletet mondani mások felett, csak a körülmények ismeretében nehezebb.

flamer 2016.10.14. 15:32:41

@kommentes nikk: "péknek, asztalosnak, kőművesnek, kisvárosi bolti eladónak, hivatalnokok nagy részének, sofőröknek, takarítóknak, ésatöbbi rohadtul nem kell nyelvtudás"

Itt szépen fel is soroltad a munkaerőpiac alját, azokat, akik nem nagyon képesek hozzátenni a gazdasághoz valami érdemlegest és akiknek a munkáját leginkább fenyegeti az automatizálás. Már egy jobban képben lévő villanyszerelő nem tudja megúszni, hogy legalább valamit tudjon angolul, hogy tudja követni a szakmai újdonságokat, a diplomás munkakörökben (amikről igazán a poszt szólt) meg pláne.

De ezt már az előbb is leírtam: ha a szalagmunkások országává akarjuk változtatni Magyarországot, akkor ahhoz tényleg nem kell nyelvtudás, de ha mondjuk azoknak az országoknak a példáját akarjuk követni, amiknek sikerült kimászni a csóróságból, akkor érdemes lenne tudásalapú-társadalmat építeni, az meg angoltudás nélkül nem megy.

flamer 2016.10.14. 15:34:59

@5perc: A 40-50 közöttiek jó része már a rendszerváltás után járt egyetemre, de igazán már a nyolcvanas években is teljesen egyértelmű volt az, hogy a bármiféle tudomány nemzetközi nyelve az angol (és nem mondjuk az orosz - nálunk se).

Willkommenskultur 2016.10.14. 15:44:09

@flamer:' Itt szépen fel is soroltad a munkaerőpiac alját, azokat, akik nem nagyon képesek hozzátenni a gazdasághoz valami érdemlegest és akiknek a munkáját leginkább fenyegeti az automatizálás. '

Ez baromság, a munkahelyek 70-80%-át minden országban a kis családi cégek+közszféra adja, ahol nincs szükség semmilyen idegennyelv tudásra, legfeljebb a turizmusban. Sőt, ha nagy a szakmunkáshiány, akkor még Námetországban is egy rakás hideg/melegburkoló/villanyász/kőmüves brigád melózik úgy, hogy semmit sem makog a nyelvükön, csak a brigádvezető van kapcsolatban az ügyféllel.

A tudásalapú társadalom jól hangzik csak nincs olyan, vannak centrum meg periféria országok ahogy mindig is voltak, ezt tegnap elég jól kivesézte egy másik blog - ardywal.blog.hu/

5perc 2016.10.14. 15:54:28

@flamer:
'98-ban ilyen átmenetes, kötött rendszerben végeztem, egyértelmű volt vagy sem.

tomfree 2016.10.14. 16:24:32

@Terézágyú: "Tehát én beszélhetek franciául, vagy spanyolul Angliában????? Hiszen világnyelvek... "

Egész nyugodtan, bár nem sokan fognak érteni. Ellenben nyugodtan próbálkozz angolul Dél-Amerika nagy részén vagy Afrikában, ott a spanyol meg a francia megy mint világnyelv. Sajnos a magyar nem az.

Márk_Márk 2016.10.14. 16:25:27

Aki a magyar nyelvet is csak olyan fokon beszéli, mint a blogger, az ne nagyon pattogjon tudás témában.

tomfree 2016.10.14. 16:38:06

@kommentes nikk: " nem értem a belső piacnak mi szerepe a sztoriban. "
Egy nagyobb gazdaságban a belföldi piac eltart egy rakás piaci szereplőt (cégeket) ahol nincs akkora szükség idegennyelv tudásra, mint egy kicsi, külkereskedelemnek nagyon kitett országban, mint szép hazánkban. Ennyi a szerepe. Ergo ha munkát keresel, nagyobb valószínűséggel fogsz egy külföldre gyártó/termelő/kereskedő céghez kerülni, mint mondjuk egy olasz vagy francia.

"Az export-import folyamatokban a lakosság kevesebb, mint egy százaléka vesz részt olyan szinten, hogy tudnia kell a másik ország nyelvén, a többinek ilyen formában mi köze a nyelvtudás mértékéhez? "

Azért ez túlzás. A magyar gazdaság versenyszférájának nagy része kapcsolódik a külföldhöz: logisztika, fuvarozás, vendéglátóipar, külkereskedelem, energiaszektor, a gyógyszeripar stb. Nyilván nem minden pozíció, de ha jól emlékszem csak a vendéglátóipar adja a GDP kb 10%-át, ahol az idegennyelv tudás elvileg hangsúlyozottan követelmény lenne.

Willkommenskultur 2016.10.14. 16:44:35

@tomfree: A vendéglátóiparban azért nincs is túl nagy gond az idegennyelvtudással. Hévizen tudnak oroszul v. legalább angolul a balcsin németül, pesten meg angolul, ahogy kő. Győrben meg sok minden ki van írva szlovákul (szlovákiában meg ott sincs semmi kiírva magyarul ahova csak magyarok járnak, olyan is a szlovák turizmus)

Na jó lehetne jobb, de nem vészes. Mondjuk most szarban vannak a vendéglátósok mert a normálisabban idegen nyelvezők a szarabb firmákból dobbantanak külföldre.

élhetetlen 2016.10.14. 16:46:31

@Willkommenskultur: „A multiknál szintén nem nyelvvizsga kell, hanem használható nyelvtudás.”. Biztosan jól tudod. Multinál dolgoztam, viszonylag sokáig 15 % plusz volt az írásbeli, szóbeli középfok, egyik-egyik 8%. Mikor ez megszűnt, beépítették a fizetésbe. Attól kezdve új belépőnél a fizetésben már nem számított. De, ha kiírtak egy nemzetközi tendert, akkor fel kellet sorolni x embert névvel, nyelvvizsgával, igazolandó, hogy fogadó oldalon van nyelvtudással rendelkező szakember. Nem volt elég a bemondás.

tomfree 2016.10.14. 16:49:26

@Terézágyú: "Tudom, én tomfree-től vártam választ :) "

Most az a kérdés, hogy az angol nagyobb világnyelv, mint a francia/spanyol?

Willkommenskultur 2016.10.14. 16:52:09

@élhetetlen: szóval nem használtad a nyelvet, jó szar hely lehetett.

én ezt már az interjún tisztázom, mert nekem is jó ha használni kell a nyelvet. Ha nem kell, mehetnek a picsába.

élhetetlen 2016.10.14. 16:58:02

@Terézágyú: „Csakhogy a külföldi erre sem képes. Miért is nem????
A magyar legalább próbál változtatni a beszédmódján, ha látja, hogy nem értik - a külföldi viszont meg sem próbálja...”. Csak kérdezem. Mit próbál meg a magyar, úgy általában, változtatni a beszédmódján, amitől aztán a külföldi megérti? A külföldi meg szintén ember, elhadarja ugyanazt más szavakkal, de, ha azt hallja, hogy slowly, please, akkor képes rá, hogy baba üzemre váltson.

tomfree 2016.10.14. 16:58:25

@Willkommenskultur: "a normálisabban idegen nyelvezők a szarabb firmákból dobbantanak külföldre. "

Miért vannak itt jobb firmák is, amelyek versenyképesek egy nyugatival?

Kovi1970 2016.10.14. 17:03:20

@Terézágyú: a francia és a spanyol is inkább regionális nyelv. Már a franciák is érzik. @5perc: szerintem senki sem tud oroszul abból a korosztályból. Sem értelme, sem oka nem volt, se lehetőség a használatára. Csak egy ideológiai színezete. Mind karrier mind kulturális vonalon teljesen értelmetlen nyelv volt az orosz.

Willkommenskultur 2016.10.14. 17:11:15

@tomfree: Persze hogy vannak. Azért egy menő étteremben egy pincér itthon is hazavisz 1000 eurót csak jattból, és ehhez jön még a minimálbére (..:D), szakácsot meg nemigen találsz 3000 euró alatt egy főővárosi étterembe, persze nem vmi menüzőbe. Az ilyen szakácsnak kell a külföldi suli, referencia, stb.

Igen, külföldön többet kapnának, de nem mindenki bírja hosszú távon.

élhetetlen 2016.10.14. 17:11:30

@kommentes nikk: Te is belekeveredtél egy kicsit, nem a „a péknek, asztalosnak, kőművesnek,” van szüksége a rigó utcai papírra, tehát nem az ő kedvükért könnyítenek. A bentragadt diplomák, amire már egy valag pénzt elköltöttek. Én meg azt mondom, hogy aki diplomát akar, és már évek óta tudja, hogy ez követelmény, éppúgy, mint bármelyik szigorlat, vagy a diplomamunka, államvizsga, az tegye már le, vagy maradjon magának, diploma nélkül, mert ő úgyis okos. Ennyi.

VT Man 2016.10.14. 17:11:56

A posztiro ezt benezte.

Gondolom igy tortent:
1. Tortent valami
2. "Utalom Orbant"
3. Megmagyarazom, hogy miert kell utalni Orbant amiert tortent valami... Ja, es akkor az a valami nyilvan rossz kell legyen.

Amirol ir (hogy nem kell kulon-kulon 60%, ha megvan atlagban a 60%), teljesen rendben van!

élhetetlen 2016.10.14. 17:16:36

@Bobby Newmark: Ok, de erre a helyzetre nem megoldás, hogy az orvosi vizsgaszintjét csökkentsük le, elég, ha a fele vizsgája sikerült a hallgatónak. :)

tomfree 2016.10.14. 17:30:57

@Willkommenskultur: Szakácsokról nem tudok mit mondani azok nincsenek nagyon ismeretségi körben, de felszolgáló ismerős valóban megkereste az 1000 eurót (tokkal-vonóval) nettó, DE egy belvárosi menő étteremben. Míg másik haver Ausztriában valami falu panziójában felszolgál napi 100 euróért. Az akárhogy is vesszük, 20 nappal is a duplája és ez egy fővárosi elit hely, az meg egy vidéki falu. Szóval nem versenyképes a kettő egymással.

élhetetlen 2016.10.14. 17:33:40

@Willkommenskultur: Szövegértésed tökéletes. Miből következtettél arra, hogy nem használtam a nyelvet? Csak azt mondtam, hogy egy nemzetközi tender kiírásához is kellett a megfelelő számú papírral is rendelkező szakember (diplomával, nyelvvizsgával). Nem volt elég bemondani, hogy van itt 5 macskajancsi, mint te, aki azt mondja, hogy beszél pl. angolul. Öt évig dolgoztam dánokkal, angolul. Elképzellek, amint a magyar cégnél már az interjún kikötöd, hogy bekerülhess a legnagyobb nemzetközi projektükbe, és elvárod a vezetődtől, hogy hogy vegyen fel, és ezt intézze el, mert, ha nem mehet a picsába, akkor is, ha a project nyelvén egy szar középfokúd sincs. Azt hiszem, csak a szád jár, de hát ez ezen a talajon belefér.

Willkommenskultur 2016.10.14. 17:43:03

@élhetetlen: Milyen bemondani? Eleve a CV meg az összes interjú angolul van, a tréning is, magyarul nem is beszélsz senkivel egy értelmesebb cégnél, még a magyarokkal se..:)

de bocs, különben, elbaxtam

Willkommenskultur 2016.10.14. 17:44:26

@tomfree: Jó csak ki a túró akar egy osztrák faluban élni? Már ha nem 60+ éves?

Nem mindenki. De a fene egye a pofájukat, a pézük azér jól jön(ne)..:)

Márk_Márk 2016.10.14. 17:45:04

@kommentes nikk:
Az írás-olvaás tanulása NEM az anyanyelvtanulás része.
Vannak írástudatlan emberek milliárdszámra, akik hibátlanul beszélik az anyanyelvüket. Pl. Afrika és Dél-Amerika nagy részén és a Közel- és Távol-Kelet egy részén ilyenek élnek.

élhetetlen 2016.10.14. 17:48:53

@VT Man: Vitatkoznék. Ha külön van az írásbeli, szóbeli, akkor, aki meg sem tud szólalni, nem, hogy tárgyalni, az ne kerüljön olyan helyre, ahol tárgyalni kell, viszont remek munkahelye lehet, ahol az adott nyelven csak leveleznie kell. Nem látom az előnyét az átlagolásnak, hacsak nem ez a következő diploma mentés, amit kifejezetten ellenzek. Legszívesebben orvosképzési példákat hoznék, de fogalmam sincs az orvosképzésről. Ettől függetlenül úgy képzelem, hogy az, aki valamilyen belgyógyászatból nem tudja az elvárt szintet, az ne lehessen sebész, akkor se, ha anatómiából jeles. (ez lehet, hogy hülyeség, helyettesíts be). Ennyit az átlagolásról.

élhetetlen 2016.10.14. 18:02:04

@Willkommenskultur: Elbaxtad, de még kötöd az ebet a karóhoz. „magyarul nem is beszélsz senkivel egy értelmesebb cégnél, még a magyarokkal se..:)”. Márpedig vannak Magyarországon multik, akik magyar nyelven vesznek fel, magyarul beszélnek a cégnél, csak pl. a fejlesztésben részt vevőknek kell angolul kommunikálni a külföldi partnerekkel, a végrehajtóknak nem, de biztosan sokkal kevésbé értelmes cégnél dolgoztam, mint te. Erről ennyit.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.14. 18:06:51

@tnsnames.ora: "Csak a középfokú "mesterséges" nyelvvizsgáig többszáz, többezer órákat kell belepakolni,"

Nem kéne szinkronizálni a filmeket. mingyárt hallana annyit, hogy a fele tanóra elég lenne.

Willkommenskultur 2016.10.14. 18:12:40

@élhetetlen: ki mondta hogy én mo-n dolgozom? és ki mondta hogy nem dolgozik ott ahol én dolgozom, sok más magyar is?

érted

Márk_Márk 2016.10.14. 18:17:44

Ja, és a BKV-ellenőrök és pénztárosok többsége beszél angolul. Lehet, hogy nem felsőfokon, de beszél.
A rendőrök, közteresek igen jelentős része szintén.

@Willkommenskultur:
"nyugat európa 70%-ában nem tud a rendőr meg a közteres semmit angolul, azt is tegyük hozzá"

Hozzátehetjük, de nem igaz.

"egy menő étteremben egy pincér itthon is hazavisz 1000 eurót csak jattból, és ehhez jön még a minimálbére (..:D), szakácsot meg nemigen találsz 3000 euró alatt egy főővárosi étterembe"
Attól tartok, te nagyon el vagy tévedve a bérek tekintetében. Oszd el nyugodtan 3-mal, és akkor már közel jársz a valós fizetésekhez.

@Terézágyú:
A spanyolok, olaszok, franciák, portugálok annyiban előnyben vannak, hogy egymás nyelvét tanulás nélkül is értik. Én pl. nem tudtam olaszul egy kukkot sem 25 éve, de a spanyol nyelvtudásommal egészen jól elboldogultam Olaszországban, mert ugyan ők sem beszéltek spanyolul, de értették, mit akarok, meg válaszoltak is, igaz, olaszul.

És azért ez a 4 ország az Oroszország nélküli Európa igen jelentős részét lefedi.

@5perc:
"De a légiirányításban is műangolt használnak a félreértések ellen."
Ez így konkrétan nem igaz, egy csökkentett szókincsű angolt használnak, épp azért, hogy a gyenge nyelvtudású pilóta is megértse. Talán az egyetlen "műszó" az ascend helyett a climb, mert az ascend, pláne a nem túl jó minőségű rádiós átvitelen át, keverhető a descenddel, csak pont az ellenkezőjét jelenti.
Egyébként ha nem érted meg az anyanyelvi angolokat, akkor bizony a te tudásoddal van a gond.

"Úgy érted vannak ilyen speciális kivételek."
Inkább az a kivétel, aki diplomásként - azaz nem sík hülyeként - erre nem képes.

@Kovi1970:
"50 felett szinte senki, 40 felett alig. 35 felett csak az egyetemi diploma miatt makog egy nagy része."
Ez a 20 évvel ezelőtti állapot. Azóta azért jelentősen javult a helyzet, a 40 alatti, legalább középiskolát végzettek többsége valamilyen szinten beszél angolul,és az 50-60 közöttiek is sokan.
Ezt a diplomakövetelményt pedig vissza kellene vonni, mert értelmetlen baromság.
Akinek kell a munkájához, majd megtanulja.
Vagy esetleg az lesz, mint a megboldogult Malévnél, hogy eleinte erőltették a nyelvvizsgát, aztán mikor a melósok 90%-a bukott, behoztak egy házon belüli szakmai nyelvvizsgát, amin érdekes módon 99% átment - mert a szakmai angolt ismerte, de arról esetleg nem tudott beszélni a Rigóban, hogy hogyan lehetne visszaterelni a méheket a felborult teherautóból szétgurult méhkasokba (nekem ez volt felsőfokon, onnan a példa; átmentem), ráadásul erre a nyelvvizsgán kívül valószínűleg a kurva életben nem lesz többé szüksége.
Ehelyett elé tették a B-737 üzemeltetési utasításának egy olyan fejezetét, ami a szakmájába vág (tehát mondjuk gépésznek gépész, villanyosnak villanyos témakört), megértette és el tudta mondani, mit olvasott, jól van, megfelelt. Mert a munkához erre volt szüksége, semmi többre.

"szerintem senki sem tud oroszul abból a korosztályból."
Dehogynem, aki kint tanult, mind tud a mai napig. Olyanok is, mint Waszlavik, aki Moszkvában végzett. A mai napig beszél oroszul, kiválóan.

Márk_Márk 2016.10.14. 18:21:21

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
Jó nagy baromság lenne, de az M5-ön meghallgatták a kérésed:
comment.blog.hu/2016/10/14/ezt_vette_nekunk_az_mtva_115_836_876_forintert_a_bbc-tol#comment-form

A magyarok többsége a filmeket magyarul szeretné nézni. Aki tanuni akar, annak ott az internet. Amikor tévézek, nem tanulni akarok, hanem szórakozni, és meg akarom érteni PONTOSAN azt, hogy miről van szó, nemcsak nagyjából.
Persze a hozzád hasonló idióta sznoboknak, akik esetleg a film 20%-át értik meg, de verik a mellüket, hogy ők mindent eredetiben, ezt magyarázhatom.
(Azt most nem is említeném, hogy nemcsak angol nyelven készülnek filmek.)

Willkommenskultur 2016.10.14. 18:22:32

@Márk_Márk: Hülye vagy. 13 évvel ezelőtt nyári melón a balatonon - nem szakképzett pincérként, hanem diák-pincérként kaptam 200at tisztán. Ma a 300 tiszta a szakképzett pincéreknél nem egy nagy durranás.

élhetetlen 2016.10.14. 18:33:03

@Willkommenskultur: Ja, és ki kérdezte, hogy hol dolgozol? Ez a cikk a magyar országon beszélünk, nem beszélünk, kellene-e tudni beszélni idegen nyelvet kérdéskörről szól. Te meg azzal jössz, hogy mondjuk Németországban németül kell beszélned a munkahelyeden? Na, hagyjuk ezt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.14. 18:34:31

@Márk_Márk: "A magyarok többsége a filmeket magyarul szeretné nézni."

Kurvára nem érdekel. Egy csomó országban nem szinkronizálják a filmeket, és micsoda meglepetés, ott jobban beszélik a nyelveket. Egy finn hajléktalannal tök jól elbeszélgettem angolul, mondta, hogy életében nem tanult nyelvet, csak a tévét nézte, onnan ragadt rá.

Egyáltalán kevesebb szar filmet nézhetnének, és többet olvashatnának, tanulhatnának, mert a saját anyanyelvüket se tudják helyesen. És ha nem akarnak angolul megtanulni, akkor elolvassák a feliratot. Ó, mily borzasztó az élet.

"nemcsak angol nyelven készülnek filmek."

Egy kis francia, svéd, stb sem ártana, ha makognának pár szót. Szép nyelvek.

Egy kuroszava film teljesen hiteltelen, élvezhetetlen magyar szinkronnal.

dont be such a jew 2016.10.14. 18:46:03

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás: fogd be a pofádat, a magyar szinkron kiváló

a filmek egy része sokkal jobb magyar szinkronnal mint eredetiben

a románok meg a lengyelek nem szinkronizálnak, ezért hívjuk őket románoknak és lengyeleknek. Jobban beszélnek nyelveket? Kit érdekel? Migráns horda.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.14. 18:49:59

@dont be such a jew: Volt pár film , minek nagyon jól sikerült a szinkronja. Inkább régebben, mikor még voltak igazi színészek. De ez nem ok az általános szinkronizálásra, a filmek döntő többsége legjobb az eredeti hangon. De ha nem lennne jobb, akkor is káros a társadalomnak a szinkron. Maga a túlsok tévézés is káros. Nézd meg, a tévéreklámok hatásásra (is) 98% szavazott az EU ellen a népszavazáson. Agyuk nincs.

dont be such a jew 2016.10.14. 18:56:55

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás: mér mire kellett volna szavazniuk TV reklám nélkül? 10 éve nincs TVm.

ne idegesíccs a baromságoddal, senki nem akadályoz hogy eredetiben nézzed ha az kell

Márk_Márk 2016.10.14. 19:01:07

@Willkommenskultur:
300-at lehet, de te 3000-et írtál.

Willkommenskultur 2016.10.14. 19:07:49

@Márk_Márk: még mindig nem bzmeg, tanujj meg olvasni

Márk_Márk 2016.10.14. 19:08:21

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
Őket meg a hozzád hasonló hülye faszok nem érdeklik.
És szerencsére ti még elenyésző kisebbségben vagytok.

"mondta, hogy életében nem tanult nyelvet, csak a tévét nézte, onnan ragadt rá"
Akkor hazudott.
Egyrészt mert így nem lehet nyelvet tanulni, ugyanis egy kukkot sem fogsz belőle megérteni, még a yes-no szintet sem (mivel a finnben ez a két szó ráadásul elég bonyolult is, mivel konkrét "igen" szavuk nincs, a nem szavuk meg számtól és személytől függően 6 is van, pláne nem).
Másrészt a finnek 3. osztálytól tanulnak svédül, 5. osztálytól angolul, kötelezően. És az iskola - ha jól emlékszem, 16 éves korig - ott is kötelező.
Éltem Finnországban, szóval erről hazudj másnak.

"Egy kuroszava film teljesen hiteltelen, élvezhetetlen magyar szinkronnal."
Egyrészt Kuroszava-film, pedig a magyart neked is tanították évekig, meg a tévé is magyarul beszélt, szóval ennyi haszna volt.
Másrészt pár éve néztem egy Kuroszava-sorozatot a Tabán moziban, feliratosan.
Ahhoz képest, hogy tanultam valaha japánul, egy kurva szót nem értettem.
Hát kb. ennyi haszna lenne.
A faszságaidat tartsd meg magadnak, ha meg eredetiben akarsz nézni mindent, irány a net.
Kb. 9,8 millió magyarországi magyar nem kér a baromságaidból.

Márk_Márk 2016.10.14. 19:10:47

@Willkommenskultur:
Talán tanulj meg írni, számokat is.
A nullának, ha előtte van másik szám is, komoly jelentősége van, ha eddig neked nem mondták volna.

Márk_Márk 2016.10.14. 19:11:25

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
Nem, agyuk a hozzád hasonló migránsseggnyaló barmoknak nincs.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.14. 19:33:15

@Márk_Márk: "a finnek 3. osztálytól tanulnak svédül, 5. osztálytól angolul"

Nem hiszem, hogy hazudott. Talán iskolába se járt, ez 30 éve volt, és olyan jó örtvennek nézett ki.

tomfree 2016.10.14. 20:05:15

@Márk_Márk: ismerős Pesten felszolgálóként megkapta a nettó 300-at. Felkapott helyen nyelvtudással. Amiket mesélt, jobb helyeken jatt plusz minimálbér ez a pénz nem annyira szokatlan, mondjuk le kell nyomni egy nap érte 12 órát.

Márk_Márk 2016.10.14. 20:09:44

@tomfree:
Baszod, de ő 3000-t mondott (számold már meg a nullákat...).
Illetve 1000 eurót borravalóként. Havonta.

Márk_Márk 2016.10.14. 20:12:23

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
Jaja, vagy a tatárjáráskor, nem?
30 éve az akkor 50 éves finnek még nem nagyon beszéltek angolul. Az akkori 30 körüliek már igen.
Szóval gyere hihetőbb mesékkel.

tomfree 2016.10.14. 20:27:25

@Márk_Márk: értelek. Nincs szakács ismerősöm. Felszolgálóknak meg sok helyen beleszámítják a jattot a fizetésébe és lehet, hogy így értette azt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.14. 20:37:51

@Márk_Márk: Mondom, hogy mindenki beszélt, a boltban az dolgozók, pénztárosok, a buszsofőr, a hivatalban a dolgozók, az egyetemen is persze mindenki, a tanárok, a diákok...

Ugye, szinte hihetelen, mennyit tesz, hogy nem szinkronizálják a filmeket! Ezért mondom, hogy ezt kéne tenni. Olaszországban (30 éve), senki nem beszélt angolul, csak az egyetemen. Na, ők szinkronizálnak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.14. 20:46:07

@Márk_Márk: "Ahhoz képest, hogy tanultam valaha japánul, egy kurva szót nem értettem."

:)) A hanghordozás, beszédmód számít. Ha valóban láttál életedben egy kuroszava filmet egyáltalán.

Márk_Márk 2016.10.14. 21:34:39

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
Mondani mondhatod, de attól még nem igaz.
Mint írtam, éltem kint, és annak is lassan 25 éve lesz.

Nem, a finnek azért beszélnek MA jól, meg azért beszélt jól már az akkori 30 év körüli korosztály, mert a háború után marhára ráfeküdtek az oktatásra, elsősorban a tanárképzésre, és az akkor képzett tanárok már jó színvonalon adták át a tudásukat, és ez van a finneknél a mai napig.
Meg azért, mert a többség legalább 8 éven át tanul angolul jó oktatásban.

(Illetve hát ez a jól nem is igaz, mert a többség meglehetősen hibásan beszél angolul, de képes megszólalni.)

"A hanghordozás, beszédmód számít."
Ja, nem számít, hogy nem értesz egy kurva szót sem, de számít a hanghordozás, amiről azt sem tudod, milyen célt szolgál az adott nyelven.
Vannak még ilyen baromságaid?
(Biztos vagyok benne, hogy igen.)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.14. 22:00:26

@Márk_Márk: Hát ha igaz amit mondasz, akkor sajnállak, hogy emberekkel nem találkoztál. Én évekig éltem ott.

"hanghordozás, amiről azt sem tudod, milyen célt szolgál"

A nyelvet nem értem, de a kultúrát megismertem, ott is dolgoztam évekig.

Keveset ismersz a világból.

Márk_Márk 2016.10.15. 01:53:15

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
Ami a finneket illeti, elképzelhető, hogy több embert ismertem ott, mint te, és többfelé jártam, mint te.

Ja, mert a kultúrát meg lehet ismerni a nyelv nélkül...

Talán mintha mondtam volna már, hogy hihetőbbeket hazudj.

Márk_Márk 2016.10.15. 03:19:40

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
Nyilván, mert nem hiszek el minden hülyeséget.
Azért én sem ma jöttem le a falvédőről, és jártam pár helyen a világban, meg megéltem ezt-azt, szóval annyira nem könnyű átverni.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.10.17. 03:46:37

@élhetetlen:
A Rigó utcai nyelvvizsga régen sem jelentett az égvilágon semmit, nem hiszem, hogy ezen bármi lazítás rontana. Lásd, van egy államilag elismert, német középfokú nyelvvizsgám, azonban, szerintem már a vizsga pillanatában is csak komoly nehézségek árán tudtam beszélgetni akár az időjárásról is.

Sebészből tényleg engem is a nagy tudású operáljon, de azért egy nyelvet tudni, meg jó sebésznek lenni két nagyon különböző dolog.

A nyelvviszga papír meg max annak számít, aki pótlékot kap érte, de az inkább juttatás, mint elismerés. Akinek a munkájához valóban számít, hogy beszéli-e az adott idegen nyelvet, ott az interjú is azon a nyelven folyik. Lásd még, tőlem még az egyetemi felvételi és diplomaosztón kívül soha, sehol nem kérték a papírt, pedig már 10 éve végeztem, és ez már az 5. munkahelyem. Bajban is lennék, ha valaki magyar önéletrajzot kérne, olyanom úgy 15 éve nincs, most meg már nem vagyok hajlandó írni...

élhetetlen 2016.10.17. 10:58:08

@Eltévelyedés: Nem fogunk egyetérteni, az már látszik. Én a nyelvvizsgára is úgy tekintek, mint bármelyik másik vizsgára. Szerinted a nyelvvizsga papír nem ér semmit. Akkor az érettségi bizonyítvány miért ér valamit? Csak annyit ér az is, hogy bizonyítja, hogy valamilyen szintet elértél, ez alapján feltételezik, hogy megvannak az alapjaid egy egyetemhez. Persze, lehetne az is, hogy az sem kell, bárki bemehet az utcáról, mert úgy gondolja, hogy vagy van elég tudása, vagy van elég pénze. (Úgyis efelé haladunk). „Akinek a munkájához valóban számít”…Itt bukik az elméleted. Akinek tárgyalni is kell, azt majd úgy veszik fel, ahogy te mondod, de vannak olyan munkahelyek, ahol soha nem kell megszólalni idegen nyelven. Szakirodalmat olvasni viszont kell, úgyhogy nem árt, ha valaki legalább olyan szintig foglalkozik egy nyelvvel, hogy egy vizsgán átmenjen. Ugyanúgy, mint bármelyik tantárgyból. Engem mélységesen felháborít a „diploma mentés”, mert aki 3-5 év alatt nem tudott produkálni, az maradjon magának. A Rigó utcáról meg annyit, hogy mióta megjelentek az egyéb akkreditált papírosztogatók, érdekes módon inkább azokat választják a diákok, gondolom csak azért, mert ott magasabb az elvárás. Ja.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.10.17. 12:08:20

@élhetetlen: Félreérted, picit egyetértünk, csak a nézőpont más. Tényleg felháboritó a diploma mentés, felháboritó, hogy bárki átmehet a vizsgán. Korábbi papirokat értéktelenit el, satöbbi.
Ha a világ véget ér az országhatárnál, tényleg hatalmas horderejű döntések.
Ha az ember viszont a tudásért, és nem a papirért tanul, akkor igazából oly mindegy. Sőt, ha a világba kimegy, akkor azt látja, hogy az érettségi sem jelent semmit, hiszen minden országban, régióban más az elvárt szint. A világban pedig valóban az van, hogy egyetemre az megy, aki akar, és aki kifizeti. Oké, pár egyetem irat felvételit, ugye, az egységes tudásmérés... Mert az X spanyol(német, kinai, akármi) egyetem nem tudja eldönteni, hogy a magyar, pakisztáni vagy japán érettségi mekkora tudásanyagot követel meg.
Világpolgári szemszögből tehát édesmindegy mi a rigó utcai követelményszint, irreleváns mit ir elő egy 10 milliós ország a saját polgárainak.

élhetetlen 2016.10.17. 12:56:53

@Eltévelyedés: „Ha az ember viszont a tudásért, és nem a papirért tanul, akkor igazából oly mindegy.”. Érdekes meglátás, mert mintha az országhatáron túl sem lenne mindegy, hogy honnét van „papírod”, Oxford, Yale, vagy egy névtelen vidéki főiskola. Tehát ez a papír nem számít, csak a tudás, enyhén szólva nem biztos. Aztán az is tény, hogy a műszakira, a SOTE-ra jönnek külföldről tanulni, aztán van olyan sulink is, amit még a magyar cég sem fogad el, pedig benne van a nevében a főiskola. Tehát így nem érvényes a szöveged a szintekkel kapcsolatban.” A világban pedig valóban az van, hogy egyetemre az megy, aki akar, és aki kifizeti.”. De ott is keményen játszik a suli neve, szintje, hogy mire érdemes fizetni. A húgom most fizetett be egy kilenc hónapos mesterképzésre 6 millió forintnyi összeget (bocs, nem most, hanem kilenc hónapja, most olcsóbban megúsztuk volna) Angliában, és nagyon nem mindegy, hogy melyik suliba. Ennyit az „elég a tudás”-ról. A Rigó utcáról, mert kicsit leszóltad, „Világpolgári szemszögből tehát édesmindegy mi a rigó utcai követelményszint”, csak annyit, hogy a Rigó után simán letettem a Pitmant, míg fordítva nem hiszem, hogy ment volna. Gondolom, ha valaki angol állampolgársági nyelvvizsgát akar, a Rigó után könnyebben veszi, mint anélkül. Én hiszek abban, hogy az emelt szintű elvárás magasabb szintű tudást eredményez. De nem tudom, nem vagyok világpolgár.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.10.17. 15:53:55

@élhetetlen: Azt hiszem félreértettél, némi sértettséget is érzek.
Igen, az emelt szintű elvárás, magasabb tudást eredményez.
Igen, ha a top100 egyetemre jársz, amit jegyeznek, az jelent valamit, én is jobban örlünék, ha Oxfordból lenne papirom, mint a nevenincs fősulimról. Mert azt jegyzik, "elhiszik", hogy megvan a tudásom.
A Rigó utca ettől még továbbra is irreleváns világviszonylatban, max állami hivatalokban jó nyelvvizsgapótlék felvételére.

élhetetlen 2016.10.17. 16:08:09

@Eltévelyedés: Szó sincs sértettségről, ha már itt tartunk, a Kandón végeztem számítástechnika szakon, utána az ELTE matek szakon (nem prog-mat, mat). Csak azt akartam mondani, hogy a papírnak is van értéke. A Rigóról meg leírtam, amit akartam, keményebb, mint a lágyított újak, tehát jó alap. Mondom ezt úgy, hogy Rigó is volt, Angliában Pitman is volt. De azt gondolsz, amit akarsz.
süti beállítások módosítása